Borussia Dortmund voitti tiistaina Mestarien liigan neljännesvälierien ensimmäisessä osaottelussa Pietarin Zenitin maalein 4-2. Paikalle matkustaneille saksalaiskannattajille ottelun lopputulos oli kuitenkin sivuseikka. Moni heistä muistaa reissun Pietarissa saamastaan ikävästä vastaanotosta.

Saksalaislehti 11Freunde kertoo verkkosivuillaan erään kannattajaryhmän matkasta Pietariin. Kuusimiehistä porukkaa oli tarkkailtu jo maanantaina pubissa, mutta kun miehet halusivat lähteä tiistaiaamuna kaupunkikierrokselle, kokivat he elämänsä shokin. Heidän poistuessaan hotellista miehiä silmällä pitänyt nuorukainen soitti kännykällään iskujoukon paikalle.

Saksalaisturistit saivat vastaansa kymmenpäisen joukon isoja lihaskimppuja. Hyökkääjät olivat varustautuneet hiekkavahvisteisilla hansikkailla ja antoivat nyrkkien laulaa. Tajuntansa menettänyttä uhria potkittiin tämän jo maassa maatessa ja miehen omaisuutta varastettiin. Kadun toisella puolella seissyt poliisipartio ei tehnyt mitään.

Dortmund-fanit selvisivät takaisin hotellille, mutta olivat kauhusta kankeina. Nyt he ymmärsivät, miksi matkalaisia oli varoitettu käyttämästä Dortmundin fanituotteita kaupungilla liikkuessaan.

Zenitin urheilutoimenjohtaja tuli miesten tueksi

– En ole täysin varma siitä, olivatko he Zenitin huligaaneja. Ehkä vain nyrkkisankareita, jotka halusivat vain antaa meille turpaan. He olivat uskomattoman brutaaleja, eräs matkalaisista kertoo.

– Pietari on niin kaunis kaupunki, mutta me istuimme vain hotellihuoneessa emmekä uskaltaneet edes lähteä ulos.

Otteluun fanit pääsivät, koska Borussia Dortmund organisoi ripeällä aikataululla kannattajilleen bussikuljetuksen hotellilta stadionille. Yllättävää tukea ja huolenpitoa ryhmä sai kotijoukkue Zenitin saksalaiselta urheilutoimenjohtajalta Dietmar Beiersdorferilta, johon nämä olivat tutustuneet sattumalta päivää aikaisemmin Hampurin lentokentällä.

Stadionilla Dortmund-fanit kertaavat kokemuksiaan ja käy ilmi, että hyvin monilla eri ryhmissä liikkuneilla kannattajilla on vastaavia kauhukertomuksia jaettavanaan. On mustia silmiä, avohaavoja ja murtuneita neniä. Sairaalaan kukaan ei silti halunnut Pietarissa mennä, vaan odotti mieluummin paluulentoa.

Pietarin-matkasta jäi monille varmasti päällimmäisenä mieleen pelon ilmapiiri, mutta toivottavasti Dortmundin komea voitto toimi ainakin jonkinlaisena kipulääkkeenä.