TPS:n maalivahti Jukka Lehtovaaran tilanne ei ole kadehdittava. Lehtovaara on tottunut taistelemaan sarjan kärkisijoista rutinoituneiden pelimiesten kanssa. Ensi kauteen lähdettäessä tilanne on kuitenkin täysin toinen.

Lehtovaara lukeutuu talousvaikeuksissa rypevän seuran konkareihin ja kantaa ensi kaudella suurta vastuuta ryhmässä. Huumorille jää vähemmän tilaa, kun veräjänvartijan tulee huolehtia jokapäiväisestä ammattimaisuudesta. Lehtovaaralta odotetaan paljon paitsi pelikentällä myös kopissa.

Lehtovaara myös käänsi katsettaan hiukan ulkomaille. Jotain kyselyitä Lehtovaarasta on tullut, mutta sen tarkemmin maalivahti ei halunnut osoitteita paljastaa.

Moni nimi on kadonnut viereltäsi TPS:n joukkueesta. Oletko huolissasi joukkueen ensi kauden tasosta?

Joo, kyllähän sitä vähän alkaa huolestua. Olin jo vuonna 2005 joissakin peleissä edustuksen mukana, eli minulla on aika pitkä otanta Veikkausliigasta. Tämänhetkinen joukkue ei missään nimessä riitä, kun miettii vaikka, millaisella joukkueella esimerkiksi JJK putosi viime kaudella. Siellä oli aika liuta nimimiehiä.

On ihan selvä, että vähän on tilanne huolestuttava. On meidän kannalta hyvä, ettei ihan viikon päästä ala Veikkausliiga.

Miten monen kokeneen runkopelaajan kato näkyy harjoituksissa?

Ihan konkreettisesti varmaan niin, ettei pystytä edes kaikkia taktisia treenejä tekemään, kun ei ole niin paljon pelaajia. Kaikki isot pelit on vaikea suorittaa. Jotain pelinavaamistakin on vähän turha treenata puolustuslinjan muuttuessa.

Onhan se selvä, että nuorilla pelaajilla se suoritustaso vaihtelee enemmän.

Ehkä joku voi välillä vetää vähän löysemmin, vaikka en kyllä sano, että meillä tällaista ongelmaa olisi ollut. Mutta kyllä ne vanhat pelaajat ovat siinä mielessä hyviä, että he tavallaan laittavat vähän ruotuun näitä nuorempia pelaajia. Kaikki ovat persoonina vähän erilaisia, jotkut ovat kovempia treenaamaan kuin toiset.

Kun joukkue on ihanteellinen – on nuoria ja vanhoja -, silloin syntyy hyvä kombinaatio. Silloin tehdään paljon töitä. Uskon kyllä, että meidän nuoret pelaajat ovat sentyyppisiä, että he tajuavat tehdä paljon hommia ja ymmärtävät ettei löysäilyyn ole varaa.

”Kesän siirtoikkuna realistisempi”

Ulkomailta on ollut tiettävästi kiinnostusta sinua kohtaan. Haluatko kertoa, että mistä kyselyitä on tullut?

Tässä kohtaa ei oikeastaan ole niihin mitään sanottavaa. Tässä on pari viikkoa vielä ikkunaa auki, katsotaan sitten.

Onko sinulla tavoitteena lähteä nyt tammikuun siirtoikkunassa ulkomaille?

Kyllähän tietenkin haluan lähteä ulkomaille. Tällä hetkellä minulla on kuitenkin sopimus ja TPS haluaa siirtokorvauksen. Nyt on niin paljon pelaajia vapailla markkinoilla, ettei ole helpoin kohta lähteä.

Ehkä itse näkisin realistisempana kesän ikkunan, kun pysyy ehjänä ja pääsee pelirytmiin. Silloin on helpompi lähteä, kun on pelannut matseja alle ja muualla alkaa vasta sarjat. Tammikuun ikkuna on aina vähän erilainen.

Mutta vastauksena kysymykseen, niin minulla on tavoite lähteä ulkomaille. Viime kausi meni henkilökohtaisella tasolla sen verran hyvin. Tuli sellainen olo, että annettavaa voisi olla vielä ehkä korkeammalla tasolla.

Miltä kuulostaisi suomalainen vaihtoehto, kuten HJK?

En ole pahemmin miettinyt asiaa. Ei ehkä tuollaisilla kannata vaivata päätänsä. Kuten ”Reiska” (Juha Reini) sanoi, asia ei ole ajankohtainen.

HJK on hieno ja menestyksekäs seura, mutta näen itseni tepsiläisenä. Olen aina ajatellut, että Suomessa Tepsi olisi se seurani ja ulkomaat on sitten asia erikseen.

”Taso briteissä taitaa olla turhan kova”

Onko sinulla ulkomaiden suhteen mitään tiettyä mielisuuntaa? Ainakin briteistä on joskus puhuttu.

Tykkään brittifutiksesta ja katson paljon Valioliigaa. Jossain kohtaa kuitenkin tajusin, että se taso taitaa olla ehkä vähän turhan kova.

Unelmasarja olisi sellainen, missä mahtuisin pelaamaan ja sarja olisi kilpailullinen; ei mikään höpöhöpö-liiga jostain lämpimästä maasta. Taso pitäisi olla sellainen, että olisi aidot mahdollisuudet päästä kentälle. Jos joku joukkue haluaa ja muut asiat kohtaavat, niin ilmansuunnalla ei ole väliä.

Moni suomalainen on lähtenyt Saksaan. Miltä tämä kuulostaisi?

Saksahan on futismaa viimeisen päälle! Mitä olen ymmärtänyt, niin vaikka siellä menisi divisioonia alemmas, se on kuitenkin tosi kovatasoinen ja ihmisiä käy paljon matseissa.

Voisi kuvitella, että joku Saksan kolmosliiga olisi pienemmän volyymin toimintaa. Ilmeisesti taloudellisesti kuitenkin siellä satsataan aika paljon. Ei missään nimessä huono vaihtoehto. Kyllä se paljon kertoo, että nimekkäitä veikkausliigapelaajia on lähtenyt sinne.

Vielä viimeinen kysymys. Olet nyt uudessa tilanteessa seurajoukkueessasi, kun moni kokenut pelaaja on lähtenyt. Miten sinä olet ottanut tämän uuden tilanteen vastaan?

On ihan selvää, että tämä vaatii minulta paljon enemmän. Kentällä pitää pystyä vetämään täysi maksimi, mutta myös kopissa rooli muuttuu. Olen ennen ollut vähän sellainen huumorimies ja tunnelmanluoja.

Kun joukkueen rakenne on ainakin toistaiseksi näin nuori, pitää muistella niitä omia fiiliksiä 18-vuotiaana, kun oli murtautumassa ryhmään. Pitää osata paitsi vaatia myös kannustaa. Että nuoret saisivat itseluottamusta ja toisaalta tottuisivat siihen, että Veikkausliigassa pelaaminen ja harjoittelu ovat jokapäiväistä työtä, mihin pitää olla valmis.

Kyllähän se rooli on varmasti hyvin erilainen. Ehkä tuohon toivon mukaan tulee joku toinenkin kokeneempi, ettei ole ihan yhden miehen varassa se jöötin pitäminen.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)