Vuoden 2014 MM-kisoihin on aikaa vielä vajaat kahdeksan kuukautta, mutta pitkä ja värikäs karsintaprosessi on kääntymässä loppusuoralle. 11 kisalippua on vielä jaossa, mutta karsintapelejä on jäljellä maailmanlaajuisesti enää 17. Tässä pieni katsaus siihen, kuinka marraskuisissa jatkokarsinnoissa pelataan.

Euroopassa yhdeksälle lohkovoittajalle myönnettiin jo piletti MM-kisoihin ja neljästä lisäpaikasta pelaa vielä kahdeksan parasta lohkokakkosta. Joukkueet arvotaan neljään ottelupariin ja kaksiosaisten playoffien voittajat lunastavat paikkansa MM-turnauksessa. Otteluparit arvotaan tulevana maanantaina.

Arvonnassa ns. ykköskoriin sijoitetaan Portugali, Kreikka, Kroatia ja Ukraina. Näiden vastustajat löytyvät joukosta Ranska, Ruotsi, Romania ja yllätysjoukkue Islanti. Näin ollen Pohjoismaiden keskinäinen välienselvittely ei ole mahdollinen, mutta esimerkiksi Franck Ribéryn Ranskan ja Cristiano Ronaldon Portugalin kohtaamisesta tulisi varmasti sähköinen. Karsintaottelut pelataan 15. ja 19.11.

Afrikan viisi MM-kisapaikkaa ratkaistaan niin ikään kaksiosaisessa playoffissa. Ensimmäiset osaottelut pelattiin viikonvaihteessa ja toiset osat pelataan 16.-19.11. Tukevasti toinen jalka kisakoneessa on jo Ghanalla, joka paimensi Egyptiä vakuuttavasti numeroin 6-1. Hyvin ovat pullat uunissa myös Norsunluurannikolla, joka kaatoi avausosassa Senegalin kahden maalin erolla ja Nigerialla, joka haki vierasvoiton Etiopiasta. Otteluparit Tunisia-Kamerun ja Burkina Faso-Algeria ovat avausosien jälkeen melko ympäripyöreissä asetelmissa.

Oseanian, Aasian, Etelä-Amerikan sekä Pohjois- ja Keski-Amerikan maanosakarsinnat pelattiin jo valmiiksi ja edessä ovat enää maanosien väliset kaksiosaiset ristiinkarsinnat. Maanosalleen ylimääräistä paikkaa hakevat Oseanian karsinnan paras Uusi-Seelanti, Aasian karsinnan viides Jordania, Etelä-Amerikan karsinnan viides Uruguay sekä Pohjois- ja Keski-Amerikan nelonen Meksiko. Ottelupareiksi muodostuivat Jordania-Uruguay ja Meksiko-Uusi-Seelanti. Maat kohtaavat toisensa koti- ja vierasottelussa viikon sisällä ja jälkimmäiset osat pelataan 20.11.

Seuraavat maat ovat paikkansa MM-kisoissa jo varmistaneet:

Eurooppa: Belgia, Italia, Saksa, Hollanti, Sveitsi, Venäjä, Bosnia ja Hertsegovina, Englanti ja Venäjä
Etelä-Amerikka: Brasilia (isäntä), Argentiina, Kolumbia, Chile ja Ecuador
Aasia: Japani, Australia, Etelä-Korea ja Iran
Pohjois- ja Keski-Amerikka: USA, Costa Rica ja Honduras