Jalkapallossa ei jaeta tyylipisteitä. Se on laji, jossa jaetaan pisteitä voitoista ja pokaaleja mestaruuksista. Kukaan ei tunnu tietävän tätä tosiseikkaa Chelsean manageri Jose Mourinhoa paremmin.

Siksi Chelsea voi voittaa tällä kaudella vielä sekä Valioliigan että Mestarien liigan.

Chelsea ei hätkähdä mitään

Chelsean vahvuus on sen Mourinhon kiistaton taktinen nerous ja toisaalta hänen häikäilemätön piittaamattomuutensa ns. yleisestä mielipiteestä.

Kaikki, jotka näkivät Chelsean ja Atletico Madridin välisen välierien ensimmäisen ja maalittomana päättyneen osaottelun, kirosivat kilpaa Chelsean taktiikkaa. Se toi lopulta Chelsealle liki täydellisen tuloksen.

Kotikentällään Stamford Bridgellä sillä on kaikki pelin avaimet täysin käsissään. On lisäksi muistettava, että Chelsea on jo kerran ollut tämän kauden Mestarien liigassa paljon raaemmassakin tilanteessa; PSG kuritti sitä kotonaan 3-1 ja tuli Lontooseen vain ja ainoastaan putoamaan.

Mourinho on saanut valmistaa joukkuettaan rauhassa, jos nyt Valioliigan kärkiottelua Liverpoolia vastaan vieraissa voi sellaiseksi sanoa. Toisaalta Mourinho sai siinäkin ottelussa hioa taktiikkaansa ja vakuuttaa pelaajilleen heidän omilla otteidensa kautta, että näin voi saada pokaaleja.

Koskaan ei nimittäin pidä aliarvioida itse koetun fyysisen esimerkin voimaa.

Ja näyttäkää Stamford Bridgen katsomosta tänä iltana tai Anfieldin vieraskannattajien katsomonosasta sunnuntailta se sinipaitainen trevor, norman tai midge, joka kiroaisi tai olisi kironnut Mourinhon voiton hetkellä managerin valitseman taktiikan takia.

Heitä ei ole.

Mourinho hyökkäsi vastaan

Managerivelho otti itse saamansa kritiikin esiin ottelun alla pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Tällä hetkellä jalkapallomaailma on täynnä filosofeja. Heitä, jotka ymmärtävät jalkapallosta paljon minua enemmän, hän pauhasi.

– Todellisuus on aina todellisuutta. Joukkueella, joka ei puolusta hyvin, ei ole suuria mahdollisuuksia voittaa. Kun vastustajalla on pallo, pitää yrittää estää maalinteko. Kun pallo on meillä, yritämme tehdä maalin.

– Tämä on jalkapalloa, jonka tunnen.

Chelsea on lähdössä otteluun maalivahti Mark Schwarzerin voimin, vaikka Petr Cech olikin ottelun alla harjoituskentällä.

John Terry pystyy pelaamaan, samoin Eden Hazard. Terry on kapteeni, mutta Hazardin pelaamisesta ei ole varmuutta.

Mourinho valotti myös Cechin harjoittelua.

– Kaikki ovat valmiita. Se on viesti, jonka haluamme antaa. Kaikki haluavat auttaa joukkuetta. Hänen kuntonsa ei mahdollista pelaamista, mutta hän halusi antaa tuon viestin, Mourinho kiitteli.

Lisäksi Branislav Ivanovic palaa pelikieltonsa jälkeen kehiin. Frank Lampard ja John Obi Mikel ovat pelikiellossa.

Atleticolla ei huolia

Atletico pääsee otteluun ilman loukkaantumishuolia, vaikkakin kapteeni Gabi on pelikiellossa varoitustilin täyttymisen takia.

Hiljattain loukkaantunut Arda Turan on sitä vastoin parantunut pohjevammastaan ja palasi jo ensimmäisessä välierässä kentälle parantaen ”Atletin” peli-ilmettä heti.

Jalkapallo ei kuitenkaan ole pelkkää taktiikkaa tai nimilistoja. Kyse on myös henkisistä asioista, tunteesta. Atletico Madrid on tällä hetkellä tilassa, että he voivat tehdä likipitäen mitä tahansa. He ovat näyttäneet, että pystyvät alistamaan Chelsean paineellisessa tilassa pelillisesti.

– En ajattele sitä, mitä olemme saavuttaneet. Keskityn siihen, missä olemme nyt ja eteenpäin menoon, kommentoi joukkueestaan Mourinhon tavoin itsensä näköisen muovannut Atleticon päävalmentaja Diego Simeone.

Atletico ei ole jäänyt tämän kauden Mestarien liigassa kertaakaan ilman maalia vierasottelussa ja yksi voi tänäkin iltana riittää jatkopaikkaan. Maaliton tasapeli veisi jatkoajalle, kaikki muut pistejakolukemat finaaliin.

Vierailla on tämän illan ottelun paras hyökkääjä riveissään. Diego Costa on pommittanut tällä kaudella enemmän maaleja kuin Samuel Eto’o, Fernando Torres ja Demba Ba yhteensä.

Lisäksi Atletico on pitänyt nollan kuudessa viime pelissään kaikki kilpailut mukaan lukien.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen