Jalkapalloväen pitkä odotus päättyy tänään. Mestarien liiga jatkuu neljännesvälierillä, ja heti ensimmäiset lohkovaiheen jälkeiset ottelut ovat erittäin mielenkiintoisia.

Ensimmäinen pudotuspelikierros on jaettu pelien osalta usealle viikolle, mikä palvelee katsojia todella hyvin. Samana iltana pelataan aina vain kaksi peliä.

Heti ensimmäisenä nähdään ottelu, joka voisi olla vaikka finaali: Manchester City-FC Barcelona. Illan toisessa ottelussa vastakkain ovat Sami Hyypiän valmentama Bayer Leverkusen ja Zlatan Ibrahimovicin tähdittämä Paris St. Germain.

Kumpi ottaa pallonhallinnan?

Manchester Cityn vaarallisin pelaaja Sergio Agüero on edelleen sivussa, mikä on Barcelonalle ja sen alakerralle suuri helpotus. Sen topparipari Carles PuyolJavier Mascherano ei ole jalalla niitä Euroopan nopeimpia, eli heille helpommin pideltävät hyökkääjät ovat Edin Dzeko ja Alvaro Negredo.

Hyökkäyspelaamisessa on ja käytettävissä olevan hyökkääjistön laadussa on siis selvä ero Barcelonan hyväksi, sillä Leo Messi ja Neymar ovat tutussa ja vaarallisessa iskussa.

Barcelona ei usein luovu pallonhallinnasta, mutta tänä iltana sekin ”ihme” saatetaan Manchesterissa nähdä. City on tehnyt tällä kaudella kotiotteluissaan kaikissa kilpailuissa yhteensä 74 maalia, ja manageri Manuel Pellegrinin mukaan tässäkin ottelussa City lähtee hyökkäämään.

– Kun pelataan Barcelonan kaltaista joukkuetta vastaan, on tärkeää pelata samoin kuin joka viikko Valioliigassa, sanoi Pellegrini ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessaan.

Keskikentällä nähdäänkin todella kova taistelu pallosta. Barcelona voi luottaa yhä taitaviin Andres Iniestaan, Xaviin ja Cesc Fabregasiin, kun taas vastapuolella on heittää tuleen pallolliseksi taituriksi huippukuntoinen David Silva.

City on saamassa keskikentälle erittäin tärkeän pelaajan sairastuvalta, sillä fyysinen ja luotettava puolustava keskikenttämies Fernandinhoa voidaan odottaa kokoonpanoon. Samir Nasrin poissaolo toki heikentää Cityä merkittävästi. Barcelonalla ei ole loukkaantumishuolia.

Barcelonakaan ei siis pallokontrollista luovu helpolla.

– Se joukkue, joka pitää palloa vähemmän, kärsii. Jos emme pitäisi palloa, olisi turhaa edes tulla tähän otteluun, linjasi ”Barcan” päävalmentaja Gerardo Martino.

Molemmilla joukkueilla on alla voitto. City voitti FA-cupissa Chelsean 2-0, ja Barcelona murskasi kotimaansa liigassa Rayo Vallecanon 6-0. Erityisesti Barcelonan esitystä on luonnehdittu ympäri Espanjaa upeaksi.

Leverkusenista puuttuu huippuhyökkääjä

Leverkusenissa vastakkain ovat Suomen ja Ruotsin tämän hetken kirkkaimmat jalkapallolähettiläät. Kohtaaminen ei toki tällä kertaa tapahdu kentällä, vaan Bayer Leverkusenin on pimennettävä tähtihyökkääjä Zlatan Ibrahimovic entisen huippupuolustajan ja nykyisen päävalmentajansa Sami Hyypiän oppeihin nojaten.

Leverkusen pelasi viime viikonloppuna kotonaan Bundesliigassa Schalkea vastaan häviten 1-2. Leverkusenin peli-ilme oli työteliäs ja asenne oli hyvää, mutta jotain heidän pelistään puuttuu: maailmanluokan viimeistelijä.

Leverkusen loi Schalkea vastaan puolenkymmentä hyvää maalintekopaikkaa. Heung Min Son, Stefan Kiessling, Simon Rolfes ja Gonzalo Castro olivat jokainen jossain vaiheessa ottelua tilanteessa, joista olisi pitänyt tehdä maali. Kukaan ei onnistunut.

Leverkusenin ainoa maali olikin Schalken puolustaja Felipe Santanan oma maali. Schalke taas sai kaksi maalintekopaikkaa: Leon Goretzka hyödynsi pallonriistonsa jälkeisen läpiajon, ja Klaas-Jan Huntelaar puski Jefferson Farfanin antaman vapaapotkun vaikeasta asennosta sisään.

Tämä paljastaa kupletin juonen. Leverkusen on päässyt Mestarien liigassa tänne asti ja Bundesliigan kakkospaikalle tiukalla joukkuepelillä. Siltä puuttuvat Zlatanin kaltaiset maailmantähdet, joten yksittäistaidossa sen ei pidä lähteä kilpailemaan pariisilaisia vastaan.

– Jos pelaamme kuten lauantaina Schalkea vastaan, voimme tehdä heidän illastaan vaikean. Meillä oli niin monta paikkaa, ennakoi Hyypiä Leverkusenin lehdistötilaisuudessa.

Sidney Sam palaa Leverkusenin kokoonpanoon. Schalkea vastaan hän ei pelannut, sillä Hyypiä ei halunnut miehen pelaavan ensi kauden seuraansa vastaan liigan kärkikamppailussa. PSG:ltä on sivussa tähtihyökkääjä Edinson Cavani.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen