Bayer Leverkusenin päävalmentaja Sami Hyypiällä on uran ensimmäinen pre-season nykyisessä asemassa lähestulkoon takana. Viikonloppuna Leverkusen hioi kuntoaan voittamalla hollantilaisen Vitessen selvin lukemin 4-0. Tiistaina on edessä vielä yksi harjoitusottelu ja sitten alkaakin Saksan cup.

SuomiFutis tavoitti viime vuonna Vuoden Valmentajaksi Suomessa valitun Hyypiän. Selvä voitto viikonloppuna Vitessestä. Mitä tämä kertoo Leverkusenin kunnosta?

Ainakin sen, että olemme löytämässä tehokkuutemme. Aiemmissa valmistavissa otteluissa maalinteko on välillä tökkinyt, lauantaina ei yhtään. Käytimme tehokkaasti paikkamme. Meillä ei juuri enempää laatutilanteita ollut kuin nuo neljä, joista myös teimme maalit.

Virallisesti kausi alkaa ensi viikonloppuna, kun kohtaatte lauantaina alasarjajoukkue Lippstadtin Saksan cupissa. Millä mielellä lähdet viikkoon?

Meillä on vielä ennen cupin ottelua harjoituspeli Kaiserslauternia vastaan tiistaina. Sitten siirretäänkin ajatukset ensi lauantaille. Saksan cupissa on perinteisesti tullut yllätyksiä ensimmäisellä kierroksella ja meidän täytyy pitää huoli siitä, että emme ole yhtä sellaista aiheuttamassa. Lähdemme menestymään jokaisessa kilpailussamme, myös cupissa.

Miten pre-season meni kaiken kaikkiaan?

Olen kohtuullisen tyytyväinen. Pelaajat tulivat tipoittain lomilta eri edustustehtävien vuoksi ja joukkue myös rakentui pitkin pre-seasonia. Hyvällä asenteella olemme menneet ja minusta joukkue on kunnossa.

Miten valmennuskuvion vaihtuminen on näkynyt?

Ei juuri mitenkään, sillä minulla oli hyvä yhteistyö Sashan (Lewandovski) kanssa viime vuonna ja nyt minulla on hyvä yhteistyö nykyisen valmennusryhmän kanssa. Tämä on tiimityötä, jossa on tietty työnjako. Minulla on sitten viimeinen sana, mutta kyllä olemme olleet hyvin yksimielisiä valmennustiimimme kanssa asioista.

Entä pelaajapuoli?

Tietysti esimerkiksi Andre Schürrlen lähtö on heikennys, sillä kyseessä on Saksan maajoukkuemies. Myös pari muuta hyvää pelaaja lähti, kuten Carvajal, joka palasi Real Madridiin. Myös pari muuta menetystä tuli. Tulopuolella on sitten ihan hyviä kasvoja. Tietty vaihtuvuus kuuluu jalkapalloon. Se on luonnollista.

Mitä mieltä olet tulokkaista?

Mielenkiintoisia pelaajia. Esimerkiksi toppari Spahic on Bosnian maajoukkuekapteeni ja ihan pelimiehen näköinen. Korealainen Son on tuttu Hampurista. Donati on pelannut laitapakkina lupaavasti ja pari muutakin hyvää kasvoa on tullut. Lisäksi olemme taas nostaneet nuoria pelaajia mukaan. Esimerkiksi 17-vuotias Levin Öztunali on ollut harjoituskaudella oikein hyvä ja ansainnut paikkansa edustusjoukkueen harjoitusringissä.

Onko uusia pelaajia vielä tulossa?

Yksi tai kaksi pelaajaa mahtuisi vielä. Katsotaan nyt rauhassa. Todennäköisesti tulemme tarvitsemaan isomman ringin kuin viime kaudella. Viime kaudella meillä ei ollut paljoa loukkaantumisia eikä onneksi ole ollut nytkään harjoituskaudella. Toivon mukaan näin jatkuu, mutta siihen ei voi koskaan varmuudella luottaa. Me olemme kuitenkin mukana Bundesliigan ja cupin lisäksi myös Mestarien liigassa, joten otteluita tulee.

Entä maalitykki Stefan Kiessling. Hän sitoutui pitkäksi aikaa Leverkuseniin ja on varmasti tärkeä mies teille?

Hän oli viime kauden maalitykki, joten oli hienoa seuran faneille ja seuralle, että ”Kiess” teki jatkosopimuksen. Minun papereissani hän oli jo valmiiksi ensi kauden pelaajia, joten pitkä jatkosopimus ei sinällään vaikuttanut suunnitelmiin. Hän pelasi loistavan viime kauden enkä näe yhtään syytä, miksei hän jatkaisi verkon heiluttamista myös alkavalla kaudella.

Kim Sanden