Lionel Messi on ollut floppi Argentiinan maajoukkueessa. Ja todennäköisesti Messi on edelleen floppi myös MM-kisojen jälkeen.

Näin siis suuren yleisön mielikuvissa. Olisi oikeastaan mukava tietää, millaisilla mittareilla Messiä arvioidaan? Maalikuninkuus ja maailmanmestaruus. Vähempi lienee rimanalitus katalonialaisen kirpun tapauksessa. No, itsepä argentiinalainen on odotuksensa asettanut. Messi saakin syyttää itseään ilmiömäisistä suorituksistaan Barcelonassa.

Neljä vuotta sitten Etelä-Afrikassa Messi arvioitiin flopiksi. Tähän syynä oli se, että Messi ei onnistunut tekemään maaliakaan Diego Maradonan ohjeistamassa joukkueessa. Todellisuudessa Messi teki voitavansa Maradonan sekavassa sakissa – maalit nyt sattuivat vaan tässä lyhyessä otannassa miehen kiertämään. Lopulta Argentiinan tuloksena oli puolivälierätappio selvästi paremmin organisoitua Saksaa vastaan.

Ei Messi tuossa turnauksessa varsinaisesti flopannut, vaikka ei sen erityisemmin loistanutkaan. Hän nyt vain oli tavallinen kuolevainen jo alun perin ylihypetetyssä joukkueessa. Todellisuudella ei vain ole väliä mielikuvien maailmassa.

***

FC Barcelona on Messin pelillinen koti. Katalonialaiskentällä Messin on ollut helpompi kukkia tutussa ympäristössä, kodissa, jonka seinät ovat rakennettu tämän taiturin vahvuuksia tukemaan. Toisaalta nyt myös Argentiinan paidassa Messiltä voidaan perustellusti odottaa tehoja.

MM-karsinnoissa Messi heilutti verkkoja kymmenen kertaa. Messille on rakennettu hyökkäyspäähän varsin vapaa rooli, jossa hän saa liikkua vasemmalla, oikealla ja kymppipaikalla. Lisäksi Messin ympärillä on loistavia hyökkääjiä vastuuta jakamassa. Messillä on siis toisin sanoen tällä kertaa aito mahdollisuus loistaa.

Messin ei tarvitse tehdä ihmeitä, vaan ympäristö on otollinen menestykseen. Neljä vuotta sitten näin ei vastaavalla tavalla ollut.

***

Selvittääkö Messi kuitenkaan kisat välttäen floppi-leiman? Tuskinpa. Kuten jo aluksi sanoin, odotukset ovat yksinkertaisesti turhan kovat. Messiä arvioidaan kovemmilla mittareilla kuin ketään muuta futaajaa tässä maailmassa.

Argentiina on MM-joukkueista viiden parhaimman joukossa – sijojen kolme ja viisi välillä. Messi varmasti väläyttelee kentällä, kenties esittelee jopa magiikkaa. Mutta Argentiinan heikkoudet ovat puolustuksessa. Messi ei asialle voi paljoakaan tehdä. Argentiinan jääminen vaille MM-kultaa ei siis välttämättä ole yksinomaaan – tai kenties millään tavoin – Messin huonoutta.

Eikä Messi välttämättä voita maalikuninkuuttakaan. Saattaa voittaa, mutta todennäköisesti ei voita.

Tuomitaan siis Kirppu Messi-mittareilla jo flopiksi. Normaalimittareilla tarkasteltuna Messi toki pelannee suoritustasonsa ylärajalla ja on Argentiinan johtohahmo. Mutta mielikuvien maailmassa Messi tulee floppaamaan kisoissa.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)