Valioliigassa pelataan keskiviikko-iltana kaksi ottelua, joissa Liverpoolin ja Sunderlandin kohtaaminen on kotijoukkue Liverpoolille elintärkeä, mikäli se haluaa yhä pysyä liigan mestaruustaistelussa mukana.

Manchester City ohitti Punaiset eilisillan suvereenilla voitollaan ManU:sta. Liverpool on nyt kolmantena neljän pisteen päässä johtavasta Chelseasta ja pisteen päässä Citystä.

Ottelumäärät ovat joukkueilla järjestyksessä 31, 29 ja 30, eli sarjataulukko myös valehtelee hieman. Kaikki kolme ovat myös olleet sellaisessa vireessä, että Cityn ja Liverpoolin voi hyvin olettaa voittavan rästiottelunsa.

Liverpoolin ja Sunderlandin ottelussa on vain yksi suosikki, ja kun Cardiff järkytti hieman lepsusti Walesissa viime viikonloppuna aloittanutta Liverpoolia, voi jokainen odottaa, että Anfieldilla Liverpoolin asenne on taatusti kunnossa.

Kärjistetysti voidaan sanoa, että komeat 82 maalia tämän kauden liigassa viimeistelleen Liverpoolin ja sen tulikuuman hyökkääjä Luis Suarezin maalimäärät ovat illan suurin jännityksen kohde.

Suarez on pommittanut pelaamissaan 25 liigaottelussa huimat 28 maalia ja on osunut kolmessa viime pelissäkin viidesti.

Suarez on kuntonsa säilyttäessään matkalla Valioliigan maaliennätystä kohti. Tällä hetkellä rekordi – 34 rysää – on jaetusti Andy Colen ja Alan Shearerin nimissä. Uruguaylainen on tehnyt ottelua kohden 1,12 maalia, mikä koko kauden keskiarvona ennakoisi hänelle 37 maalia. Ilman alkukauden pelikieltoaan tasaisen vauhdin viimeistelytahti lupailisi jopa 42 täysosumaa!

Maalikuninkuus Suarezille on jo liki varma. Hän on ensimmäinen Pool-peluri kevään 1999 ja Michael Owenin, joka tämän tittelin voittaa.

Tasapeli ei kelpaa Upton Parkilla

West Ham ja Hull ovat molemmat pelanneet kaksi ottelua enemmän kuin ensimmäisellä putoajan paikalla oleva Sunderland. Ottelumäärien eroihin ei tule tänään eroja, mutta koska ”Black Cats” joutuu illalla Liverpoolin raadeltavaksi, on molemmilla hieno mahdollisuus kasvattaa eroa viivan alle.

West Ham on kuivilla kuuden, ja Hull kahdeksan pisteen turvin. Piste-eron kasvattamisen lisäksi ”Hammers” jättäisi voitolla peräti kolme seuraa (Aston Villa, Hull, Norwich) taakseen sarjataulukossa.

Hull puolestaan alkaisi olla kolmella lisäpisteellä jo liki kuivilla. Sillä olisi kasassa jo 36 pistettä. Viimeisen kymmenen kauden aikana ei säilymiseen ole vaadittu 40 pistettä enempää, ja tuollakin pinnamäärällä on joinain vuosina pysytty kuivilla.

Hull joutunee otteluun ilman kuusi maalia tällä kaudella tehnyttä Shane Longia, joka loukkasi polvensa viime viikonlopun ottelussa West Bromwichia vastaan.

Kolme viimeistä otteluaan hävinnyt West Ham ei ole kärsinyt tappiota yhdellekään sijoilla 11-20 liigassa olevalle joukkueelle tämän eikä viime kauden aikana.

Tasaisessa molempien joukkueiden pakkovoitto-ottelussa vaaka kääntynee tälläkin kertaa kotijoukkueen puolelle.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen