Jalkapalloilun kirkkaimmissa valoissa on jäljellä enää kahdeksan joukkuetta, ja kuumat puolivälierät starttaavat tiistai-iltana.

Espanjasta vastakkain arvottiin tälle illalle FC Barcelona ja Atletico Madrid, ja 15 vuoden takainen finaalipari Manchester United-Bayern München.

Jälkimmäisessä on vain yksi suosikki, kun taas espanjalaisten kohtaaminen on kenties kaikista puolivälieräpareista ympäripyörein.

Mitä tekee Diego Costa?

Barcelonan ja Atleticon kohtaaminen olisi vielä vuosi sitten ollut jalkapallon taktisten ääripäiden kohtaaminen, kun Barcelonan huippuunsa viety taktinen pallonhallinta olisi kohdannut Atleticon yltiöpäisen vauhdin ja prässin. Tällä kaudella Barcelona on lisännyt rahtusen suoraviivaisuutta peliinsä.

Atleticon lähestymistapa otteluun on varmasti ensimmäisessä osaottelussa tuttu, vaikka ”Atleti” pelaakin vieraskentällä. Sitä vastoin se, miten Barcelona otteluun lähtee, määrittelee pelin kuvan täysin.

Jos ”Barca” lähtee vauhdinpitoon mukaan, on ottelu täyttä ”speed metalia”, mutta taktisempikaan pelitapa ei olisi yllätys.
Pallonhallinnassa Barcelona toki on Bayern Münchenin ohella maailman paras joukkue, eikä tämä asetelma varmasti muutu.

– En voi kuvitella, että juoksisimme pallon perässä. Emme saa unohtaa, että olemme Barcelona, linjasi päävalmentaja Gerardo Martino ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessaan.

Tämä tarkoittaisi sitä, että ottelusta tulisi hyvin perinteinen Barcelonan ottelu, jossa kotijoukkue pitää palloa hallussaan vastustajan kytätessä riistoja ja niistä tulevia vastahyökkäyksiä.

Kannattaa muistaa, miten Barcelona tuhosi Valioliigan kärkijoukkueisiin kuuluvan Manchester Cityn: Juuri tällaisella pelillä.

Espanjan kentillä joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo kolmesti, ja jokainen ottelu on päättynyt tasan.

Pallonhallinta tulee toimimaan Barcelonan eduksi, mutta eritoten Atleticolle sen fyysisyys voi olla hyvinkin suuri etu. Lisäksi Barcelonan ykkösmaalivahti Victor Valdes on poissa koko loppukauden.

Nämä faktat tekevät Atleticon härkämäisestä hyökkääjä Diego Costasta monta kertaluokkaa normi-Costaa vaarallisemman.

Ottelu ei pääty 0-0. Lopullinen ratkaisu siirtyy Atleticon kotistadionille.

Yksi suosikki Old Traffordilla

Illan toisesta ottelusta ei voi odottaa etukäteen mitään muuta kuin vierasvoittoa, niin paljon kaikilla tavoilla vakuuttavampi Bayern München on isäntä-ManU:a ollut.

ManU toki voitti arvo-ottelua edeltäneen liigapelinsä hienosti, kun Aston Villa kaatui Old Traffordilla 4-1, mutta nyt vastaan ei tulekaan Valioliigan keskikastin ryhmä, vaan koko maailman parhaana pidetty nippu.

United on edelleen ilman Robin van Persietä, joten maailmanluokan hyökkäyskalusto on jälleen yhden miehen laajuinen. Wayne Rooney joutuu taas kantamaan koko seuraa harteillaan. Aston Villaa mies kuritti kahdella osumalla.

Apua saattaa olla jälleen tulossa veteraani Ryan Giggsin taholta. Walesilaislegenda nosti koko joukkueen uudelle tasolle viime kierroksen kotiottelussa Olympiakosia vastaan, ja samaa toivoo jatkuvan stressin alla elävä manageri David Moyes jälleen.

– Lähdemme otteluun tietäen olevamme hyvänä päivänä yhtä hyvä kuin mikä tahansa joukkue. Meidän täytyy näyttää se nykyistä useammin, pohdiskeli Moyes omassa lehdistötilaisuudessaan.

Baijerilaisten juhlaparaati sen sijaan ei ota pysähtyäkseen. Bundesliigan mestaruus on jo hallussa, joten viime viikonlopun 3-3 –tasapeliin Hoffenheimia vastaan ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Päävalmentaja Pep Guardiola lepuutti ymmärrettävästi monia avainpelaajiaan.

– Kotimaan liigamestaruus on tärkein titteli, mutta Mestarien liiga on kaikkein arvostetuin. On kunnia saada yrittää pääsyä seuraavalla kierrokselle Manchester Unitedin kaltaista joukkuetta vastaan, pyöritteli Guardiola.

Jopa tasapeli – ja nimenomaan maaliton – olisi Unitedille loistava tulos. Mitä pienempi sen takaa ajettava matka on vierasottelussa, sen parempi. Münchenin saldo Bundesliigan kotiotteluissa on 13 voittoa ja yksi tasapeli.

Kotitappioitta sujuneen liigakauden kotimaaliero on 42-10. Näistäkin kolme tuli tosiaan viime kierroksen Bayernille merkityksettömässä pelissä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen