Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n puheenjohtajuuden vuonna 2007 vastaanottanut Michel Platini on opittu nopeasti tuntemaan innovatiivisena reformistina. Uudistuksia lähinnä pienempien jalkapallomaiden avuksi on ajettu niin europeleihin kuin arvoturnauksiinkin.

Platinin kädenjälki näkyy mm. EM-kisojen laajentumisessa 24 maan turnaukseksi sekä jakauttaminen 13 eri maahan vuonna 2020. Tuorein mullistus on SuomiFutis-sivustonkin viime viikolla uutisoima suunnitelma vuonna 2018 alkavasta ”Kansojen liigasta”, jonka kautta pienemmät jalkapallomaat voisivat päästä helpommin mukaan EM-turnaukseen.

Nyt saksalainen Bild-lehti kertoo, että Platini haluaa uudistaa myös MM-kisojen karsintajärjestelmää Euroopan osalta. Tämänkin hankkeen ytimessä on ajatus pienten futismaiden kisoihin pääsyn helpottaminen.

Jatkossakin kymmenen karsintalohkon voittajaa saisi suunnitelman mukaan suoran paikan MM-kisoihin Euroopan 13 maan kiintiöstä. Lopuista kolmesta kisapaikasta pelaisivat kymmenen lohkokakkosta, sekä kaksi maata vireillä olevasta ”Kansojen liigasta”, joille UEFA myöntäisi ”villin kortin”.

Näiden 12 maan välillä olisi määrä pelata kaksiosainen playoff-vaihe. Kussakin pudotuspeliparissa pelattaisiin kuitenkin vain yksi ottelu, ja mikä kenties erikoisinta, puolueettomalla kentällä.

Mikäli suunnitelma etenee toteutusasteelle asti, on se tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2022 MM-kisoihin karsittaessa. Saksan jalkapalloliitto on visiosta kuitenkin erityisen tuohtunut, eikä vähiten siksi, että pudotuspelivaihetta suunnitellaan pelattavaksi maaliskuussa – Bundesliiga-kauden ja Mestarien liigan ratkaisuvaiheiden lähestyessä.