HJK:n talven hankintoihin kuuluu kotimaahan melkein 15 vuoden ulkomaan kiertueelta palannut maajoukkuekärki Mikael Forssell. Mies lähti aikoinaan Suomesta Chelseaan 17-vuotiaana ja hänestä odotettiin jopa Euroopan huipputason hyökkääjää.

Maaliskuussa 32-vuotta täyttäneen pelaajan asema ei vakiintunut maanosan ykkösnimien joukossa, mutta toki mies on luonut vaikuttavan uran ulkomailla.

Nyt mies on osana HJK:ta, jolla on allaan neljä peräkkäistä Suomen mestaruutta, ja jonka ryhmä on vahvistunut entistään mm. Forssellilla ja Teemu Tainiolla sekä uudella päävalmentajalla Sixten Boströmillä.

Seura on entistä suurempi suosikki kotimaan kentillä ja joukkueen odotetaan menestyvän myös eurokentillä. Forssell halusi kuitenkin SuomiFutis-sivuston haastattelussa toppuutella odotuksia ja muistutti, että suosikkiasemaan ei voi tuudittautua.

”Miklu”, olette ylivoimainen suosikki kauteen lähdettäessä, tätä asiaa tuskin voidaan kiistää?

Tiedän, mutta en itse tykkää ajatella asiaa sillain ja olen yrittänyt sulkea silmät ja korvat hypeltä, mikä meidän ympärillämme ymmärrettävästi on.

Suosikkina itsensä ajatteleminen on hirveän vaarallista. Kaikki odottavat meidän täyttävän sen hypen, mitä meistä ollaan puhuttu. Hienoa on, että meillä on kauteen lähdettäessä positiivinen fiilis joukkueessa.

Sinua pidetään ykkössuosikkina maalikuninkaaksi mm. Veikkausliigan kapteenien ja valmentajien kyselyssä (linkki), mitä ajattelen tällaisista odotuksista?

Aiotaan tehdä maaleja, mutta joskus voi veto mennä ohikin. On hienoa, että meistä ollaan kiinnostuneita ja ollaan erittäin kovien odotuksien alla. Missään nimessä ruusuilla tanssimista tästä ei tule minulle eikä joukkueelle.

Ensimmäinen panokseni joukkueelle on maaleissa, mutta tuon muutakin. Ollaan pelattu yhden kärjen systeemillä, mitä olen pelannut maajoukkueessakin ja seurajoukkueissa aiemmin.

Se saattaa olla yksinäistä. Vastuulla on voittaa palloja, pudottaa niitä muille, tehdä turhia juoksuja, jotta venytän joukkuetta ja teen siten muille tilaa. Tällainen on aika raskasta, mutta teen sitä, mikä auttaa joukkuetta eniten.

Aikoinaan Suomesta Englantiin siirtymisen aikoihin muistelen, että sanoit mieluummin tekeväsi maalin tappio-ottelussa kuin pelaavasi voittavassa ryhmässä ilman omaa onnistumista. Muistatko antaneesi tällaisia kommentteja?

[Naurahtaa] Sanotaan nyt, pienellä huumorilla, että sehän on maalintekijän ajatus – haluaa tehdä maalin ja hakea maalintekoa – , mutta selvä asia on se, että joukkue menee aina edelle ja joukkue on tärkein.

Kumpi tekee enemmän maaleja tulevalla kaudella, sinä vai Joel Pohjanpalo?

Toivottavasti molemmat tehdään monta maalia ja yhtä paljon. Tämä vaatii ensinnäkin sen, että pysyy terveenä ja sitä, että joukkue pelaa hyvin ja fiilis ryhmässä on hyvä ja yhtenäinen koko kauden.

Oletko asettanut itsellesi maalitavoitetta, jos ajatellaan, että pystyt viemään kauden läpi ilman pidempiä poissaoloja?

En pysty sanomaan sellaista. En ole koskaan lähtenyt veikkailemaan näitä asioita. Se on liian vaarallista ja siinä lähdetään vertailemaan joka puolelle. Toivottavasti mahdollisimman monta.

”Joel Pohjanpalo on loistava pelaaja”

Minkälainen persoona on kärkimieskollegasi Joel Pohjanpalo?

Aivan loistava pelaaja ensinnäkin, hirveän monipuolinen ja omaa tarpeeksi kovan itseluottamuksen koko jalkapallopeliin ja myös maalin edessä, mitä siellä onnistuminen vaatiikin.

Hän on poikkeuksellinen pelaaja liikkumaan ilman palloa. Harvoin olen nähnyt sellaista ja en ikinä ole nähnyt noin nuorella pelaajalla sellaista kykyä, kuinka hän täydellisesti pystyy hakemaan palloa kentällä ja paikkoja maalintekoon.

Hänellä tulee toivottavasti olemaan erittäin hyvä kausi HJK:ssa ja varmasti joku päivä, kun lähtee ulkomaille, menestystä tulee sielläkin.

Edellinen nuori HJK:n kohukärki olit varmaan sinä. Onko teissä pelaajina samaa?

Sillä tavalla varmaan helppo verrata, kun ollaan ulkoisesti samankaltaisia – vaaleita ja kropan rakenne sama. Ollaan kuitenkin pelaajina vähän erilaisia.

Maailmalla ei riitä, että on hyvä jossain vaan pitää olla todella hyvä jossain tietyssä asiassa. ”Jolle” on pystynyt jo noin nuorena löytämään oman erikoisosaamisensa. Hän on uskomattoman hyvä maalin edessä ja hänen liikettään on hankala pysäyttää.

Onko tämä opittua vai luontaista? Ja mikä merkitys loppujen lopuksi on korvien välillä asian kanssa?

Varmasti näitä kaikkea. Jolle on ammattimainen ja elää jalkapallon takia. Kyvyt eivät tule pelkällä taidolla ja luontaisella tavalla, hän on tehnyt hirveästi työtä sen eteen. Toki hän on myös talentti siinä, että näkee asioita ja aukkoja kentällä, mitä muut eivät näe.

Kai Lintinen (twitter@kailintinen)

Lue tästä vielä tiistain uutisemme, missä ”Miklu” kertoo europelien merkityksestä HJK:hon liittymisessä ja onko miehellä vielä haaveita takaisin ulkomaille pelaamaan.