Kuopion Palloseura lähtee Veikkausliiga-kauteen tavoitteena parantaa roimasti viime kauden sijoitustaan. Kaudella 2012 joukkue oli vasta 10:s, mutta parhaat pelinsä se pelasi cup-otteluissa.

Joukkue kaatoi Eurooppa-liigan karsinnoissa israelilaisen Maccabi Netanyan ja voitti kotonaan turkkilaisen Bursasporin, joka toki oli lopulta yhteismaalein 6-1 parempi 3. karsintakierroksella.

Suomen Cupissa KuPS eteni finaaliin asti, missä FC Honka oli kuitenkin parempi niukasti 1-0-lukemin.

Tulevan kauden ryhmään on saatu nimekkäitä vahvistuksia, jotka täydentävät viime kauden pakkaa. Päävalmentaja Esa Pekonen hykerteli tyytyväisyyttään, kun Dawda Bah’n ja Jussi Kujalan tasoiset pelimiehet saatiin joukkueen keskikentän moottoreiksi.

– Laidallakin aiemmin urallaan pelannut Bah tulee meille keskikentän keskelle. Kujalan Jussi pelaa siinä alimpana, Bah sekä Aleksi Paananen ylempänä. Jälkimmäisten pelipaikat voivat vaihtua pelistä toiseen, Pekonen valotti keskikentän ryhmitystään SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

– Etsittiin keväällä vielä keskikentän keskustan pelaajaa ja kun Bah’n nimi tuli esiin, niin ei ollut kahta sanaakaan otetaanko vai eikö. Hän oli minulle aiemmin jäänyt parhaiten mieleen siitä, kun hän pelasi keskellä HJK:ssa ja oli erinomainen pelaaja sillä paikalla.

Kujala saapui viime kesäksi Suomeen Hollannista ja pelasi syksyllä Kakkosta kasvattajaseurassaan Ilveksessä.

HJK:sta Saksaan vuonna 2011 siirtyneen Bah’n ura Bundesliigassa jäi debyyttipelissä sattuneeseen polvimmaan. Vuoden päivät meni siitä toipumisen ja Augsburgilla ei ollut hänelle enää käyttöä.

Nuori kaksikko lukinnee paikkansa avausmiehistössä

Pekonen uskoo, että pari viime kaudella hyvin paikkansa ringissä ottanutta pelaajaa nousee tällä kaudella todellisiksi vakionimiksi. Sitä nuorempien hän ei usko vielä nousevan kuin tunnelmaa haistelemaan silloin tällöin.

– Aleksi Paananen ja Jerry Voutilainen ovat sellaisia, jotka ottavat paikkansa pysyvästi tänä vuonna. Meillä on harjoituksissa lisäki poikamaajoukkuepelaajia mukana ja muita vaan nuoria. Uskon kuitenkin, että tämän vuoden läpimurtopelaajat ovat kaksi edellä mainittua.

– Osa uusista pelaajista ovat sen verran nuoria ja kokemattomia, että pääsevät vähän haistelemaan liigaympäristöä ja jonkun vuoro heistä on sitten ensi vuonna ottaa enemmän askelia eteenpäin.

Ykköstykin ruuti on kuivaa

KuPS:n palikat näyttää olevan viime kautta paremmin kasassa, kun edellä mainittujen lisäksi Rami Hakanpää saatiin HJK:sta keskuspuolustajaksi. Mies ottaa pientä roolia myös joukkueen valmennuksesta (uutinen).

Joukkueelta löytyy myös huippuluokan maalinsylkijä tulevaksi kaudeksi, ainakin jos vire talvikaudelta jatkuu samanlaisena.

Ats Purje on ollut ihan ylivoimainen talvikaudella. Olen laskenut , että jokaisessa pelissä missä on ollut keskushyökkääjänä koko pelin, hän on tehnyt aina maalin. Jossakin kokeiltiin laiturina, niin ei tullut osumia.

KuPS:n kotisivujen mukaan Purje on osunut yhdeksän kertaa kevään aikana, mikä kertoo konkretiaa miehen tehokkuudesta. Tukea ja vaihtoehtojakin löytyy seuran riveistä.

– Purje on paikalle ykkösvaihtoehto. Taustalla on Dudu, joka pystyy pelata sentterinä ja aina luotettava Ilja Venäläinen voi tuoda pääpelivoimaa sinne. Hänkin sai opiskelut siihen vaiheeseen, että pystyy keskittymään täysillä pelaamiseen.

KuPS isännöi avauskierroksella MYPAa kotikentällään tekonurmialustalla sunnuntaina.

Kai Lintinen (twitter@kailintinen)

Katso tästä mihin KuPS sijoittuu SuomiFutis-sivuston Veikkausliiga-rankingissa.