Suomen A-maajoukkueen monivuotinen luottomies ja suurilta otsikolta usein piilossa oleva Markus Heikkinen pelasi viikonloppuna viimeisen pelinsä Rapid Wienin riveissä. Onko miehen arvoa jalkapalloilijana koskaan ymmärretty Suomessa täysin?

Heikkisen ottelu ja kansainvälinen ura päättyi punaiseen korttiin, kun keskikenttäpelaaja tönäisi vastustajapelaajan kumoon. Suomalainen menetti malttinsa, koska vastustajan hyökkääjä tuli myöhässä ja lujaa tilanteeseen. Tuo hetki tiivisti hyvin Heikkisen uran: kovaluinen keskikenttäpelaaja on aina uskaltanut ottaa ja antaa pelikentällä.

Vaikka Heikkinen ei olekaan pallollisena mikään Jari Litmanen, on hän osannut mitata potentiaalinsa tarkasti.

Heikkinen, joka on pelannut ulkomailla kymmenen vuotta putkeen, on luonut niin komean uran, ettei sen arvoa taideta aina Suomessa ymmärtääkään. Moni pystyi kuitenkin omin silmiin toteamaan, että esimerkiksi Roy Hodgsonin Huuhkajissa Heikkinen oli yksi tärkeimmistä yksittäisistä lenkeistä.

Heikkinen ei ole pelaaja, joka yksin voittaa otteluita – mutta ainakin hän tekee vastustajalle voittamisesta pirullisen vaikeata.

Paluu Suomeen

Heikkinen on ilmoittanut muuttavansa takasin Suomeen. 34-vuotiasta konkaria on huhuttu muun muassa AC Oulun riveihin. Varmaa on tässä tapauksessa vain se, että suomalainen jalkapallo on saamassa jälleen erittäin kovatasoisen paluumuuttajan.

Suomen cupin ja sekä Veikkausliigan että Itävallan mestaruudet urallaan napannut Heikkinen on loistava esimerkki nuoremmille futaajille. Mies on täydellinen osoitus siitä, että jalkapallo on paljon muutakin kuin näyttäviä YouTube-koosteita. Heikkisestä ei nimittäin tuollaista koostetta löydä hakemallakaan.

Heikkinen ei ole ollut urallaan koskaan se taitavin tai absoluuttisesti ajateltuna ryhmän paras pelaaja. Monesti hän on kuitenkin ollut ryhmänsä tärkein palanen.

Heikkinen ei ole yksi sinivalkoisen jalkapallohistorian kaikkien aikojen pelaajista, mutta hän saattaa hyvinkin olla kaikkien aikojen suomalainen joukkuepelaaja.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)