HJK nappaa lopulta Suomen mestaruuden varsin selvällä erolla muihin Veikkausliiga-ryhmiin. Helsinkiläisten kautta ei siltikään voi pitää nappiosumana, kirjoittaa toimittaja Jaakko Käyhkö.

Klubi varmisti sunnuntaina mestaruutensa ottelussa Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Loppukaudesta HJK on napsinut pisteitä tasaiseen tahtiin, eikä Mestarien liigan Nömme Kalju -karsintapettymyksen jälkeen pistemenetyksiä ole helsinkiläisiltä juuri nähty.

Moni voisikin sokaistua antamaan HJK:lle loisteliaan arvosanan koko kaudesta.

HJK:n kausi on silti ennemmin tyydyttävä kuin erinomainen. Tyydyttävä, koska mestaruus on aina kova suoritus – oli vastustajat tai käsissä oleva joukkue mitä tahansa. Kun joukkue kuitenkin epäonnistui Suomen cupissa ja europeleissä, ei joukkueelle voi antaa täysin puhtaita papereita. Veikkausliigassakin ainoastaan viimeinen kolmannes oli puhtaasti kultaista jälkeä.

Taitoa vaiko onnekas sattuma?

HJK:lla oli kauden mittaan runsaasti pelillisiä ongelmia, eikä avainpelaajista saatu puristettua kaikkea mahdollista irti. HJK:n takalukko ja pelilliset ongelmat aukenivat loppukesästä paljolti nuoren Robin Lodin ansiosta, jonka suoraviivainen tekeminen vapautti koko joukkuetta.

Oliko Lodin nostaminen avaukseen kuitenkaan päävalmentaja Sixten Boströmin neroutta? Vai oliko kyseessä sittenkin loukkaantumisten avittama onnekas sattuma? Jos ja kun HJK kohtaa ensi kaudella uusia pelillisiä kysymyksiä, kuinka hyvin Boström osaa vastata niihin.

Tämä kausi ei tarjonnut montakaan vastausta Boströmin osaamisesta. Kysymyksiä sen sijaan riittää.

Ensi kausi näyttää suunnan

Helsinkiläisseuran pääkäskijäksi täksi kaudeksi hypänneen Boströmin suorituksia on vielä paha arvioida sen tarkemmalla suurennuslasilla. Saatikka sen suurempaan tuomitsemiseen ei ole vielä syytä. Onhan selvää, että valmentajan kädenjälki näkyy olennaisesti vasta toisella kaudella.

Nyt epäonnistumisiin ei kuitenkaan ole enää varaa. Selityksille ei ole tämän kauden jälkeen tilaa.

Mikäli ensi vuonna noutaja tulee heti alkuun eurokentillä, saa Boström ripustaa merkkivaatteensa jatkossa muualle. Sellaista HJK:n valmentaminen nyt vaan on. Kun voittaa viisi kertaa Suomen mestaruuden putkeen, silloin ryhmää yksinkertaisesti arvioidaan kovemmilla kriteereillä kuin muita joukkueita.

Sellaista on viisinkertaisen mestariryhmän arki. Tuohon arkeen Boström taisi joltain osin kauden aikana tottua – ja nyt ensi vuoden aikana tuo arki olisi muutettava vielä juhlaksi.

Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)