Jos fanit olisivat saaneet päättää, Shefki Kuqin palkkaaminen olisi varmasti ollut kova veto. Seurajohdolta vaadittaisiin sen sijaan analyyttisempää ajattelua.

Helsingin Sanomien urheilutoimittaja Tero Hakola kertoi, että Hongan tiedotteessa Kuqin nimi oli kirjoitettu kautta linjan g:llä. Tämä ehkä kertoo kaikista osuvimmin sen, kuinka paljon espoolaisseurassa uudesta luotsista tiedetään. Huvittavaa on myös se, ettei tuo tiedote koskaan saapunut esimerkiksi SuomiFutis-sivuston toimitukseen.

Kuqi loi mahtavan pelaajauran, mutta valmentajana hän on katsomaton kortti, todellinen riskivalinta. Hongan valinta perustuu todennäköisesti pelkkiin mielikuviin, siihen nimittäin jalkapallomaailmassa usein sorrutaan. Mikään muu muuttuja ei valintaa selitä.

Huippu-ura pelaajana ja mahtavana persoona ei vielä tee kenestäkään loistavaa valmentajaa. Kuqia ei voi pitää optimaalisena jatkumona Mika Lehkosuon luomaan valmennusfilosofiaan.

Honka olisi tarvinnut loogisen seuraajan Lehkosuolle vaalimaan hänen loistavaa monivuotista perintöään. Eihän Hongalla ole ollut joukkueensa kanssa vaikeuksia, vaan ongelmat ovat olleet syvemmällä seurassa.

Hongan suurin ase on ollut kaunis peli-identiteetti. Hongan johdossa olisi pitänyt jatkaa tällä tiellä, mutta nyt nostetaan sokeana uusi kortti pakasta. Se tuntuu turhalta riskipeliltä. Toki voihan olla, että Kuqi haluaa jatkaa samalla identiteetillä. Harvalla on silti hajua, onko miehellä edellytyksiä tähän.

Joka tapauksessa Kuqi tulee olemaan mielenkiintoinen nimi Veikkausliigassa. Mediaseksikäs mies tuo varmasti tuoreen tuulahduksen Tapiolaan. Ainakaan Hongassa ei kaihdeta riskejä, sen seura on viime vuosina osoittanut. Toisaalta onko se sitten hyvää seurajohtamista.

Ehkäpä Honka tarvitsee juuri ”Sheriffiä”. Jonkun on palautettava järjestys kaupunkiin.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko