FC Honka kohtaa torstaina puolalaisen suurseuran Lech Poznanin Vantaan ISS-stadionilla. Ottelu on Eurooppa-liigan 2. karsintakierroksen avausottelu. Paluuottelu Puolassa pelataan viikkoa myöhemmin.

Honka lähtee otteluun altavastaajana ja joukkueelta vaaditaan lähes täydellistä onnistumista Vantaalla, mikäli se aikoo saada hyvät lähtökohdat toiseen osaotteluun Poznanin yli 40 000 ihmistä vetävään hornankattilaan.

Hongalla on laittaa hyökkäykseensä Veikkausliigan tehokkain hyökkääjä Tim Väyrynen. Maaliskuussa 20-vuotta täyttänyt kärkipelaaja oli sivussa alkukauden peleistä, mutta on ehtinyt 11 pelaamassa ottelussa tekemään jo kahdeksan maalia.

Saldo on peliminuutteihin verrattuna liigan paras, mies on iskenyt maalin per pelattu 93 minuuttia, mikä on huippuluokan lukema. Mies itse muistuttaa maalimäärien pohjan löytyvän koko joukkueen onnistumisesta.

– Ollaan pelattu hyvin. Ne ketkä ovat meidän kotipelejä esimerkiksi katsoneet, niin ollaan pelattu hyökkäävää ja iloista futista. Minä ja Kassu (toinen kärkipelaaja Kastriot Kastrati) ollaan saatu hyviä paikkoja, mistä ollaan maaleja isketty, Väyrynen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

– Kaikki lähtee kuitenkin koko joukkueen pelistä. Hyökkääjillä on huomattavasti mukavampaa, kun peli kulkee ja tulee hyviä tarjoiluja.

Pohjakunto ei täysin vielä vaaditulla tasolla

Väyrysen harjoituskausi jäi vajaaksi, kun mies oli pitkään talvella sivussa parinkin eri vamman kanssa ja kauden alkukin viivästyi hänen kohdaltaan. Siihen nähden maalisaldo on hieno, mutta parempaa on odotettavissa.

– Minulla ei periaatteessa ollut pre-seasonia. Pari viikkoa treenasin ja sitten lähdin pelaamaan heti. Varsinkin alkukaudesta huomasi, että pohjakunto ei ole riittävä. Nyt se on mennyt parempaan suuntaan. Jos haluaisi pelkästään kestävyyttä, niin vaatisi kuukauden treeniä vain sitä varten, mutta tässä haluaa toki pelata, Väyrynen pohtii.

Hongassa Poznan-pelistä ei ole tehty joukkueen sisällä liian suurta ”peikkoa”, mikä kaatuisi niskaan suurina paineina. Joukkueen harjoituksissa fiilis on rento ja hyväntuulinen. Tämä ei kuitenkin millään tavalla tarkoita, että asioita ei tehtäisi viimeisen päälle.

– Iso peli on tulossa, mutta jos sitä alkaa miettiä liikaa, niin lataus menee yli. Kun tehdään tätä hommaa meidän seurassa, niin ollaan tosissaan, mikä näkyy sitten kentälläkin.

– Euro-ottelut ovat hienoja seuran kannalta ja näytönpaikka kaikille pelaajille. Ottelussa kaikki on mahdollista ja siitä on tulossa mahtava.

”Parasta ei olla vielä nähty”

Vaikka Honka tunnetaan hyvänä joukkueena isolla J:llä, hyökkääjät ja ratkaisupelaajat nousevat myös sielläkin esiin, joko hyvässä tai pahassa.

Hongan päävalmentaja Mika Lehkosuo uskoo Väyrysen pystyvän loppukaudesta ottamaan vielä suuremman roolin joukkueen pelissä.

– Tim oli puoli vuotta poissa talvella. Siitä seurauksena palautumisprosessi kestää liian kauan pelistä toiseen ja pelitilanteesta toiseen otteluiden sisällä, missä on varaa kehittyä. Tarkoittaako se lisää tehoja maalien muodossa? Sitä on vaikeampi arvioida, Lehkosuo mietti.

– Hän voi vielä parantaa kentällä mm. terävien spurttien ja aloitteiden määrässä. Myös puolustussuuntaan hän joutuu tekemään vähän kompromisseja, että ei jaksa koko ajan sillä teholla puolustaa, mitä häneltä vaadittaisiin. Tim on ollut hyvä maalipaikoilla ja viimeistelyprosentti on kohdallaan.

”Honka on hyvä paikkaa antaa näyttöjä”

Väyrysen tavoite on jonain päivänä harjoittaa ammattiaan maailmalla. Europelit ovat oiva näytönpaikka.

– Kaikki haluavat pelata ulkomailla isossa roolissa jossain vaiheessa. Honka ei ole huono paikka antaa näyttöjä. Pelataan mitaleista ja nytkin on hienot (euro)pelit edessä, Väyrynen summaa.

– Hienoa olisi Veikkausliigastakin ottaa mitali. Ei ole mitään tiettyä paikkaa ulkomailta, mitä olisin ajatellut tulevaisuudelleni. Tärkeintä on löytää seura, missä on sopiva pelityyli itselleni, missä voi saada suuren roolin. Loppu on sitten itsestä kiinni.

Kai Lintinen (Twitter@kailintinen), Espoo