Veikkausliigan päätös olla hyväksymättä HJK:n ottelusiirtopyyntöä on suuri virhe, ja ennen kaikkea se on suuri karhunpalvelus helsinkiläisseuralle ja samalla koko liigalle, kirjoittaa toimittaja Jaakko Käyhkö.

HJK tiedotti aiemmin tänään perjantaina, ettei Veikkausliiga suostunut helsinkiläisseuran pyyntöön siirtää torstaina 13. kesäkuuta pelattavaksi merkittyä kotiottelua FC Interiä vastaan myöhemmälle ajankohdalle (uutinen). HJK olisi halunnut siirtää ottelun, koska sillä on eri maajoukkueiden mukana yhteensä yhdeksän pelaajaa sarjatauon aikana.

Kun mahdollinen HJK:n ja FC Interin välinen veikkausliigaottelu pelataan torstaina, saapuvat Suomen A-maajoukkuemiehet takaisin kotimaankamaralle vasta keskiviikkona aamuyöstä. Jos ottelu pelataan siis sovitussa aikataulussa, tämä antaisi selvän edun turkulaisryhmälle.

HJK:n tuskastuminen päätöksestä on siis helppo ymmärtää.

Perustelut ontuvat

Veikkausliiga perusteli HJK:n mukaan ratkaisuaan sillä, että muut veikkausliigaryhmät voisivat esittää samankaltaisia vaatimuksia. Argumentti on siltä osin järjetön, kun ottaa huomioon, että maajoukkueessa on mukana ainoastaan kaksi muuta liigapelaajaa, VPS:n Henri Sillanpää ja TPS:n Jarkko Hurme.

Suuria nimiä nämä molemmat pelaajat toki ovat, mutta tuskinpa HJK:kaan valittaisi pelkästään yhden – tai tuskinpa edes muutaman – miehen poissaolosta.

Lyytikäinen lisäsi Urheilulehden haastattelussa, että hän yritti neuvotella päätöksestä Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaan kanssa. Marjamaa oli Lyytikäisen mukaan maininnut myös kaksi muuta syytä, muiden veikkausliigaseurojen mahdollisten samankaltaisten vaatimusten lisäksi, miksi ottelua ei voi siirtää.

Lyytikäinen referoi Marjamaan todenneen, että liigaseurat hyväksyivät otteluohjelman itse ja kolmanneksi ottelukalenterista ei löydy vapaata pelipäivää. Lyytikäinen vastasi otteluohjelmaan liittyen, ettei HJK voinut tietää menettävänsä yhdeksän pelaajaa maaotteluihin.

Veikkausliigan päätöksen myötä HJK:ta siis käytännössä rangaistaan siitä, että pelaajat ovat ansainneet kutsun maajoukkueeseen. Järjetöntä.

Ottelusiirtokaan syyskuulle ei onnistu Marjamaan mukaan, koska 25. syyskuuta HJK saattaisi pelata Mestarien liigan lohkovaiheessa. Eipä siis voi mitään.

Haitallinen päätös koko liigan kannalta

Veikkausliigan ja muiden kotimaisten jalkapallon ylempien tahojen pitäisi toiminnallaan edesauttaa liigaseurojen selviytymistä, ei suinkaan vaikeuttaa sitä entisestään. Veikkausliiga on muutenkin jo luonut kalenterin, joka ei ole urheilullisesti ajatellen se kaikkein järkevin joukkueiden kannalta.

Ottelut seuraavat toisiaan niin tiukoissa sykleissä, että osalla ryhmistä on näkynyt kentällä loppuvan puhti kesken peliruuhkan. Ja kauttahan on pelattu tässä vaiheessa vasta kolmasosa. Kolme ottelua viikon sisään on haaste kenelle tahansa, vaikka seurana olisi Real Madrid.

Maaottelutauko tuleekin kaikille sopivaan saumaan – paitsi ilmeisesti nyt HJK:lle.

Veikkausliigan tuore päätös johtaa siihen, että helsinkiläiset todennäköisesti pelaavat liigan kärkipelin joko reserviryhmällä tai sitten laittavat väsyneet miehet kentälle ja pelaajat ottavat näin suuren loukkaantumisriskin. Ottelusta muodostuu siis todellinen irvikuva koko liigan kannalta.

Ottelusiirtopyynnön epääminen on läimäisy koko suomalaista huippufutista kohtaan. On totisesti toivottavaa, että veikkausliigajohdossa ymmärretään päätöksen haitallisuus paitsi HJK:lle myös koko liigalle.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)