Helsingin Sanomat julkaisi verkkosivuillaan selvityksen Veikkausliigan pelaajien ansiotulotasoista vuoden 2012 verotietojen mukaan. Tulotietoja vertailtiin 259 pelaajalta, jotka esiintyivät vähintään yhdessä liigapelissä kaudella 2012.

Pääsarjapelaajien ansiotulojen keskiarvo oli 23 074 euroa. Pelaajayhdistyksen viimeisimmässä palkkakyselyssä vuonna 2011 keskiarvo oli 17 520 euroa, mutta selvitykset eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Selvityksen mukaan lähes puolet pelaajista kuuluu tuloluokkiin, joiden ansiotulot ovat vuodessa 10 000–30 000 euroa.

Vain 12 prosenttia on yläluokassa, jossa ansiotulot ovat 40 000–80 000 euroa. Reilu viidesosa pelaajista kuuluu puolestaan alimpiin tuloluokkiin, joissa vuoden bruttotulot jäävät alle 10 000 euron. Alimpaan tuloluokkaan kuuluvat yleensä liigauraansa aloittelevat nuoret.

Raha ei tärkein motivaatiotekijä Veikkausliiga-pelaajille

– Palkkataso ei ole vielä tyydyttävällä tasolla, Jalkapallon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Pekka Sihvola kommentoi talouslukuja HS:lle.

Sihvolan mukaan jalkapalloa ei pelata ainoastaan rahasta, vaan muiden motivaatiosyiden takia. Tulot ovat hänen mukaansa vain plussaa. Sihvola itse tienasi vuonna 2012 20 700 euroa ansiotuloja. Kausien 2013-2013 aikana hän ampui MYPA:lle 26 veikkausliigamaalia.

Monet opiskelevat tai työskentelevät pelaamisen ohessa

Rajallisten taloudellisten resurssien kanssa painiskeleville Veikkausliiga-valmentajille tilanne ei ole helppo. Etenkin kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa tasokkaan pelaajaryhmän kokoaminen voi olla haastavaa.

– Totta kai palkkojen pitäisi nousta. Suomi on jalkapallossa aikamoinen kehitysmaa, FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas sanoo kaunistelematta.

Korkeakunnaksen mukaan Veikkausliigan pelaajien venymiskykyä on osattava arvostaa. Monet suorittavat pelaamisen ohessa opintoja tai tekevät osa-aikatöitä. Useat pelaajat ovatkin siirtyneet parhaassa iässä pelikentiltä työelämään.