Jalkapallon miesten Ykkösessä näytti pitkään käyvän kuten viime kaudella, jolloin RoPS jyräsi ylivoimaiseen voittoon ja varmisti käytännössä nousunsa Veikkausliigaan jo keskikesällä.

Viime kauden kakkonen Seinäjoen Jalkapallokerho oli kuluvan kauden alussa yhtä ylivoimainen.

Syksyllä muutama kierros ennen kauden päätöstä peräsimeen tullut entinen maajoukkuepelaaja, mm. Englannissa, Skotlannissa ja USA:ssa ammattiaan harjoittanut, Simo Valakari oli saanut teesinsä iskostettua vahvistuneeseen ryhmään ja joukkueelle ei näyttänyt löytyä pysäyttäjää kauden alussa.

Kuitenkin nyt seuran saldo edellisestä neljästä pelistä on vain yksi piste ja putkea edeltänyt 7-1-murskavoitto AC Kajaanista on enää virallista vahvistusta vaille vaihtumassa 0-3-tappioksi, koska seura rikkoi home-grown-sääntöä.

Sääntöjen mukaan ottelupöytäkirjaan merkittävistä pelaajista vähintään puolet pitää olla kotimaisia kasvatteja, mikä tarkoittaa sitä, että pelaajan on täytynyt olla 12-21-ikävuoden välisenä aikana vähintään kolme vuotta suomalaisessa seurassa kirjoilla.

SJK laski, että suomalaistunut, 13 vuotta maassa asunut, Chris Cleaver, 34, pitäisi laskea kotimaisiin pelaajiin, mutta pykälät ovat pykäliä ja tapaus odottaa enää virallista leimaa papereihin.

Sarjajohto vaihtunut kolmostilaan

Oli miten oli, niin tämän kabinettisähläyksen jälkeen alkoi SJK:n surkea putki, joka on pudottanut joukkueen ylivoimaiselta kärkisijalta laskennallisesti pois sarjan piikkipaikalta.

Sarjataulukossa joukkue on teoriassa yhä kärjessä, mutta kun AC Kajaani -ottelun muuttunut tulos saa lainvoiman, on joukkue menetetyn kolmen pisteen jälkeen vasta sarjan kolmas.

Toki erot kärjessä ovat vain pari pistettä suuntaan ja toiseen, mutta muut kärkiseurat ovat selkeästi haistaneet tilanteen ja onnistuneet käyttämään SJK:n tarjoaman oljenkorren hyväkseen.

SJK:n ”hukkaputken” kolme tappiota ovat tulleet Ilvekselle, OPS:lle ja FC KooTeePeelle ja tasapeli tuli toista oululaista AC Oulua vastaan. Näistä Ilves on nyt laskennallisesti SJK:n edellä ja muutkin kärkijoukkueet ovat tiiviissä ryhmässä.

Mikäli SJK haluaa jatkaa taistelua sarjan voitosta ja liiganoususta, täytyy sen ryhdistäytyä. Valakarillekin tämä on valmentajanuran ensimmäinen todellinen testi.

Mutta mikä parasta – panokset sarjassa säilyvät lähes joukkueella kuin joukkueella kovina sarjan loppukierroksille saakka.

Kai Lintinen (Twitter@kailintinen), Helsinki