Schalke ilmoitti lauantaina verkkosivuillaan, että Jens Keller jatkaa joukkueen päävalmentajana seuraavan kahden kauden ajan. Uutinen sinetöi samalla Teemu Pukin kohtalon Gelsenkirchenissä.

Joulukuussa ryhmän peräsimeen astunut Keller ei ole optimaalinen valmentajavaihtoehto suomalaiskärjen kannalta. Keller on osoittanut talven ja kevään aikana, että mies haluaa peluuttaa joukkuettaan yhdellä kärkimiehellä. Pukki, vaikkapa joskus avaukseen pääsisikin, ei ole omimmillaan tuossa tehtävässä.

Pukki on pelannut parhaat pelinsä Schalkessa yleensä juuri silloin, kun hyökkäyksessä on ollut kaksi kärkimiestä. Esimerkiksi ensimmäisellä Schalke-kaudellaan Pukki onnistui ajoittain erinomaisesti yhdessä hollantilaishyökkääjä Klaas-Jan Huntelaarin kanssa.

Pelaajana Pukki on yksinkertaisesti liian köykäinen ja yksipuolinen, jotta hän voisi menestyä Bundesliigassa yksinäisenä kärkimiehenä. Pukin vahvuudet pääsisivät korkeintaan esiin jossain yksittäisissä otteluissa.

Schalken kärkimieheltä vaaditaan kuitenkin hiukan tuota enemmän.

Pakan pohjimmainen

Viime kauden jälkeen Pukki oli Schalken hyökkääjien hierarkiassa toisena heti maalitykki Huntelaarin jälkeen. Kuluva kausi on ikävällä tavalla osoittanut, että joukkueesta on löytynyt muita miehiä hollantilaisen ja suomalaisen väliin.

Alkukaudesta Ciprian Marica saattoi ajaa suomalaisen ohi, ja Keller on jatkanut tällä linjalla. Kaksikko viihtyi yhdessä VfB Stuttgartissa vuosina 2009-2010, ja Keller on nähnyt parhaimmaksi luottaa tuttuun romanialaiseen ennen Pukkia, vaikka Marica ei ole pahemmin maaliverkkoja pariin vuoteen heilutellut.

Tämä kertoo paljon valmentajan luottamuksesta Pukkia kohtaan.

Lisäksi kevään pelit ovat osoittaneet, että Keller on toisinaan suorastaan vältellyt vastuun antamista Pukille. Milloin kärkeen on vedetty Chinedu Obasi, joka ei ole muuten tehnyt Bundesliigassa maalia reiluun vuoteen. Milloin taas Pukin edelle on mennyt esimerkiksi Max Meyer. Kellerin papereissa tuo A-juniori muodostaa ilmeisesti suuremman hyökkäysuhan vastustajalle.

Kellerin muistiinpanoissa Pukin kohdalla lukee jämämies, eikä tämä ole muuttumassa mihinkään.

Miksi Pukki ei vaihda jo maisemaa?

Jos ja kun Pukki vaihtaa kesällä seuraa, se tarkoittaa askelta taaksepäin. Pukki varmasti itsekin tiedostaa sen, että hänellä ei ole välttämättä enää koskaan mahdollisuutta pelata niin suuressa seurassa kuin Schalke.

Pukki sai sopimuksen Gelsenkircheniin tuurilla ja taidolla. Poikkeukselliset onnistumiset tulivat poikkeuksellisissa paikoissa. Ei Pukki silti mikään tähdenlento ole. Eikä hänellä ole todellakaan mitään hävettävää. Suomalainen on varmasti bundesliigatason kärkimies, mutta käsi sydämellä: onko hän Schalken tasoinen kärkimies?

Pukki löytää todennäköisesti paikkansa pienemmästä bundesliigaseurasta. Pukki on vahvimmillaan silloin, kun hän saa paljon luottoa ja pääsee hakemaan palloja linjan takaa. Tämä yhtälö ei ole mahdollinen Schalkessa. Tässä on kuitenkin Pukin tulevaisuus jossain muussa bundesliigaseurassa.

Kun Pukki löytää sopivan paikan, löytää hän varmasti myös maaliverkot. Vaikka Pukin ympyrä sulkeutuu Schalkessa, hänen tarinansa on vasta alussa.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)