Veikkausliiga päätti ottaa käyttöön yhteisen pelipallon jokaiselle liigapaikkakunnalle. Päätös on erinomainen koko liigan ja pelin kannalta, kirjoittaa toimittaja Jaakko Käyhkö.

Veikkausliiga ilmoitti tänään tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa, että jokaisella liigapaikkakunnalla HJK:ta lukuun ottamatta on yhteinen pelipallo ensi kaudelle. HJK tulee mukaan uudistukseen varustesopimuksen vuoksi vasta kaudelle 2015.

Kaudella 2013 Veikkausliigaa pelataan kuudella erilaisella pallolla. Pallot ovat lentoradaltaan ja pinnoitteiltaan hyvin erilaisia. Jotkin pallot saattavat saada maalivahdin näyttämään suorastaan typerältä – nimittäin niin arvaamattomasti osa uusista pallotulokkaista halkoo ilmaa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää tuntea tarkkaan pallon ominaisuudet.

Ensi kaudesta lähtien Veikkausliigassa maalivahdit eivät näytä typerältä ainakaan pallon odottamattoman lentoradan vuosi. Uusi peliväline (SELECTin Brilliant Super -malli) on lentoradoiltaan vakaa pallo, joka ei tee odottamia liikkeitä yläilmoissa. Valinnassa oli varmasti kuunneltu nimenomaan pelaajien toiveita.

Peli ennen rahaa

Veikkausliiga kilpailutti eri pallomerkit ennen lopullista päätöstään. Liiga sai ilmeisesti toimistolleen myös taloudellisesti merkittävämmän tarjouksen, mutta päätyi silti kyseiseen valintaan juuri pelillisten ominaisuuksien takia. Suomalainen jalkapallo ei varsinaisesti kylve rahassa ja jokainen euro on tärkeä, joten päätös ansaitsee hatunnoston.

Veikkausliiga linjasi tässä tapauksessa, että peli ajaa rahan ohi.

Yhteisen pallon eteen on tehty vuosien työ. Jalkapallon Pelaajayhdistys ja Veikkausliiga ovat jo pitkään tavoitelleet yhteistä pelivälinettä, jotta liigaseurojen valmistautuminen otteluun helpottuisi eivätkä pallojen eri ominaisuudet vaikeuttaisi pelaajien päivätyötä.

Tiistaina Veikkausliiga ja Jalkapallon Pelaajayhdistys ansaitsee kiitoksen. Päätös tarkoitti sitä, että peli on voittanut. Lopultakin joku voisi sanoa.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)