Espanjan pääsarjan La Ligan maalipörssiä johtava Diego Costa on joutumassa lihavan riidan pelinappulaksi. 25-vuotias maalitykki on ilmaissut halunsa edustaa jatkossa maajoukkuetasolla Espanjaa, mutta miehen synnyinmaa Brasilia on asettumassa poikkiteloin. Nyt jopa ensi kesän MM-kisojen pelätään olevan vaarassa.

Diego Costa syntyi ja varttui Brasiliassa, mutta muutti Eurooppaan jo 17-vuotiaana. Ensimmäinen koti löytyi Portugalista, mutta vain vuotta myöhemmin kesällä 2007 hän siirtyi nykyiseen seuraansa Atlético Madridiin. Costa sai Espanjan kansalaisuuden viime heinäkuussa ja koska hän ei pelannut juniorimaaotteluita Brasilian paidassa, on hänellä oikeus edustaa maajoukkuetasolla myös Espanjaa. Costa tosin debytoi maaliskuussa Brasilian A-maajoukkueessa harjoitusotteluissa Italiaa ja Venäjää vastaan, mutta koska ystävyysotteluita ei lasketa virallisiksi otteluiksi, ei se häntä vielä keltapaitoihin sitonut.

Kesän ja syksyn aikana Costa oli käynyt useita keskusteluja ”La Furia Rojan” päävalmentajan Vicente del Bosquen kanssa ja syyskuussa Espanjan jalkapalloliiton käynnistikin paperisodan edustusoikeuden vaihtamiseksi. Vielä viime viikolla kaikki näytti olevan selvää Costan liittymiselle Espanjan maajoukkueeseen, mutta sanomalehti AS:n mukaan nyt Brasilia on heittämässä kapuloita rattaisiin.

Johtaako Costan tapaus sääntöjen muuttamiseen?

Lehden saamien tietojen mukaan Brasilia on valmis viemään Diego Costan tapauksen Fifan välimiesoikeusmenettelyyn. Brasilian päävalmentaja Luiz Felipe Scolari ei aio luovuttaa tähtihyökkääjää pahimman kilpailijan paitaan taistelutta. Keltapaitaan Costaa tuskin saadaan enää palaamaan, mutta tavoitteena onkin, ettei Costa voisi pelata myöskään Espanjan joukkueessa. Näin tehomieheltä saattavat jäädä pahimmassa tapauksessa MM-kisat kokonaan väliin.

Vaikka näennäisesti Costan tapauksessa ei pitäisi olla juurikaan epäselvyyksiä, uskotaan Brasilian jättävän vetoomuksen miehen edustusoikeuden eväämiseksi. Jos näin tapahtuu, pyydetään Costalta perusteellisia lisäselvyyksiä Fifan eri toimielimiin. Niin kauan kuin pelaajan status on Fifassa käsittelemättä, hän ei voisi edustaa minkään maan maajoukkuetta.

AS:n lähteet ovatkin kertoneet uskovansa, että Fifassa halutaan tehdä Costasta ennakkotapaus tulevaisuuden varalle. Fifan hallintoelimissä on vahva brasilialaisedustus. Vaikka nykysääntöjen puitteissa edustusoikeuden siirto Brasiliasta Espanjaan vaikuttaa täysin lailliselta, halutaan Costaa käyttää ennakkotapauksena sääntöjen muuttamiseksi.

Espanjan futisliiton kädet ovat tässä vaiheessa melko sidotut ja Del Bosque ei voi muuta kuin odottaa. He aikovat kuitenkin jatkaa taistelua. Seuraavaksi pyydetään Diego Costaa laatimaan Fifalle ja Brasilian jalkapalloliitolle lähetettävä vetoomus edustusoikeuden vaihdosta ja ilmaisemaan kirjallisesti halunsa edustaa Espanjaa. Lisäksi Espanja suunnittelee nimeävänsä Costan marraskuussa Dubaissa ja Gabonissa pelattaviin ystävyysotteluihin.