FC Barcelonan argentiinalaistähti Lionel Messi ei voi onnistua 100-prosenttisesti ensi kesän MM-kisoissa. Yhdellä kaikkien aikojen pelaajista on vastassaan niin vaikea vihollinen, ettei edes Messi pysty sitä harhauttamaan.

Tuo vihollinen on kaikkien aikojen täytetyin kalenteri. Espanjalainen AS-lehti kertoi tiistaina Messin viime kesästä (uutiseen tästä). Kesän pitäisi tietää jalkapalloilijalle lomaa, sillä onhan kuningaslajia määrä pelata talvisin. Messin tapauksessa lomasta ei voida juuri puhua.

Edes Jules Verne ei olisi osannut kirjoittaa sellaisesta matkamiehestä kuin Messi. Pallotaituri nimittäin matkusti kesän aikana 64 päivässä peräti 122 333 kilometriä. Tuollaiset määrät kuulostavat ennemmin liikemiehen arjelta kuin ammattijalkapalloilijan suvelta.

Mitä mahtaisi Phileas Fogg sanoa, jos hän kuulisi nuo kilometrimäärät?

Messin kesä oli täynnä erilaisia kiertueita, näytös- ja harjoituspelejä sekä muita kissanristiäisiä. Varsinaiseen lepoon ei jäänyt miehellä paljoakaan aikaa.

Pelejä pelien perään

Messin kesäohjelma olisi ymmärrettävä, jos aikataulu olisi väljempi talvisin. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, sillä ESPN:n tilastoinnin mukaan argentiinalainen pelasi kaudella 2012-2013 jopa 62 ottelussa.

Monet sanovat, että pelien välissä huippu-urheilijat vain makaavat sohvalla ja pelaavat pleikkaria. Että he vaan laiskottelevat. Messin tapauksessa energian ei edes uskoisi riittävän paljon muuhun.

Messi on ollut vuosikausien ajan monella tapaa varsinainen luonnonoikku. Onhan hän säästynyt loukkaantumisilta, vaikka miestä on välillä kirjaimellisesti ajettu takaa pelikentällä. Viime kauden lopusta lähtien erilaiset vammat ovat kuitenkin piinanneet pelaajaa. Ja hiljattain kolahti pahemmin, sillä Messi viettää koko loppuvuoden telakalla.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon Messille nyt annetaan aikaa toipua huippukuntoon. Fanit huutavat jalkapallomaailman suurinta tähteä kentälle, yhteistyökumppanit erilaisiin tapahtumiin ja muu maailma seuraa silmä kovana. Kun jokainen haluaa osansa, on vaikea pysyä kokonaisena. Messi on ollut siitä viime kuukausina varoittava esimerkki.

Raha ja jalkapallo

Jalkapallo ei ole muusta maailmasta irrallinen pesäke, ja siksi myös kuningaslajissa on juostu uusliberalistisen pelikentän sisällä. Pelimäärät sekä oheistapahtumat ovat lisääntyneet valtavasti. Samaan aikaan kuitenkin pääasia, itse laji, kärsii. Yhä useammmin peliä tähdittävät väsyneet sankarit.

Ensi kesän MM-kisoissa Brasiliassa nähdään kaikki maailman huiput. Ongelma on ainoastaan siinä, että huiput raahautuvat paikalle sekä henkisesti että fyysisesti vajavaisina. Tapahtumaa on yksinkertaisesti liikaa ennen kisoja, jotta huiput voisivat olla täydessä iskussa.

Oikeastaan voi olla Messin onni, että hän pääsee nyt telakalle ja siten hetkeksi huilaamaan. Täyden kalenterin urakoivat huiput eivät voi loistaa läpi vuoden. He ovat huippuammattilaisia, mutta eivät sentään yli-ihmisiä. Loputtoman täyteen ahdettu kalenteri on ylivoimainen vihollinen jopa Messille.

Siksi loukkaantuminen oli melkeinpä paras asia, mitä Messille voi tässä vaiheessa kautta tapahtua.

Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)