SuomiFutis-sivusto haastatteli kauden alla HJK:n päävalmentaja Sixten Boströmiä ja kysyi muun muassa, miten Mika Väyrysen tai Teemu Tainion kaltaiselle liigatähdelle sanotaan, että sinä joudut tänään penkille.

Boström myös paljasti kaksi tärkeää asiaa, jotka ovat arvossa, kun puhutaan menestyksestä kansainvälisissä ympyröissä.

Olette pelanneet paljon kansainvälisiä otteluita ennen kauden alkua. Onko teillä ollut jotain tiettyjä painotuksia, joita olette hakeneet?

Olemme ensinnäkin halunneet pelata vähän erityyppisiä joukkueita vastaan. On ollut Ruotsia, Norjaa ja jonkun verran näitä entisen Neuvostoliiton maita. Meillä oli valkovenäläinen ja kazakstanilainen joukkue vastassa, kun olimme Turkin-leirillä.

Ja sitten oli tietenkin Twente silloin heti ensimmäisenä, mikä liittyi siihen Maspalomasin turnaukseen. Sitten tietysti olivat nämä kaksi viimeisintä Ruotsissa käyntiä. Sain aikaisessa vaiheessa sovittua, että pelataan nämä pelit. Ne olivat sekä AIK:lle että Hammarbylle kenraalit ennen sarjan alkua. Tiesimme, että he pelaavat hyvillä joukkueilla ja pääsimme hyville nurmikentille. Kun on 4 000 – 5 000 katsojaa, niin se on vähän enemmän kuin pelkkä harjoituspeli.

Kun katsoin teidän kansainvälisiä harjoituspelejä, pelaamisenne näytti paikoittain erittäin organisoidulta ja kompaktilta. Onko tämä se asia, jonka olet tuonut ryhmään?

En tiedä, pystynkö minä sitä tuomaan, mutta siihen me ainakin pyrimme. Kyllä se on mielestäni mennyt eteenpäin.

Sellainen koko joukkueen puolustaminen on kaiken a ja o, jos aiomme menestyä kansainvälisesti. Ja toki se auttaa meitä menestymään myös kansallisella tasolla. Toinen asia on temmon nostaminen kaikessa tekemisessä. Jos nyt pitää kaksi asiaa nostaa muiden yläpuolelle, niin ne ovat varmaan nämä.

Aina sanotaan, että Ruotsissa on se ja se asia paremmin. Mikä asia Veikkausliigassa on paremmin kuin Ruotsin pääsarjassa?

Mielestäni pelaajat keskittyvät täällä tekemiseen paremmin. Tarkoitan tällä sellaista olennaiseen keskittymistä. Kun ollaan harjoituksissa, harjoitellaan ja sen tyyppiset asiat. Saamme täällä keskittyä täällä vähän niin kuin rauhassa, ehkä enemmän kuin Ruotsissa.

Ruotsissa määrätyllä tavalla se hässäkkä on positiivisessa mielessä paljon suurempaa ja laajempaa, mutta siinä on myös ne negatiiviset puolet. Aika useasti tuntui, että sitä alkoi olla jo vähän liikaa.

Otetaan pieni ajatusleikki, että Alexander Ring palaisi Veikkausliigaan. Miten sanot Mika Väyryselle tai Teemu Tainiolle, että sinä istut tänään penkillä?

En todellakaan usko, että Ring palaisi. Sekä seura tahtoo Alexin jatkavan, että hän itse tahtoo jatkaa ulkomailla pelaamista. Mielestäni Alexin pitää ehdottomasti jatkaa ulkomailla pelaamista. Hän on sen tasoinen pelaaja, että hänen pitää pelata tuolla Euroopassa.

Jos nyt niin kävisi, se ei välttämättä olisi niin, että se olisi välttämättä jompikumpi näistä kahdesta herrasta, jotka istuisi penkillä. Kyllähän molemmat ovat niin pitkään olleet mukana, että he tietävät siellä olevan 11 kaveria kentällä ja varmasti molemmat ovat joskus penkillä istuneet, joten ei se mikään uusi asia heille olisi.

Mielestäni TPS on HJK:n suurin haastaja. Oletko samoilla linjoilla?

Mielestäni kaikki joukkueet ovat meille haastajia. En halua lähteä hirveästi erittelemään. Mielestäni monessa joukkueessa on paljon hyviä paluumuuttajia. Ovat he sitten ulkomaisia tai kotimaisia paluumuuttajia, jotka ovat tuolta Euroopasta tulleet takaisin.

Mahtuvatko Mikael Forssell ja Joel Pohjanpalo samaan aikaan kentälle?

Kyllä he molemmat voivat olla ihan varmasti samaan aikaan kentällä. Esimerkiksi cupin pelissä Jaroa vastaan molemmat olivat kentällä.

Olemme harjoitelleet erilaisia kombinaatioita, milloin nämä molemmat ovat mahdollisesti samaan aikaan kentällä. Ei se kuitenkaan ole niin, että ensiksi laitetaan Forssell ja Pohjanpalo kentälle ja sitten mietitään, ketkä muut siellä ovat.

Aina sitä pyritään kuitenkin rakentamaan yksittäiseen peliin sopivin avauskokoonpano.

Mihin kohtaan Pohjanpalon voisi sitten sijoittaa?

En halua sen kummemmin sitä eritellä. Olemme me pelanneet pelejä, jossa olemme menneet kahdella kärjellä. Se on ehkä se luonnollisin tapa.

Nythän ”Jolle” oli aika pitkään loukkaantuneena, eikä hän ole saanut ihan niin paljon pelejä alle tällä kaudelle. Hän on kuitenkin hyvää vauhtia tulossa. On Jolle pelannut myös keskikentällä joissain peleissä.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)