Kolmen ottelun Valioliiga-illan ehdoton helmi on Manchesterin paikallisottelu. Cityn tilanne on siinä mielessä paineeton, että sen ei ole edes pakko voittaa mestaruustaistelussa mukana pysyäkseen. Unitedille tärkein asia illan ottelussa on hankaloittaa nousukasmaisen ”pikkuveljensä” tittelin tavoittelua.

Cityn asetelma Valioliigan kärkipäässä on siinä mielessä hyvä, että se on pelannut peräti kolme ottelua liigajohtaja Chelseaa vähemmän, ja sen ero länsilontoolaisiin on kuusi pistettä. ManU taas on Mestarien liigan karsijan paikastakin jo 11 pisteen päässä, kun sillä on jäljellä kahdeksan ottelua.

City joutuu otteluun ilman yhtä Valioliigan parasta hyökkääjää, sillä Sergio Agüero kärsii takareisivammasta. City lämmitteli viime viikonloppuna ilman argentiinalaistakin sujuvan 5-0-voiton Fulhamista. United taas kaatoi vieraissa West Hamin mutta on ilman polvensa Mestarien liigassa loukannutta Robin van Persietä.

Agüeron menetys on ns. ”Head-to-head” -vertailussa van Persien poissaoloa pahempi, mutta Cityn muu materiaali ja vire paikkaa tämän ja kääntää hyökkääjäpuutteen Cityn voitoksi. ManU on näin entistä riippuvaisempi Wayne Rooneysta.

Rooney toki näytti West Ham -ottelussa, että tehot ovat yhä tallella, mutta nyt vastus on muutamaa kertaluokkaa pahempi. Toinen United-kivijalka Ryan Giggs kävi näyttämässä Mestarien liigassa Olympiakosia vastaan, että ManU ei ole totutun kaltainen ManU ilman häntä.

Muita mahdollisia poissaoloja ManU:lle ovat puolustaja Chris Smalling, Rio Ferdinand ja Jonny Evans. City puolestaan saa takaisin pelikieltonsa kärsineen Vincent Kompanyn.

ManU:n otteet liigan kärkijoukkueita vastaan ovat olleet alakuloisia. Se on voittanut yhdeksän kärkiseuran joukosta vain kerran Arsenalin. Citykin tulee Old Traffordille hakemaan tuplaa voitettuaan kotikentällään syyskuussa 4-1. City on myös voittanut kahden edellisen kauden vierasderbyt.

ManU:n surullinen kausi on johtanut myös siihen, että Old Trafford ei ole enää Valioliigan pelottavin linnake vierasjoukkueille. United on vasta liigan 12. paras kotijoukkue. Hävitessään se tekisi historiaa, sillä kotitappio olisi sille jo kauden kuudes. Vastaavaa ei ole tapahtunut 35 vuoteen.

City on suosikki, mutta paikallisotteluissahan normaalit ennakkoasetelmat eivät aina päde.

Arsenalin voitettava

Arsenalin on puhuttu putoavan mestaruusjunasta viikko viikon jälkeen ja peli peliltä, mutta totuuden nimissä on sanottava, että viime viikonlopun ruma 0-6-selkäsauna vääristää tätä mielikuvaa.

Tykkimiehet ovat Chelseasta yhä vain seitsemän pisteen päässä pelattuaan yhden ottelun vähemmän.

Toki illan kotiottelussa Swanseaa vastaan sen on hyväksyttävää ottaa vain yhdenlainen tulos: voitto. Arsenalilla on toki odottamassa viikonloppuna huippukamppailu Manchester Citya vastaan, mikä voisi antaa olettaa jonkinlaista miehistön kierrätystä.

Toisessa vaakakupissa on se, että reilu Swansea-voitto antaisi pohjoislontoolaisille sen kipeästi tarvitseman itseluottamuspurskeen.

Theo Walcottin, Mesut Özilin, Jack Wilsheren ja Abou Diabyn poissaolot pienentävät myös miehistön kierrätysmahdollisuuksia.

Swansealle pistekin olisi voiton arvoinen, sillä ollessaan kiinni ensi kaudenkin liigapaikassa vain neljän pisteen turvin, ei se varmasti ole budjetoinut Emiratesilta itselleen pistettäkään.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen