Huuhkajien päävalmentaja Mixu Paatelainen uskoo, että Teemu Pukista kasvaa Celticille vielä aikamoinen maaliruisku, kunhan suomalaiskärki saa aikaa.

Pukki napsautti lauantaina pitkän maalittoman putkensa poikki Hiberniania vastaan, mikä varmasti miellytti myös Paatelaista. Celtic-manageri Neil Lennon on jaksanut luottaa Pukkiin, vaikka kärkimiehen edellinen osuma oli syyskuulta.

Skoteissa mainetta luonut Paatelainen sanookin Pukin tarvitsevan aikaa ja luottoa ennen kuin hän pääsee huippuvireeseen.

– Teemulla on jokainen ominaisuus, mitä hyökkääjä tarvitsee, paitsi ehkä fyysinen voima, Paatelainen sanoo Daily Record -lehden mukaan.

– Hänellä on kaikki muu, mutta menee hetki ennen kuin hän kukoistaa.

”Häneltä vei jonkin aikaa päästä vauhtiin”

Paatelaisen mukaan Pukki on ollut vastaavassa tilanteessa aiemminkin. Tuolloin Pukki palasi nuorena miehenä Espanjasta Suomeen ja siirtyi sitten takaisin ulkomaille.

– Se, mitä on tapahtunut Celticissä, on jotain sellaista, mitä olemme nähneet aiemminkin Teemun kohdalla. Hän oli erittäin nuori kaveri, kun hän meni Sevillaan ja pääsi edustusjoukkueeseen. Sitä (läpimurtoa) ei koskaan tapahtunut, joten hän palasi Suomeen ja HJK:hon, Paatelainen muistelee.

Suomessa Pukki oli tehokas, mutta ei kuitenkaan ihan ensimetreistä lähtien.

– Häneltä vei jonkin aikaa päästä vauhtiin.

– Ihmiset raapivat päätään ja ihmettelivät: ”Hänen pitäisi olla vailla vaivaa kova nimi Suomen liigassa, mutta hän ei ole.” Mutta tunnettuaan olonsa kotoisaksi HJK:ssa hän ei voinut lopettaa maalintekoa, ja siten hän sai mahdollisuuden Schalkessa.

Gelsenkirchenissä Pukki törmäsi osittain samaan ongelmaan kuin Sevillassa, sillä näyttöpaikat olivat tiukassa.

– Kuten Sevillassa hän ei koskaan saanut pelata tarpeeksi, jotta hän olisi tuntenut olonsa hyväksi, Paatelainen pohti.

Lennonille ylistystä

Pukki vaikuttaa ujolta, joten uuteen pukukoppiin ja uuteen maahan sopeutuminen on varmasti siksikin aikaavievää. Paatelainen pitää hienona sitä, että Lennon on jaksanut uskoa suomalaiseen.

– Voin kuvitella, että hän on vieläkin hiljainen Celticin pukokopissa, kuten hän oli myös maajoukkueessa. Mutta kun Pukki tuli ulos kuorestaan ja alkoi puhua ja kovemmalla äänellä, hän oli täysin erilainen persoona, Paatelainen taustoittaa.

Lennon on jaksanut luottaa Pukkiin vaikeinakin hetkinä, mistä Paatelainen antaa tunnustusta.

– Hänen tapansa käsitellä Teemua, ja miten hän on puhunut hänestä mediassa, on ollut loistavaa Teemulle tässä vaiheessa hänen uraansa seurassa.

– Hän on ollut pitkämielinen ja antanut hänelle aikaa, Paatelainen jatkaa muistuttaen Pukin luonteesta ja siitä, ettei hän ole vielä huippuvireessä.

– Olen varma, että tilanne hyödyttää kaikkia – Teemua, Neiliä, Celticiä – hyvin pian, Paatelainen ennustaa.