Schalken hyökkääjä Teemu Pukki on jo pidemmän aikaa yhdistetty siirtohuhuissa pienempään bundesliigaseuraan. Siirtyessään suomalaiskärki saattaisi löytää juuri hänelle sopivan kokoisen haasteen.

Pukki ei voi koskaan olla jatkuva avauskokoonpanon pelaaja Gelsenkirchenissä niin kauan, kun joukkue pelaa vain yhdellä kärkimiehellä. Toisaalta vaikka ryhmä siirtyisi kahden kärkipään pelaajan taktiikkaan, ei sekään silti takaisi mitään. Nimittäin jos Pukki Schalkessa jatkaa, saattaa Pukki olla uusien hankintojen myötä joukkueessa vasta jopa neljäs hyökkääjävaihtoehto.

Silloin peliaikaa – tai ainakaan suuria minuutteja – on turha odottaa. Pukin Schalke-aika on yksinkertaisesti tullut tiensä päähän.

Vaikka Pukki putoaa pois Schalken ringistä, ei suomalainen ole suinkaan flopannut Saksassa. Parin kauden aikana Pukki on osoittanut kuuluvansa kiistattomasti bundesliigatasolle, mutta ihan kirkkaimman kärkipään ryhmään, kuten Schalkeen, ei kikkarapään ominaisuudet riitä.

Uusi tuleminen

Pukki jatkaa uraansa todennäköisimmin pienemmässä bundesliigaseurassa. Eniten esillä ovat pyörineet TSG Hoffenheim ja Eintracht Frankfurt. Molemmat seurat tarjoaisivat entiselle HJK-pelaajalle sopivan haasteen.

Pukki on pelaaja, joka tarvitsee ennen kaikkea luottoa ja peliaikaa. Pukki – kuten niin moni muukin hyökkääjä – elää itseluottamuksen kautta. Hoffenheimissa Pukki olisi ainakin paperilla varsin selvä ykköskärki, jonka asemaa ei yksittäinen huono peli heti muuttaisi.

Schalke on yksinkertaisesti niin suuri seura, ja Pukki pelaajana ja nimenä sen verran köykäinen, että miehen on jokaisessa ottelussa tehtävä tulosta. Tällainen tilanne ei tietenkään ole otollisin. Pienemmässä seurassa Pukki saisi enemmän anteeksi.

Pukille voisi löytyä tilausta myös viime kauden yllättäjästä. Frankfurt kaipaisi leveyttä rinkiinsä, sillä joukkue pelaa ensi kaudella Eurooppa-liigaa. Ryhmän keskikentältä löytyy tehoja riittämiin, mutta hyökkäyspäästä maalintekovoimaa uupuu. Suomalaisella olisi varmasti potentiaalia lunastaa tuo paikka omakseen.

Sopivaa pelitapaa etsimässä

Pukki on joutunut jollain tapaa Schalkessa ryhmän pelityylin uhriksi. Gelsenkirchenissä palloa ei liikuteta sillä tapaa, kuten suomalainen varmasti toivoisi. Nopeakinttuinen suomalainen osaa haistella juoksut linjan takaa, mutta target-pelaajaksi mies ei sulaudu.

Frankfurtissa Pukki voisi löytää pelillisen kotinsa, sillä siellä jalkapallo olisi Pukille kotoisampaa. Frankfurtissa laiturit hakevat ennemmin murtautumista keskelle ja jakelevat syöttöjä mieluummin takaviistoon sen sijaan että keskittyisivät keskittämään korkeita palloja.

Frankfurista voisi löytyä myös mielenkiintoinen tutkapari Pukille. Keskikentän hujoppi Alexander Meier voisi olla Pukin vierelle tietyllä tapaa uusi Berat Sadik, eli pelaaja, joka nousisi tarvittaessa targetiksi suomalaisen kaveriksi. Pukki olikin parhaimmillaan juuri Helsingissä, kun hän sai ominaisuutensa optimaalisesti käyttöön tuollaisen tehokkaan mutta ovelan raatajan kanssa.

Pukki löytää todennäköisesti sopivan tason pienemmästä bundesliigaseurasta. Tärkeää olisi, että hyökkääjä valitsisi oikein ja löytäisi samalla pelillisen kotinsa.

Silloin Pukin bundesliigatarinaan kirjoitettaisiin uusi luku. Ja siinä luvussa olisi monta maalitarinaa.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)