Lupaavan alun jälkeen Teemu Pukin tahti Skotlannin Valioliigassa on hiipunut. Jos onnistumia ei ala pian tulla, Pukkia odottaa Glasgow´ssa samanlainen kohtalo kuin Gelsenkirchenissä.

Moni otti elokuussa ilolla vastaan uutisen Pukin siirtymisestä Glasgow´hun. Siirron piti tuoda suomalaiselle vastuuta ja onnistumisia – ja tietenkin myös pokaaleja. Skotlannin ykkösseurassa piti olla luvassa sellaisia asioita, jotka näyttivät olevan mahdottomia saavuttaa Jens Kellerin Schalkessa.

Alku näyttikin hyvältä: Debyytti ja heti maali. Toinen liigapeli ja taas osuma. Vastuuta Mestarien liigassa. Avauskokoonpanoon nousu. Latu näytti olevan auki.

Mutta sitten maalit loppuivat. Seuraavaksi vähenevät todennäköisesti minuutit.

Pukin tuska

Tiistai-iltana Mestarien liigan ottelussa Ajaxia vastaan manageri Neil Lennonin kasvoilta pystyi lukemaan paljon. Lennon pyöritteli päätään pettyneenä sen jälkeen, kun hän oli ensin todistanut Pukin sutivan lähestulkoon ohi pallosta rangaistusalueella.

Kuvaava on ollut myös Pukin reaktio monen epäonnistumiseen päättyneen tilanteen jälkeen. Hyökkääjä on tuolloin yleensä nostanut katseensa ylös, kuin hän rukoilisi apuja jalkapallojumalilta.

Apua Pukki tarvitseekin. Tuska on paistanut pelaajan otteista. Hän on näyttänyt mieheltä, joka on halunnut jopa liiankin palavasti onnistua. Rentous on puuttunut. Kun rentous puuttuu, lapikas harvoin osui palloon niin kuin pitäisi.

Pukin tuskaa lisännee kenties se, että hän vaikuttaisi olevan väärässä paikassa. Voisiko Pukin jalkapalloilullinen koti olla jossain aivan muualla kuin Glasgow´ssa? Pukki on vaikuttanut monesti kovin ulkopuoliselta kirmaillessaan kentällä Celtic-paidassa, aivan kuin hän ei löytäisi yhteistä säveltä pelikentällä joukkuetovereidensa kanssa.

Onko Pukki tuomittu epäonnistumaan?

Pukki on jalkapalloilijana varmasti tarpeeksi tasokas menestyäkseen skottiliigassa. Hänen perustasonsa riittää kyllä Skotlannin pääsarjaan, mutta riittääkö se kuitenkaan tällä hetkellä Celticiin? Pukki ei ole pelaajana niin monipuolinen ja hyvä, että hän voisi vaikeuksitta vaihtaa maisemaa ja ottaaa heti roolin itselleen toisessa osoitteessa.

Pukki tarvitsee ympärilleen joukkueen, joka ajattelee pelistä samalla tavoin kuin hän. Näin suomalaisen vahvuudet pääsisivät esiin. Nyt Celticissä mies vaikuttaisi olevan jatkuvasti tietyllä tapaa paitsiossa, oman mukavuusalueensa ulkopuolella.

Pukki on pelaaja, jonka pitää päästä istumaan katettuun pöytään. Pukin heikkous on se, ettei hän oikeastaan pysty varioimaan peliään. Miehellä on paljon laadukkaita ominaisuuksia, mutta niistä ei ole hyötyä, mikäli näitä osaamisalueita ei osata nähdä oikeassa valossa. Pukki on kukka, joka kuihtuu, ellei hän saa nauttia auringosta. Nyt tämä kuihtuminen uhkaa Pukkia Celticissä, kun Pukki on koko ajan pelillisesti varjossa.

Tällä hetkellä Pukin Celtic-tulevaisuus ei näytä läheskään niin hyvältä kuin vielä vähän aikaa sitten. Pukki tarvitsee nyt onnistumisia, ja Pukin sekä joukkuetovereiden on löydettävä yhteinen ajatus pelistä. Muuten Pukki on kohta samassa tilanteessa kuin Gelsenkirchenissä.

Teemu Pukkia vaivaa tällä hetkellä yksinkertaisesti se, ettei hän ole sopeutunut glasgowlaisseuraan. Aika näyttää, pystyykö suomalainen ottamaan paikkaansa missään vaiheessa.

Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)