Huuhkajien kapteeni Niklas Moisander huokuu itseluottamusta Suomi-Kreikka –ottelun alla. Takana on hyvä valmistava viikko, ja edessä EM-karsintojen kannalta todella tärkeät ottelut.

Kapteeni istahti Kreikka-ottelun alla myös SuomiFutis-sivuston haastatteluun, jossa ruodittiin tuleva ottelu varsin perinpohjaisesti.

Millainen viikko joukkueella on takana?

Kun kokoonnuimme, oli edelliseltä viikonlopulta paljon positiivisia uutisia ja paljon maalintekijöitä. Pelaajat pelaavat joukkueissaan, mikä antoi koko viikkoon hyvän fiiliksen. Olemme täysin valmiita huomiseen.

Huomaako hyökkääjien korkean itseluottamuksen myös harjoituksissa?

Sen huomaa varsinkin maalintekotreeneissä. Hyökkääjän pelipaikka on sellainen, jossa tarvitaan itseluottamusta, ja kun maaleja tekee, saa sitä. Tämän huomaa kärjistämme, ja se on ollut hieno nähdä.

Onko hyökkääjätilanne peräti parhaalla tasolla sinun kapteeniaikanasi?

Minulla on ollut aina kova luotto kärkiimme, ja nyt kun viime aikoina on tullut maaleja, antaa se itseluottamusta. Hyökkäyksen suhteen meillä on todella hyvä tilanne. Se ei toki itsessään takaa vielä mitään. Ainakin fiilis on hyvä, ja itseluottamus on korkealla, mikä on tärkeää.

Pelirohkeutta vaaditaan

Vaikka monesta suunnasta on toitotettu sitä, että Kreikka on hyvä kohdata heidän joukkueensa sisäisen myllerryksen ansiosta juuri nyt, on kuitenkin muistettava, että vastaan asettuu joukkue, joka pelasi vielä viime kesänä MM-kisoissa mennen alkulohkostaan jatkoon.

Vaikka joukkueen muutoksista on puhuttu myös paljon, ei koko joukkue ole mennyt läheskään uusiksi. Suomen ei voi täysin sanoa olevan ehdoton ennakkosuosikki, vaikka voittoon asti Huuhkajilla on täydet edellytykset.

Mitä vaaditaan Kreikan tapaista joukkuetta vastaan hyökkäämiseltä?

Sitä, mitä olemme viime aikoina näyttäneet eli pelirohkeutta. Siinä olemme kasvaneet. Uskallamme pelata linjoihin väleihin ja kääntyä eteenpäin, mikä on meidän pelitapamme. Färsaaret-peli oli hyökkäyspelillisesti hyvä, vaikka voitto olikin nihkeä. Olisimme voineet tehdä 6-7 maalia. Vaikka nyt vastus onkin kovempi, on tärkeää, että uskallamme pelata emmekä ole liian varovaisia.

Millaista tukea hyökkäyspelimme tärkein pelaaja eli Roman Eremenko tarvitsee?

Se lähtee pelinrakentelusta, että saamme pallon ”Romalle”. Meidän puolustuslinjamme ja alemmat keskikenttäpelaajat ovat tärkeässä roolissa, kun etsimme Roman. Roma liikkuu fiksusti linjojen välissä. Jos saamme pelattua pallon hänelle, tapahtuu melkein aina jotain vaarallista. Rakentelu on oltava niin hyvää, että pallo saadaan hänelle. Sitten Roman yläpuolella olevien hyökkääjien on tehtävä hyviä puhkaisevia juoksuja, koska Roma näkee ne ja pystyy antamaan palloa sinne. Se vaatii koko joukkueelta onnistumista, ja sitten Romakin pelaa parasta peliään, kun me muut pelaamme hyvin.

Onko tilanne jopa sellainen, että Suomi voi pelitavallisesti jatkaa siitä, mihin edellisessä ottelussa jäi?

Olemme näyttäneet viime vuosina isompiakin maita vastaan, että pystymme pitämään palloa ja hyökkäämään. Kreikka on sen verran kovempi vastus, että puolustuksenkin pitää toimia. Meidän pitää puolustaa tiiviisti, eikä lähteä hyökkäämään ihan yhtä yltiöpäisesti kuin Färsaarilla. Sitten, kun saamme mahdollisuuden hyökätä, on elintärkeää, että teemme niittä juttuja, joita teimme Färsaaria vastaan. Siellä tulee olemaan tilaa, ja sitten paikat pitää käyttää hyväksi, niin kuin viime pelissä teimme.

Puolustuksen puheenvuoro

Ensimmäistä maalia Suomi ei saa Kreikalle antaa, ettei vastustaja pääse sulkemaan omaa puolustusaluettaan liikaa ja hyydyttämään Huuhkajien hyökkäämistä täysin.

Kreikan pitäessä palloa halutaan se jälleen riistää mahdollisimman korkealta, mutta koska vastassa on laadukas joukkue, on tässäkin pidettävä järki kädessä.

Kuinka kovaa, korkealta ja aktiivisesti Suomi aikoo prässätä?

Se riippuu tilanteesta. Olemme kehittyneet siinä, että välillä käytämme korkeaa prässiä, jonka hallitsemme. Välillä vetäydymme ja pidämme pakan tiiviinä. Se pitää katsoa tilanteen mukaan. Uskon, että käytämme molempia. Korkeaa prässiä on vaikeaa pitää yllä koko pelin ajan. Hyökkääjillä voi loppua puhti hyökkäysuuntaan. Sitä on tärkeää vaihdella.

Millä tasolla joukkueella on tilanteen tunnistaminen, että osaatte valita sen, mitä tehdä?

Siinä meillä on vielä askeleita otettavana, mutta uskon, että siinäkin olemme kehittyneet. On hyvän joukkueen merkki, että kaikki tietävät, milloin teemme mitäkin, ja kommunikointi kentällä on niin hyvää, että osaamme päättää, koska otamme korkeammalta ja koska matalammalta. Se voi aina mennä paremmin, mutta olemme jo nyt valmiita käyttämään tätä.

Kreikan uumoillaan käyttävän paljon vastahyökkäyksiä. Mitä tämä edellyttää puolustukselta?

Voi olla, että pallo on paljon meillä, ja Kreikka vetäytyy ja lähtee hakemaan vastahyökkäyksiä. Silloin on elintärkeää, että organisoimme puolustuksen niin, että kaikki eivät lähde hyökkäämään, kun hyökkäämme. Esimerkiksi (Giorgios) Samaras on fiksu pelaaja, joka jää odottamaan vastahyökkäyksiä. Sitten he tulevat nopeasti Kommunikointi ja organisointi on tärkeää jo siinä vaiheessa, kun hyökkäämme, ettei kukaan jää avoimeen paikkaan.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen