Bayer Leverkusenin suomalaiskäskijä Sami Hyypiä johtaa ensi kaudella joukkojaan Mestarien liigassa suurella todennäköisyydellä. Paikka himoitussa kilpailussa on taas askeleen lähempänä lauantaisen pistepotin myötä.

Leverkusen kaatoi Bundesliigassa lauantaina kotonaan Werder Bremenin maalein 1-0. Joukkue on nyt sarjataulukossa tukevasti kolmantena, mikä on erinomainen sijoitus ensimmäistä kokonaista kauttaan joukkueen peräsimessä olevalle Hyypiälle.

Bundesliigan kolmossija ja Mestarien liigan paikan saavuttaminen olisi kaikkien aikojen paras sinivalkoinen valmentajasaavutus kuningaslajissa. Onhan toki aiemminkin suomalaisluotsilta nähty kovia suorituksia, kuten vuonna 1998, jolloin Antti Muurinen vei HJK:n myös Euroopan kovimman seurajoukkuekilpailun lohkovaiheeseen.

Hyypiän saavutuksesta tekee kaikista arvokkaimman se, että mies on johdattanut joukkueensa korkealle pitkässä ja kovatasoisessa sarjassa, jossa yksittäiset onnenkantamoiset eivät näyttele merkittävää roolia.Hyypiä on todistanut Leverkusenin kuuluvan sarjan eliittiin niin pitkässä juoksussa kuin yksittäisissä otteluissa.

Leverkusen on muun muassa ainoa joukkue Bundesliigassa, joka on onnistunut kauden aikana kaatamaan Bayern Münchenin. Tuo voitto tuli vieläpä Münchenissä eli Bayernin kotiareenalla, jossa esimerkiksi Barcelona sai 0-4 turpaan.

Nousu parrasvaloihin

Hyypiä otti Leverkusenissa valmennusvastuun yhdessä Sascha Lewandowskin kanssa viime keväänä. Kaksikon kevätpesti sujui erinomaisesti. ”Teamchef” pysäytti apurinsa kanssa ryhmän luisun, johdatti joukkonsa viidenneksi ja saalisti paikan Eurooppa-liigaan.

Viime kauden jälkeen Hyypiä menestyksestä huolimatta totesi, ettei ole varma, onko valmentaminen häntä varten. Mies on ollut parikymmentä vuotta jatkuvan paineen alla, ensin pelaajana ja sitten valmentajana. Olisi varmasti helpompi kommentoida otteluita sohvalta asiantuntevasti kuin seisoa kentän laidalla kaikki paineet harteilla.

Hyypiää taitaa kuitenkin valmentajana ajaa sama intohimo eteenpäin kuin pelaajana – ja juuri tämä kyltymätön ominaisuus nosti hänet lopulta puolustajaeliittiin.

Hyypiän apuri Lewandowski on puolestaan kertonut, ettei hän näe itseään valmentajana bundesliigaseurassa enää tulevaisuudessa. Saksalaislehdistössä onkin pidetty lähestulkoon varmana, että suomalainen ottaa yksin komennon Leverkusenissa ensi kaudella.

Kaikki tämä kertoo todennäköisesti siitä, että Hyypiä on löytänyt polkunsa eikä enää epäröi tulevaisuuttaan valmentajana.

Viimeinen todistus

Hyypiä on saamassa valmentajalisenssin taskuunsa poikkeusjärjestelyin ennen ensi kauden alkua, jolloin puuttuva paperin pala ei enää hidasta entisen topparin menoa. Kun käskijä nousee yksin parrasvaloihin, paineet kasaantuvat entisestään ja myös miehen rooli tulee varmasti joltain osin kasvamaan.

Tuolloin Hyypiän on todistettava osaamisensa uudelleen. Hänen on otettava yksi askel lisää valmentajana. Vähän niin kuin toppari kehitti itseään vaihdettuaan Hollannin pääsarjan Liverpooliin. Tasonnostoa vaadittiin tuolloinkin.

Ensi kautta värittävät aiempaa kovemmat odotukset: edessä on todennäköisesti Mestarien liiga ja Bundesliigassa asemien säilyttäminen. On herkullista ajatella, että jos Hyypiä onnistuu viemään seuran tavoitteisiinsa, kirjoittaa hän taas uuden luvun suomalaisten valmentajien historiaan.

Vain aika yksin tulee näyttämään, minkälaisen tempun Hyypiä tulee taikomaan ensi kaudella Leverkusenin pääkäskijänä. Nyt hän on vetänyt jo yhden jäniksen hatusta.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)