HJK pestasi todellisen tähtinimen maanantaina kilpailijaseura FC Hongasta. Gideon Baah vakuutti jo viime kaudella kaikki veikkausliigaseuraajat taidoistaan.

Hankinnan myötä HJK osti paitsi liigan parhaimman pelaajan myös entistä tukevamman otteen mestaruuspokaalista. Baah katseli varmasti tammikuussa maisemanvaihtoa ulkomaille, mutta pieni vamma tiettävästi hiukan vaikeutti näitä siirtokuvioita. Lisäksi afrikkalaispelaajan kauppaamisessa on aina omat hankaluutensa.

On monen sattumusten summa, että peluri ylipäätänsä päätyi tänne pohjoiseen. Vakava loukkaantuminen muutama vuosi sitten, sääriluun murtuma, on osoittautunut pääkaupunkiseudun seurojen onneksi. Ilman tuota takaiskua Baah’n tasoista pelimiestä oltaisiin tuskin tänne asti saatu naarattua.

Baah on atleettisuudellaan ja kivikovalla asenteella varustettu esimerkillinen huippu-urheilija. Miehen pallolliset taidot ovat huippuluokkaa. Harva pelaaja on pelote sekä pallollisena että pallottomana – Baah on. Puolustajassa on potentaalia vaikka mihin. Ei tarvitse kummoista asiantuntijaa toteamaan, että Baah’lla on kaikki eväät pelata vieläkin suuremmissa ympyröissä. Ehkäpä hänet nähdään jopa ensi kesän MM-kisoissa.

Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, millä pelipaikalla Baah tullaan tulevalla kaudella näkemään. Selvää on, että mies olisi sarjan eliittiä niin puolustuksen keskustassa kuin vasemmassa laidassa. Ehkäpä eniten vahvistusta kaipaisi helsinkiläisten keskuspuolustus, jossa Baah voisi muodostaa hyvän parivaljakon yhdessä Tapio Heikkilän kanssa.

Kun päävalmentaja Mika Lehkosuo jätti Hongan, halusi varmaankin myös Baah lähteä seuraavalla ovenavauksella. Myynti palvelee tässä kohtaa espoolaisseuraa, mutta näin ison kultakimpaleen menettäminen silti varmasti harmittaa Tapiolassa.

Ehkäpä Tapiolassa ei silti tarvitse kauhean kauan katsoa kateellisena naapuriin. Ei nimittäin olisi ihme, jos tuleva kausi jäisi Baah’n viimeiseksi Veikkausliigassa. Yksinkertaisesti niin kova pelimies hän on tähän sarjaan.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko