Jos tilastoihin on uskominen, Ruotsi ei pysty nousemaan tappioasemastaan MM-kisakävijäksi.

Joukkue hävisi MM-jatkokarsinnan avausosan viime perjantaina vieraskentällä Portugalille. Ainoan maalin iski supertähti Cristiano Ronaldo ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana. Isäntäjoukkue oli muutenkin hallitsevampi osapuoli ottelussa.

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n selvityksen mukaan maan edustusmiehistö ei etene ensi kesän MM-turnaukseen historiatietojen valossa.

Vain kerran 16:sta tapauksessa on MM-jatkokarsinnan avausosan hävinnyt osapuoli on edennyt kisoihin Euroopan karsintoja tarkasteltaessa.

Tämä tapahtui vuoden 2010 MM-kisojen jatkokarsinnassa, Slovenia-Venäjä-otteluparissa. Slovenia hävisi vieraissa avausosan 1-2-lukemin, mutta eteni kisoihin 1-0-kotivoitolla vierasmaalisäännön turvin.

EM-karsinnoissa temppu tehty kolmesti

Jos mukaan luetaan myös EM-kisojen karsinnat, on avausosan hävinnyt joukkue edennyt jatkoon kolmessa tapauksessa. Neuvostoliitto käänsi 0-2-tappion 3-2-yhteislukemiin Unkaria vastaan vuonna 1968 kisoihin karsittaessa ja samoissa karsinnoissa Italia käänsi 2-3-tappioaseman 4-3-voittoon kahden pelin jälkeen.

Kolmas tempun tehnyt oli Hollanti, joka eteni vuoden 2004 EM-kisoihin voittomalla Skotlannin toisessa osassa 6-0-lukemin, kun oli hävinnyt avausosan 0-1.

Tilastoa sovellettaessa muihin nykyisiin jatkokarsintapareihin Euroopassa, näemme ensi kesän MM-kisoissa myös Ukrainan ja Kreikan. Islanti ja Kroatia pelasivat ensin mainitun kotiottelussa perjantaina maalittoman tasapelin.