Kansainvälisessä jalkapallossa kiehuu vielä viikkoa ennen kuin lajin MM-turnaus potkaistaan liikkeelle Brasiliassa. Qatarille vuodeksi 2022 myönnettyjen MM-kisojen ympärillä velloo valtava lahjusskandaali.

Kisaorganisaatioon kuulumattoman ja Aasian jalkapalloliiton ex-puheenjohtajan Mohamed Bin Hammammin on väitetty käyttäneen useita miljoonia euroja lahjontaan saadakseen kisat Qatariin.

SuomiFutis-sivusto otti Palloliiton pääsihteeri Marco Casagranden piinapenkkiinsä saadakseen selville Suomen kannan asian käsittelyyn. Puhe kääntyi totta kai myös Huuhkajiin.

Kuinka vakavana pidät näitä syytöksiä?

Totta kai ne pitää ottaa vakavasti. Olen varma, että FIFA haluaa puhdistaa kaikki asian ympärillä vellovat huhut. Tulee mielenkiintoiseen ja hyvään tämä FIFA:n kongressi. Saamme siellä varmasti riittävät tiedot siitä, missä mennään.

UEFA on erityisesti aktiivinen tässä asiassa ja tulee varmasti omalla 54 jäsenmaan painollaan tuomaan viestiä kongressissa. Uskon, että asiaan saadaan selkeä vastaus ja tutkinta. Samoin, jos siellä selvitykset johtavat siihen, että johtopäätöksiä pitää vetää, niin sekin tullaan tekemään.

Jos siis kiistattomat todisteet löydetään lahjonnasta, niin kisaisäntä tulisi valita uudelleen?

Uskon, että näin tulisi tapahtumaan. FIFA:n hallitushan tämän sitten päättäisi. Kuten on vihjattu monen toimesta, mm. meidän puheenjohtajamme, joka on hyvin kartalla asioista, niin se olisi siinä tapauksessa aika selvää.

Tuleeko UEFA tekemään asiasta yksimielisen esityksen, jonka takana ovat kaikki jäsenmaat?

Uskon näin. Kaikki keskustelut ovat viitanneet siihen, että kaikki maanosaliitot pyrkivät yhtenäisiin ratkaisuihin.

Mikä on UEFA:n kannan painoarvo, koska Euroopassa on niin monta vaikutusvaltaista jalkapallomaata?

Olemme todella vahvasti yhteydessä UEFA:an, joten tiedämme, että ratkaisut ovat perusteellisia ja järkeviä. On syytä luottaa siihen, että asioita valmistellaan puheenjohtajan ja hänen henkilökuntansa toimesta hyvin, eikä mitään yllättävää juuri tule. Luulen, että olemme tyytyväisiä siihen, mitä tullaan esittämään.

Toki pienemmissäkin ryhmissä käydään asioita läpi. UEFA:n johdossa on varmasti tästä asiasta enemmän tietoa kuin meillä jäsenmailla.

Mistä kertoo, että skandaaleja tulee korkeimmalla tasollakin jalkapallossa koko ajan?

Puhutaan miljardiluokan bisneksestä, joten tämä on mielenkiintoinen juttu, ja FIFA on helposti varsin iso roisto kaikille. Erittäin paljon hyvääkin tapahtuu FIFA:n kautta. Ei pidä sotkea monia asioita. Korruptioepäilytkin ovat sellaisia.

Tässäkin on sotkettu kahta eri tapausta, eli sitä, mitä tapahtui ennen puheenjohtajan vaalia ja nyt tätä Qatarin tapausta. En liittäisi näitä kaikkeen muuhun.

Karsintojen kausikortit kiinnostavat

Suomen maajoukkueen seuraava haaste on syksyllä alkavat EM-karsinnat. Rupeama alkaa vierasottelulla Färsaaria vastaan, ja sen jälkeen pelataan kotona Kreikkaa ja Romaniaa vastaan.

Vaikeimman lohkon välttäminen tarkoittaa myös sitä, että Suomen lohkossa ei ole yhtään maata, jonka voisi odottaa vetävän Olympiastadionin täyteen.

Casagrande kääntää tämän positiiviseksi.

Miltä maajoukkueen kiinnostus tuntuu tällä hetkellä?

Kausikorttimyynti on tällä hetkellä menossa ja se näyttää hyvältä. Niitä on mennyt jo noin 4500-5000, kun viime karsintoihin niitä myytiin noin 2500. Se on sinällään hyvä indikaattori. Lippupakettien myynti on aluillaan näihin ensimmäisiin peleihin.

Tällaisen lohkon kääntöpuolihan on se, että kassamagneetteja ei ole vastapainona koviin lohkoihin.

Näinhän se on. Toivomme kaikkien olevan kassamagneetteja. Meidän mielenkiintomme kohdistuu omaan joukkueeseemme. Sillä tavalla tämä asia pitää kokea, että ”nyt mennään kisoihin ja tullaan kannustamaan omaa joukkuetta.” Sehän on sitä seuraamista ja kannustamista aidoimmillaan.

Isojen maiden ja huippupelaajien näkeminen on aina mielenkiintoista. Ehkä nyt ollaan siinä tilanteessa, että on hyvä, että tullaan kannustamaan omaa joukkuetta ja jännittämään sitä, että josko nyt menisimme kisoihin.

Ymmärrätkö sen, jos stadion ei ole loppuunmyyty?

Se ei olisi hyväksyttävää, joskin ymmärrettävää. Aika harvat maat tähänkään mennessä ovat myyneet Olympiastadionia loppuun. Ranska ja Espanja vetivät 35-37 tuhatta. Nyt ei ehkä sellaista ole. Toisaalta kun mietitään ensimmäisiä pelejä, niin Kreikka ja Romania ovat mielenkiintoisia. Vuoden 2015 tilanne on haasteellinen, kun tiedetään, missä ollaan. Tilanne voi olla äärimmäisen mielenkiintoinen, tai sitten jos pelit ovat menneet huonosti, niin siinä kohtaa voi olla haasteellista.

Tällä systeemillä, kun kaksi menee kisoihin ja kolmas karsii, niin joka tapauksessa pitäisi olla loppuun asti pelattavaa. Karsinnan pitäisi olla jännittävä koko ajan. Luotan siihen, että yleisö tulee katsomaan sitä, miten pärjäämme eikä niinkään jotain yksittäistä pelaajaa Espanjasta tai Ranskasta.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen