Bundesliigaseura Schalke 04:n tärkeimpiin johtohahmoihin kuuluva Clemens Tönnies tapasi kolmen viikon takaisella matkallaan Sotshiin Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Tönnies ja Putin tulevat hyvin toimeen ja Schalke-pomo olikin todennut jo pari vuotta sitten saksalaislehden haastattelussa, että ”Putinin kanssa voi pitää hauskaa”.

Tönnies sai tuliaisena Gelsenkircheniin presidentiltä kutsun tuoda Schalken pelaajia vierailulle. Kutsun taustalla on Schalken pitkäaikainen yhteistyö Venäjän suurimman työantajan, energiayhtiö Gazpromin kanssa. Gazprom on Schalken paitasponsori, joka maksaa seuralle joka vuosi noin 15 miljoonaa euroa.

Schalken kannattajat ottavat kuitenkin jyrkän kannan Putinin esittämää kutsua vastaan. Gazprom-yhteistyö on faneja arveluttanut aiemminkin, mutta nyt lähestymiseen suhtaudutaan entistäkin kriittisemmin Putinin liattua kätensä Krimin kriisissä.

– Gazprom sponsoroi seuraa vuodesta 2006 lähtien. Yhteys on aina häirinnyt minua suuresti. Gazprom ei ole mikään tavallinen energiayhtiö, vaan taloudellinen ase. Sen huomaa nyt, Schalke Unser -fanijulkaisua toimittava Roman Kolbe kommentoi Frankfurt Allgemeine -lehdessä.

Kolben toimittaman julkaisun yksittäistä kappaletta myydään noin 6 000 kappaletta, joten se on hänen mukaansa Bundesliigan ostetuin fanijulkaisu. Vaikutusvaltaisena kannattajana Kolbe soittikin Schalken silmäätekeville ja toivoi näiden kieltäytyvän Putinin kutsusta. Kolben laatima kirjelmä löytyy myös Schaljen faniforumilta schalkermarkt.de

– Haluaisin nähdä virallisen ilmoituksen. Haluaisin, että seura sanoo: ”Tätä kutsua emme ota vastaan”, Kolbe ilmoittaa määrätietoisesti.