Entinen Veikkausliigan maalitykki Mika ”Hirvi” Kottila kertoo kuinka Teemu Pukki palaa maalintekijöiden arvostetulle listalle ja pääsee taas tuulettamaan sormi pystyssä ja suutelemaan seuran logoa.

Pukki aloitti Skotlannissa iskemällä maalit pariin ensimmäiseen otteluun, mutta sittemmin on mennyt pari kuukautta ilman osumaa. ”Hirvi” antaa kolme neuvoa maalintekoon. Näillä pitäisi onnistua.

– HirviFakta numero 1: Maalit tehdään usein vitosen alueen sisältä. HirviFakta numero 2: Kannattaa olla siellä mistä maalit tehdään. HirviFakta numero 3: Toistoja, toistoja, toistoja. Toistot auttavat hyökkääjiä palauttamaan kateissa olevan vireen, Kottila valottaa Betssonin kolumnissaan.

– Kun minulla oli aikanaan kuivia kausia – ja niitä todellakin oli – katkaisin ne armottoman harjoittelun kautta. Pyysin jotain laitalinkkiä heittelemään treenien jälkeen helppoja palloja vitosen viivalle ja nakuttelin niitä pitkin iltaa etukulman sivuverkkoon.

”Onnistumisen tunteita haettava jostain”

Kottilan mukaan hyökkääjä elää alituisesti paineen alla, mutta ongelma ei ratkea kuin sillä, että maaleja alkaa jälleen syntymään.

– Maalintekemisen on tultava selkärangasta ja jos itseluottamus on jossain tipotiessään, hyökkääjän on haettava varmuutta jotain kautta ja saadakseen onnistumisen tunteita. Millään muulla tavalla apina ei selästä tipahda kuin onnistumalla maalin tekemisessä.

– Kuivan putken aikana hyökkääjän pään sisällä tapahtuu seuraavaa: Ensin ajattelet, että ”ei tässä mitään hätää ole kun kuitenkin joukkue voitti” (Ei koske Mikael Forssellia). Sitten ajattelet, että ”ei tässä mitään hätää ole kun tein kuitenkin tilaa Rafaelille ja se osui” (Ei myöskään koske Forssellia).

Kuitenkin lähes aina, maalittomatkin putket katkeavat ennemmin tai myöhemmin. Ja se on mannaa.

– Sitten alkaa tulla painetta faneilta, medialta, valmentajalta ja niiltä pakeilta jotka pitävät puolustusta kasassa ja odottavat, että sinä siellä ylhäällä ratkaiset pelin.

– No, sitten se maali jossain vaiheessa tulee ja voi veljet sitä tunnetta. Sen jälkeen voi vedellä vaikka omalta puolelta ja verkko heiluu. Enää jää tehtäväksi nostaa sormi pystyyn, suudella seuran logoa paidassa ja kertoa lehdistölle miltä tuntuu.