HJK:n päävalmentaja Sixten Boströmin kuherruskuukaudet median ja kannattajien keskuudessa ovat ohi. Kärkkäimmät ovat viime viikkoina jo vaatineet HJK-luotsin erottamista. Potkut olisi kuitenkin ennenaikaisen typerä temppu.

Boström astui pestiin Antti Muurisen tilalle. Boström ohitti Klubin papereissa kultaluotsin, joka oli lanseerannut sexy football -termin ja voittanut neljä peräkkäistä Suomen mestaruutta. Olihan siinä sivussa jonkin verran europelimenestystä ja muutakin, mutta se aivan kirkkain kruunu Muuriselta oli viime vuosilta jäänyt puuttumaan.

Sitä HJK-johto lähti etsimään Boströmin johdolla.

Mielikuva vai ideologia?

Seurajohdossa oli mielikuva paremmasta. Kun Muurinen vaihtui Boströmiin, vaihdettiin verkkarivalmentaja pukumieheen. Cola-kaveri sai lähteä muihin hommiin, ja lanseerattiin seuran oma viini. Tultiin pois pölyiseltä vintiltä ja avattiin ovi uuteen maailmaan.

Kaikki näytti menevän eteenpäin sillä sekunnilla, kun Boström palkattiin HJK:n peräsimeen. Ja varmasti joltain osin Boström onkin Muurista tuoreempi ja edistyksellisempi valmentaja.

Tiesikö HJK kuitenkaan, mihin se tarttui Boströmin palkatessaan? Ei Boström missään nimessä ollut huono valinta, mutta pohdittiinko HJK:n seurajohdossa oikeasti sitä, mitä muutos tarkoittaa. Ostettiinko vain mielikuva paremmasta, vai oliko taustalla yhtä lailla jokin ideologia, jota kohti ajettiin.

Tätä HJK:n seurajohdon kannattaa pohtia kiihkeästi ennen kuin aletaan arvostella joukkuetta julkisesti, kun kautta on pelattu vasta noin puolitoista kuukautta.

Todellisuus

HJK on aloittanut kautensa tuloksellisesti varsin odotetunlaisesti. Onhan ryhmä aika lailla siinä pisteodotusarvossa kuin ennen kautta sopi odottaa ja sarjakärjessä. Enempää on keneltä tahansa joukkueelta paha vaatia. Pelillisesti ryhmällä on silti paljon parantamisen varaa.

Ymmärrettävästi. Niin on monella muullakin joukkueella vielä tässä vaiheessa.

On myös hyvä ymmärtää, että HJK ei ole pelaajiensa puolesta niin ylivoimainen kuin mitä ennen kauden alkua hehkutettiin. Vaikka joukkueella on ylivoimaisesti laajin materiaali, muutama ryhmä pääsee yksittäisissä otteluissa pelipaikkakohtaisessa vertailussa varsin lähelle.

Mistään katastrofista on siis turha puhua, jos Klubi häviää yksittäisiä pelejä.

Puheet ovat olleet kovat seuraa kohtaan, koska valmentajavaihdoksen ja talven hankintojen jälkeen helsinkiläisiä yksinkertaisesti arvostellaan kovemmilla mittareilla kuin muita joukkueita.

Helsinkiläisseuran ympärille rakennettiin kova hype ennen kuin sesonki potkaistiin käyntiin. Meteliä syntyi, sillä HJK on ottanut suuria askeleita kentän ulkopuolella viime vuosina esimerkiksi viestinnän ja markkinoinnin saralla.

Odotukset karanneet käsistä

HJK:n ympärillä on tapahtunut ikään kuin niin, että seura on kasvanut nopeammin kuin joukkue. HJK:lta vaaditaan pelikentällä enemmän kuin mitä se todellisuudessa onkaan.

Tappioiden hetkellä ei ole ymmärretty, että HJK ei ole joukkueena vielä lähellekään valmis. Heikot tulokset ovat vain olleet helppo heittää Boströmin niskaan. Ei ole ymmärretty käsitellä ja arvostella HJK-palapeliä kokonaisuudessaan, tai sitten sitä ei ole vain haluttu tehdä.

On syntynyt pilvilinna, jonka ajatellaan olevan voittamaton. HJK:n kautta pidetään todennäköisesti epäonnistuneena, jos joukkue ei selviä Euroopan kentillä lohkovaiheeseen. Tämä kertoo kaiken siitä, miten tavoitteissa kuljetaan unelmat eivätkä realiteetit edellä.

HJK tulee varmasti parantamaan kauden edetessä. Silloin pilvilinna seisoo taas vahvempana ja ainakin kotimaan liigassa murtumattomana. Miten kuitenkaan voimme arvioida vielä Boströmiä valmentajana tässä vaiheessa? Nyt onkin tärkeämpää miettiä, miten Boströmin suoritusta tulisi ylipäätänsä arvottaa tällä kaudella.

Jos valmentajaksi odotettiin messiasta, joka hurmaa lehdistötilaisuudessa ja voittaa Suomen kentillä joka pelin, potkut voidaan yhtä hyvin antaa jo nyt. Jos taas menestystä arvioidaan puhtaasti tulosten pohjalta, ei tässä vaiheessa voi tehdä vielä suuriakaan johtopäätöksiä.

Siksi edes potkujen miettiminen tässä vaiheessa on typerää, turhaa ja täysin ennenaikaista.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)