Viime kaudella Veikkausliigan suurin yllättäjäjoukkue oli monissa arvioissa jopa putoajaksi veikkailtu MYPA, joka oli alkukaudesta kärkikahinoissa ja sijoittui lopputuloksissakin viidenneksi.

Viime kauden suoritus oli häikäisevä, kun ottaa huomioon sen, että joukkue oli täysin hajallaan vielä vuoden alussa. Nyt viime kaudesta yli 15 pelaajaa on jatkanut ja täydennykset löydettiin jo keskitalvella nopealla aikataululla.

Kuulostaa hyvältä, vai mitä mieltä itse olet MYPA:n Toni Korkeakunnas?

Saatiin lentävä lähtö, hyvissä ajoin ryhmä kasaan. Aika hyvin oli imua ja sen profiilin pelaajia, mitä ajateltiinkin. Hankinnat ovat olleet aika täsmäosumia. Nyt viime aikoina on ollut vähän takapakkia loukkaantumisten myötä.

Viisi pelaajaa on sivussa, mikä on meidän rosterissamme paljon. Kaikki tämä kuitenkin kuuluu lajiin. Ehkä hyvä, että suma tuli nyt eikä kesken kovinta otteluruuhkaa.

Nähdäänkö kentällä samanlainen MYPA kuin viime kaudella?

Ollaan pystytty rakentamaan viime vuoden päälle. Silloin yksi meidän vahvuus oli että pystytään muuntautumaan. Meillä on oma perusajatus pelistämme taustalla, mutta aina pelataan ja luodaan taktiikkaa juuri nimenomaista vastustajaa vastaan.

Vahvuudet heiltä veks ja isketään heikkouksiin. Joukkueemme on viimevuotista kypsempi ja ollaan paljon panostettu siihen, että pystytään pelin sisälläkin muuntautumaan.

Viime vuonna ei oltu kovin kaukana mitalista ja vain maalin päässä neljännestä sijasta, jos olisi viimeinen peli voitettu. Tätä kautta ajattelen kuitenkin vain peli kerrallaan, kuinka kliseeltä se kuulostaakin. Ei haihatella tai mietitä asioita liikaa etukäteen.

Joukkue tietää, millä reseptillä pärjätään. Jos otetaan vähän jalkaa pois kaasulta ja pelattu individualistista futista, niin ollaan pulassa. Uskon, että joukkue on entistä yhtenäisempi ja uskoo itseensä. Kaikki on mahdollista. Kaiken järjen mukaan tavoitellaan parempaa menestystä kuin viime vuonna.

Liigacupin alkulohkossa voititte kotikentällä HJK:n 1-0-lukemin. Saako tällaisista voitoista jotain erityistä irti myös tulevaisuutta ajatellen?

Meillä on puolet joukkueesta pääkaupunkiseudulta ja meidän nykyinen kapteeni Tuomas Aho on entinen HJK-kapteeni. HJK-peleillä on erityinen merkitys kaikille, mutta erityisesti meille. Voitto heistä antaa uskoa omaan tekemiseen.

Harva muuten muistaa, että voitettiin Honka ja HJK liigacupissa viime talvenakin ja sarjassa jaettiin HJK:n kanssa pisteet viime kaudelle 4-4.

Meidän vahvuus, mitä olen kollegoilta ja pelaajilta kuullut, että ollaan se hankala joukkue ja meitä vastaan on ikävä pelata. Siitä pyritään pitämään kiinni. Me pelataan aina jotain vastaan ja suunnitellaan taktiikka aina vastustajan mukaan, kuten jo aiemmin kerroin.

Ketkä pelaajistanne nousevat tulevalla kaudella joukkueenne runkopelaajiksi ja ehkä koko sarjan parhaimmistoon omilla pelipaikoillaan.

Ranskalainen Moyo Bahamboula on meille iso mahdollisuus. Nyt hän on ollut vähän selkäkramppien kanssa vaikeuksissa, mutta sellaista yksilötaitoa, mitä hänellä on, en ole aiemmin nähnyt. Miehen ominaisin pelipaikka on laitahyökkääjä tai laitalinkki, mutta hän pystyy myös pelaamaan kymppipaikkaa.

Hän on sellainen pelaaja, jota kannattaa tulla kauempaakin katsomaan. Vielä 2-3 vuotta sitten hän oli Ranskan alle 19-vuotiaiden maajoukkueen suurin tähti. Sitten on matkalla ollut vähän kaiken näköistä ja nyt on rantautunut tänne ja hakee uutta nousua.

Myös laitapuolustaja Patrick O’Shaughnessy tulee olemaan läpimurtopelaaja. Ja Ville Salmikivi tulee toivottavasti jakamaan Pekka Sihvolan maalitakkaa. Lisäksi HJK-laina Emerik Grönroos on osoittanut tosi lupaavia otteluita. Hänellä on sopimus ikään kuin siirtoikkunaan, mutta oletuksena on, että hän on meillä koko kauden. HJK:lla on tuskin tarvetta sille pelipaikalle (keskikentän keskustaan).

Onko vaarana, että esim. Bahamboula lähtee kesken kauden, jos hän löytää potentiaalinsa?

Rahalla pelaajat lähtevät. Se on ihan voittotilanne seuralle ja yksi asia isossa kuvassa, mitä tavoitellaan, että jollain aikavälillä sellaisia pelaajia pystytään kehittämään, joista saa siirtokorvauksen.

Pitää olla rehellinen ja realistinen. Veikkausliiga on pelaajien kehitysliiga ja MYPA on tässä sarjassa vielä kasvattajan roolissa. Emme pysty pelaajia Suomen sisälläkään houkuttelemaan rahalla vaan tekemisellä, ilmapiirillä ja mahdollisuuksilla kehittyä.

Et koe pelaajien myymistä kesken kauden luovuttamisena esim. mitaleiden suhteen, mitä monesti puhutaan?

Minulla on sen verran ystäviä, jotka myyvät pelaajia työkseen, että voin sanoa sen olevan aina pieni lottovoitto koko suomifutikselle, kun joku lähtee eteenpäin. Siihen pitäisi pyrkiä, että roposia tulisi seurojen laariin.

Ikävin piirre, mitä mielestäni täällä on, esim. muihin Pohjoismaihin verrattuna, että meiltä Ruotsiin menee pelaajat ilmaiseksi. He sitten ottavat pari miljoonaa, kun pelaajat siirtyvät eteenpäin. Vaikka tulisi pelaajasta vain pienikin roponen, olisi se alku ja sellaisesta tulisi käytäntö.

Nyt yleinen ajatusmaailma on, että suomalaisesta pelaajasta ei tarvitse maksaa. Se on erittin huono asia koko jalkapalloilulle. Pitää päästä siihen, että rahaa saadaan pelaajista, oli kyse aluksi kymppitonneista tms.

Jos me saadaan pelaaja kaupattua uskon sen lisäävän meidän kiinnostavuutta ja seuraava nuori lupaus haluaa tulla meille, koska on mahdollisuus päästä maailmalle.

MYPA kohtaa Veikkausliigan avauskierroksella kärkikahinoita myös tavoittelevan KuPS:n Kuopiossa sunnuntaina.

Kai Lintinen (twitter@kailintinen)