FC Schalken suomalaishyökkääjä Teemu Pukki ei päässyt edes vaihtopenkille Bundesliigan avauksessa. Suomalaiskärki tulee todennäköisesti maksamaan kauden aikana hintaa päätöksestään jäädä Gelsenkircheniin.

Pukin palvelukset ovat herättäneet laajalti kiinnostusta jo pidemmän aikaa. Moni otaksuikin, että kikkarapään osoite vaihtuisi täksi kaudeksi. Muiden seurojen kiinnostus ei siltikään poikinut siirtoa, sillä Schalke halusi pitää suomalaisen. Schalken kiinnostus Huuhkaja-pelaajaa kohtaan tosin johtunee todennäköisesti vain siitä, ettei Pukin tilalle olisi helppoa hankkia korvaajaa samalla hinnalla.

Pukki ei siis kelpaa kauppatavaraksi, eikä häntä kaavailla myöskään pelikentälle. Ei vaadita profeettaa kertomaan, että Pukin peliaika tulee olemaan kauden aikana kortilla. Mahdollisuuksia kehiin on vaihtopenkin kautta, jos Schalke pelaa kahden kärkimiehen taktiikalla. Yhden kärkimiehen ollessa kentälle Pukki putoaa katsomoon Adam Szalain ja Klaas-Jan Huntelaarin tieltä.

Suuri päätös

Pukin sopimus Schalken kanssa päättyy kesään 2014. Jos pelaaja halutaan lyödä rahoiksi, kauppaa aletaan yleensä tehdä ennen viimeisen sopimuskauden alkua. Koska Schalke ei lähtenyt hieromaan kauppoja, saattaa se tarjota jopa jatkosopimusta maaliahneelle viimeistelijälle.

Pukki teki kesällä jatkamispäätöksensä pakon sanelemana. Saksalaisseuran manageri Horst Heldt ei varmasti tullut neuvotteluissa tuumakaan vastaan, kun Pukin tulevaisuudesta keskusteltiin. Schalke näkee Pukin enemmän pelaajana, joka tyytyy rooliinsa liikoja mukisematta. Siksi Schalke saattaa tarjota Pukille kolmoshyökkääjän paikkaa myös tulevaisuudessa.

Pukki teki virheen kesällä hyväksyessään tämän aseman. Suomalainen kenties tiedostaa, ettei hän koskaan urallaan tule välttämättä pääsemään enää yhtä kovaan ympäristöön. Siksi maisemanvaihto ei ole helppo päätös.

Jos Pukki saa eteensä jatkosopimustarjouksen, tulee valinta olemaan edelleen yhtä vaikea. Silloin Pukin on kysyttävä, mitä hän haluaa uraltaan. Mukavan penkkipaikan huippuseurasta, vai suuren roolin astetta pienemmästä seurasta?

Tuo kysymys tulee olemaan suurin koko hänen urallaan. Siksi väärään valintaan ei ole varaa.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)