Schalken hyökkääjä Teemu Pukki on yksi bundesliigakauden tehokkaimmista pelaajista. Vastuu joukkueessa on silti kiven alla.

Gelsenkircheniläisten kärkimies ampui lauantaina Bayer Leverkusenin verkkoon maalin ja hankki joukkueelleen rangaistuspotkun 2-2-kotitasapelissä. Reilun tunnin jälkeen kentälle vaihdettu suomalainen jatkoi näin hyvää viime aikojen virettään, joka alkoi maaliskuussa MM-karsintaottelun Espanja-tasapelistä.

Kun suhteuttaa kikkarapään peliajan maalimäärään, on Pukki yksi liigan tehokkaimmista pelaajista. 366 liigaminuutin aikana suomalainen on kolmen osuman lisäksi antanut yhden maalin johtaneen syötön sekä hankkinut myös joukkueelleen yhden rangaistuspotkun.

Vertailun vuoksi Pukin edellä nokkimisjärjestyksessä oleva Ciprian Marica on tehnyt vastaavat tehot 665 minuutissa.

Tilastot eivät kuitenkaan ole olleet päävalmentaja Jens Kellerille kuin numeroita, kun mies on etsinyt loukkaantuneelle ykköstykille Klaas-Jan Huntelaarille paikkaajaa.

Vaikeassa raossa

Keller nimitettiin Schalken peräsimeen viime joulukuussa. Untuvikkoluotsi ei ole halunnut ottaa liikaa riskejä ja on siksi kulkenut turvallisena pitämäänsä reittiä.

Keller ja Marica tuntevat toisensa VfB Stuttgartin ajoilta vuosilta 2009-2010, jolloin romanialaiskärki oli vielä varsin hyvässä maalivireessä. Keller tuntee entisen suojattinsa paremmin kuin suomalaisen, minkä lisäksi Keller varmasti näkee, että Marica on pelaajana monikäyttöisempi kuin Pukki.

Maricalla on Pukkia enemmän vääntövoimaa ja kykyä pitää peliväline omilla kovassakin puristuksessa. Pukki on parhaimmillaan lähinnä silloin, kun vastustajan puolustuslinja on ylhäällä ja kärkimiehellä on mahdollisuus haistella maalipaikkoja linjan takaa.

Näistä syistä Pukki on istunut penkillä, kun Marica tai joku muu hyökkääjäehdokas on avannut pelit.

Tärkeät onnistumiset

Pukin viime aikojen positiiviset otteet ovat olleet kaivattuja, sillä välillä näytti jo siltä, ettei Pukille ole varattu Kellerin papereissa minkäänlaista roolia.

Onnistumiset saattavat nyt Huntelaarin vielä poissa ollessa avata Pukille jopa paikan avaukseen jossain pelissä. Jos ei muuta, niin ainakin Pukki on tehnyt vaikutuksen vaihtopelaajana. Niin kauan kun Pukki tekee ihmeitä jämäminuuteilla, ei Keller voi pitää suomalaista loputtomiin penkkiä kuluttamassa.

Suomalaishyökkääjän tulevaisuus ei silti näytä edelleenkään kovin ruusuiselta. Kun Huntelaar palaa takaisin, taistelee Pukki todennäköisesti vaihtopelaajan minuuteista Marican kanssa.

Jos ei Pukille siunaannu enää peliaikaa, ainakin tilastot pysyvät hyvinä. Hyökkääjän kelpaa esitellä ansioluettelosta tehotilastonsa bundesliigakaudesta 2013.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)