Vaikka vuoden 2022 MM-kisoihin on vielä kahdeksan vuotta aikaa, on tuleva kisaisäntä Qatar ollut jatkuvasti ja pysyvästi kovan kritiikin kohteena. Kisojen stadionin rakennuttamistoimia kuvaillaan ”moderniksi orjuudeksi”, useat kisaisännyydestä päättäneistä FIFA:n jäsenistä rypevät korruptioskandaalin pyörteissä ja aavikkomaan paahtavat helteet herättävät suuria kysymysmerkkejä.

Säännöllisin väliajoin jostain on ehdotettu kisaisännyyden ottamista pois Qatarilta. Mikäli näin todella tapahtuisi, on vuoden 2002 MM-kisoja yhdessä Etelä-Korean kanssa isännöinyt Japani jo ilmoittanut olevansa valmis korvaavaksi järjestäjämaaksi.

– Jos FIFA kaipaa vaihtoehtoja, niin meillä on jo kaikki kriteerit täyttävät stadionit valmiina, Japanin jalkapalloliiton puheenjohtaja Kuniya Daini kertoo Sport1:n sivuilla.

– Järjestämme jo vuoden 2020 olympialaiset. Jos se suinkin on mahdollista, niin järjestäisimme mieluusti myös MM-turnauksen. En tosin tiedä, kuinka todennäköistä se on.

Arviot kuolleiden rakennusmiesten määrästä järkyttäviä

Qatarin MM-stadionien rakennustyöläiset tulevat pääasiassa köyhistä Aasian ja Afrikan maista. Raporttien mukaan rakennusmiesten palkanmaksu on takkuillut, elinolot ovat surkeat ja pitkät ja raskaat työpäivät ovat johtaneet useisiin kuolemantapauksiin.

Arviot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat muutamasta sadasta yli tuhanteen, mutta ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on ilmoittanut arviossaan pelkäävänsä peräti 4 000 rakennusmiehen voivan kuolla ennen MM-kisoja, mikäli toimiin ei ryhdytä.

FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatteria on toistuvasti kehotettu puuttumaan Qatarin toimiin kisajärjestelyissä, mutta toistaiseksi sveitsiläinen on todennut ”FIFA:n olevan Qatarin sisäisten asioiden suhteen voimaton”.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Qatar pyrkii kohentamaan imagoaan järjestämällä rakennusmiehille oman ”Työläisten Cup” -jalkapalloturnauksen. 24 joukkueen turnauksen voittaja palkitaan 24. huhtikuuta pelattavan finaalin jälkeen n. 3 600 euron rahapalkinnolla.