Mestarien liigan välierät eivät ole olleet hyökkäyspelin juhlaa. Toisiin osaotteluihin lähdetään sekä Chelsean että Real Madridin onnistuttua loistavasti omissa puolustustaktiikoissaan.

Tai siis yksinkertaisemmin sanottuna taktiikoissaan; Eihän kumpikaan juuri muuta tehnytkään kuin puolusti ensimmäisissä osaotteluissa. Tätä voi olla luvassa vielä lisää.

Mutta että Madridkin?

Se, että Chelsea puolusti inhorealistisella tyylillään 0-0 –tasapelin Atletico Madridin vieraana, ei yllättänyt ketään. Manageri Jose Mourinho ei hae joukkueensa pelityylillä ystäviä, mutta ketään seuran fania ei itkettäne, jos tiukka puolustuspeli tuo seuralle pokaaleja.

Suurempi puheenaihe voi, ja ehkä pitääkin olla Real Madrid. Seura on yksi tarunhohtoisimmista koko jalkapallomaailmassa ja yli lajirajojenkin, mutta niin vain senkin piti vetäytyä avausottelussaan Bayern Müncheniä vastaan hyvin tiukasti kuoreensa ja keskittyä vastaiskuihin.

Tiedossa oli, että Bayern tulee hallitsemaan peliä, ja Real oli osittain myös pakotettu valitsemaansa taktiikkaan.

Viisautta, ei halveksuntaa

Puolustustaisteluissaan onnistuneita joukkueita on viety kölin ali ympäri koko maailman jalkapallomedioiden, mutta on muistettava, ettei kukaan manageri ole vastuussa kenellekään jalkapalloromantikolle.

Vallanvälineitä on kussakin ottelussa vain yksi. Jos tiedossa on, että vastustaja tulee olemaan ylivoimainen nimenomaan pallonhallinnassa, on ainoastaan järkevää valita puolustukseen perustuva taktiikka.

Kyse on riskinhallinnasta ja tilanteen tunnistamisesta. Se sattuu olemaan taktiikan valinnassa elintärkeää, ja siitä myös Real Madridin päävalmentaja Carlo Ancelotille maksetaan espanjalaista keskipalkkaa suurempi summa.

Niin Real Madrid kuin Chelseakaan ei raiskannut (vastenmielinen termi muuten) välierien avauksessa jalkapalloa, vaan keskittyi olennaiseen.

Münchenin avattava hanat

Real Madridin 1-0 –kotivoitto oli sille vähintäänkin erittäin hyvä tulos, liki erinomainen. Yksikin maali lisää Saksassa pakottaisi Bayernin tekemään kolme maalia. Mahdoton ajatus niidenkään tekeminen ei olisi, mutta vaikeaa se tulee varmasti olemaan.

Siksi Pep Guardiolan miehistöllä onkin hankala tasapainottelun paikka: Hyökkäyksen on oltava tehokkaampaa ja dynaamisempaa kuin Madridissa, mutta yltiövaarallisiin vastahyökkäyksiin Realia ei saa päästää.

– Halusimme vierasmaalin. Nyt meidän täytyy hyökätä entistä kovemmin. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta, sanoi Guardiola ottelun ennakkolehdistötilaisuudessaan.

Bayern toki piti peliasuissa tehdyn harjoitussession viikonloppuna, kun se murskasi Werder Bremenin 5-2. Claudio Pizarro teki kaksi, ja Arjen Robben, Franck Ribery ja Bastian Schweinsteiger yhdet mieheen.

Suurista numeroista huolimatta varsinkaan avausjaksolla Bayern ei vakuuttanut.

– En välitä tästä esityksestä tippaakaan. Meille merkitsee vain tiistai. Jos emme hoida finaalipaikkaa kunnialla, sitten meidät saa repiä kappaleiksi. Sitä ennen tarvitsemme kaiken tuen, kuului Thomas Müllerin viesti Skyn haastattelussa.

Saksalaiset pääsevät otteluun ilman loukkaantumishuolia.

Madrid aikoo hyökätä

Real Madrid möyhensi viikonloppuna Osasunan Espanjan liigassa luvuin 4-0. Cristiano Ronaldo teki kaksi maalia, Sergio Ramos ja Daniel Carvajal yhdet mieheen.

Gareth Bale oli sivussa, mutta Ancelotti aikoo ottaa miehen avaukseen, jos hän vain toipuu flunssastaan. Karim Benzemakaan ei pelannut.

– Tavoitteenamme on tehdä maaleja eikä puolustaa. Jos Ronaldo, Benzema ja Bale ovat kunnossa, he pelaavat Münchenissä. Kaikki meni Cristianon kohdalla hyvin. Hän näytti voivansa hyvin. Jotkin pelaajamme ovat saaneet levätä, kommentoi Ancelotti seuran verkkosivuilla.

– Toivon pelaavani. Olo tuntuu hyvältä. En tunne, että olisimme jo finaalissa. Meillä on todella kova peli edessämme, sanaili puolestaan Bale lehdistötilaisuudessa.

Bayern on kilpailun hallitseva mestari ja hakee nyt neljättä finaalipaikkaansa viiden vuoden sisään. Real on voittanut Mestarien liigan viimeksi 12 vuotta sitten, mikä on Euroopan Cupin/Mestarien liigan menestyneimmän seuran näkökulmasta aivan liian pitkä aika.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen