Keskiviikko on historiallinen päivä Kosovon jalkapalloilulle. Tammikuussa tehdyn päätöksen mukaisesti Kosovon A-maajoukkue saa ensimmäistä kertaa pelata FIFA:n alaisen maaottelun. Virallisen A-maaottelun statusta pelillä ei ole, mutta kyseessä on silti tärkeä merkkipaalu Kosovon urheiluhistoriassa.

Vastustajaksi tähän otteluun on valikoitunut Haiti. Lippuja ei vedetä salkoon eikä kansallislauluja soiteta, mutta kiinnostus ottelua kohtaan on valtava. Mitrovican kaupungissa pelattavan ottelun 17 000 pääsylippua myytiin loppuun vain seitsemässä tunnissa.

Kosovo pelasi ensimmäiset epäviralliset ottelunsa jo vuonna 2008, jolloin se julistautui itsenäiseksi Serbiasta. FIFA:n tai UEFA:n jäseneksi sitä ei kuitenkaan ole vielä hyväksytty, vaikka valtaosa esimerkiksi EU-maista on jo maan itsenäisyyden tunnustanut.

Suomalaisittain Kosovo-Haiti-ottelu on sikäli merkityksellinen, että joukkueen kokoonpanossa nähtäneen kansainvälisissä medioissa liikkuneiden tietojen mukaan myös Hongan toppari Lum Rexhepi. Rexhepi on käynyt läpi kaikki Suomen juniorimaajoukkueet ja kuuluu myös Pikkuhuuhkajien pelaajarinkiin.

Kosovolaisgeenit ovat olleet vuosien saatossa hyvin esillä Suomen A-maajoukkueessakin, sillä mm. Kuqin ja Hetemajn veljesten sekä Erfan Zenelin juuret ovat Kosovossa.

Tavoitteena vuoden 2018 MM-karsinnat

Kosovolaistaustaisia pelaajia on runsaasti myös mm. Sveitsin maajoukkueessa. Bayern Münchenin Xherdan Shaqiria, Mönchengladbachin Granit Xhakaa ja Napolin Valon Behramia on kysytty myös Kosovon paitaan, mutta edustusmaan vaihdosta ei ole tähtinimiltä nähty. Eikä FIFA:n mutkikas säännöstö sitä helpoksi tekisikään. Myös Manchester Unitedin nuori Adnan Januzaj kieltäytyi kunniasta esiintyä keskiviikon historiallisessa maaottelussa.

Kosovon Jalkapalloliitto on ilmoittanut tavoitteekseen osallistua vuoden 2018 MM-karsintoihin. Matka on vielä pitkä ja joukkue pahasti rakenteilla, mutta Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan muuttaneet pelimiehet aiotaan jatkossakin toivottaa avosylin Kosovon maajoukkueeseen.

– Kosovo pitää ovensa heille aina avoinna. Tämä on matka, jolle toivomme muidenkin tulevaisuudessa liittyvän, joukkueen päävalmentaja Albert Bunjaki maalailee The Nationalissa.

Ottelu Kosovon ja Haitin välillä alkaa Suomen aikaa klo 16.