Honka on vuosikaudet himoinnut yhtä asiaa, Veikkausliigan voittoa. Tänä suvena espoolaisryhmällä on mitä parhain tarttumapinta pokaaliin.

Kävi kaudella 2013 miten tahansa, Honka on jo nyt monella tapaa selviytynyt sesongista voittajana. Harva uskalsi odottaa mitään seuralta, joka menetti kaksi avainpelaajaansa talven aikana taloudellisten ongelmien vuoksi. Honka ei jäänyt silti surkuttelemaan tilannetta vaan teki juuri kauden alla kovia profiilihankintoja. Sittemmin espoolaiset ovat näyttäneet laatunsa myös pelikentällä.

Esimerkiksi HJK:n kannattaisi kenties kysellä Hongalta, miten Abdoulaye Méïten kaltainen kokenut konkari ja lupaava Gideon Baah on saatu naarattua Suomeen. Jo tässä vaiheessa on selvää, että Honka on vastannut Veikkausliigan kauden parhaimmista hankinnoista. Kun ottaa huomioon espoolaisseuran resurssit, on temppu todella kova.

Pelillisesti Honka on myös ollut kauden aikana huonotasoisen liigan paras porukka. Jos pelkästään pelilliset asiat olisivat ratkaiseva tekijä, Honka ansaitsisi mestaruutensa. Liigakauden heikosta suoritustasosta kertoo tosin se, että myös Hongalla on ollut omat vaikeutensa.

Menestyksen salaisuus

Kaiken HJK-hehkutuksen lomassa moni on sivuuttanut, miten kova joukkue espoolaisilla oikeastaan onkaan kasassa. Kun tarkastellaan Hongan avauskokoonpanoa, kestää se pelipaikkakohtaisessa vertailussa tarkastelun mihin tahansa muuhun liiganryhmään, myös HJK:hon. Materiaalin leveydessä helsinkiläiset menevät tosin ohi.

Hongan mestaruus ei olisikaan loppuen lopuksi mitenkään järisyttävän suuri yllätys, vaikka ei joukkue myöskään missään vaiheessa ole ollut suurin suosikki kultakilvassa.

Päävalmentaja Mika Lehkosuo on myös onnistunut tehtävässään erinomaisesti kauden aikana. Johtuuko parantuneesta materiaalista, kokeneista vahvistuksista, vai mistä, mutta espoolaissakki on löytänyt peliinsä suoraviivaisuutta. Joskus idealistisella valmentajalla vie muutaman vuoden oppia voittamisen kaava. Tänä vuonna Honka on ollut liigan parhaiten valmennettu ryhmä. Lehkosuo onkin todella ansainnut jatkopestinsä.

On vaikea arvioida Hongan taloudellista tulevaisuutta, mutta pelillisesti ryhmässä riittää hurja määrä potentiaalia. Jos ryhmän runko säilyy mahdollisimman hyvin ensi kaudelle, joutuu HJK jatkossakin selkä seinää vasten.

Onko aika kypsä mestaruudelle?

Espoossa on toivottu mestaruutta jo jonkin aikaa ja parina kautena joukkue on päässyt lähelle. Aina tavoite on kuitenkin lipsahtanut käsistä.

Tänä vuonna Hongalla on jälleen suuri mahdollisuus, mutta sunnuntainen ottelu FC Interiä vastaan osoitti, ettei ryhmä ole välttämättä valmis kultamitalien kantajiksi. Kun joukkue olisi kaivannut kolme pistettä mestaruustaiston kannalta, jäi se kotikentällään maalittomaan tasapeliin. Tällaiset tiukat pelit ovat paljon sanelevia mestaruuden kannalta.

On vaikea sanoa, mistä tuo tulokseton esitys johtui. Selvää kuitenkin on se, että mestaruus olisi todella suuri asia espoolaiselle jalkapalloilulle. Se olisi paljon enemmän kuin pelkkä näpäytys HJK:n suuntaan. Jos kevään hankinnat toivat uskottavuutta seuraan keväällä, mestaruus antaisi vielä pari potkua lisää koko toimintaan.

Ei olekaan ihme, jos yksi ja toinen Honka-pelaaja tuntee paineita niskassaan. Nyt loppukauden aikana mitataan, pystyykö Honka ottamaan viimeiset tarvittavat askeleet. Hongalla on yksitoista peliä aikaa kasvaa mestareiksi.

Kaikki valmiudet kasvamiseen ja sitä myöten mestaruuteen ovat olemassa. Nähtäväksi jää, osaako joukkue tarttua kultaiseen hetkeen.

Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)