Kaksi yhdysvaltalaissenaattoria on lähestynyt kirjeitse FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatteria, vaatien toimia sotilaalliseen konfliktiin ajautunutta Venäjää kohtaan. Poliitikot ehdottavat Venäjän erottamista FIFA:sta sekä vuoden 2018 MM-kisojen siirtämistä pois Venäjältä.

Republikaaneja edustavat senaattorit Mark Kirk ja Dan Coats tekivät ehdotuksensa perustuen ”itsenäisen Ukrainan sotilaalliseen miehittämiseen”. He toteavat Jugoslavian sulkemisen vuoden 1992 EM-kisoista ja vuoden 1994 MM-kisoista olleen vastaava ennakkotapaus. Molemmissa tapauksissa rikottiin miesten mielestä FIFA:n säännöstöjen artiklaa 3, joka käsittelee syrjintää ja rasismia.

Artikla 3:ssa todetaan: ”Minkä tahansa maan, henkilön tai ihmisryhmän syrjintä rodun, ihonvärin, etnisen, kansallisen tai sosiaalisen alkuperän, sukupuolen, kielen, uskonnon, poliittisten tai muiden mielipiteiden, varakkuuden, syntyperän, seksuaalisen suuntautumisen tai minkä tahansa muun seikan perusteella on jyrkästi kiellettyä. Siitä tulee rangaista pelikiellolla tai FIFA:sta erottamisella.”

Kirjeessä vaaditaan Venäjän sulkemista ensi kesän MM-kisoista. Venäjä on arvottu lohkoon H yhdessä Belgian, Algerian ja Etelä-Korean kanssa. Suoria ehdotuksia korvaaviksi maiksi senaattorit eivät tee, mutta heidän mielestään ”vuoden 2018 MM-kisojen siirtämistä maahan, joka ansaitsee kisat paremmin, tulisi harkita.”

Ehdotuksesta kertoi beINsports-sivusto.