Riku Riski on yksi Huuhkajien tulikuumista hyökkääjistä. SuomiFutis-sivustolta saatiin hiljattain lukea, kuinka joukkueen kapteeni Niklas Moisander kehui hyökkääjien hyvää itseluottamusta harjoituskentällä. Monet suomalaishyökkääjät onnistuivat viime viikonloppuna omissa sarjoissaan, mutta Riskillä on allaan maajoukkueen kannalta tärkeimmät osumat, eli kaksi maalia Färsaarten verkkoon.

Färsaarilla Riski oli aloittamassa penkillä ennen Kasper Hämäläisen loukkaantumista. Nyt hän kamppailee juniorivuosilta asti tuntemansa Hämäläisen kanssa paikasta avauksessa, ja todennäköisimmin Huuhkajien päävalmentaja Mixu Paatelaisen joulukuusen toiseksi ylimmältä oksalta.

SuomiFutis-sivusto tapasi hyväntuulisen hyökkääjän juuri Kreikka-mittelön alla.

Millainen tilanne se on, kun kamppailette ”Kapen” kanssa käytännössä samasta pelipaikasta, ja olette hyviä kavereita?

Ei se oikeastaan muuta mitään. Olemme kaikki hyviä kavereita ja tunnemme toisemme. Olemme tulleet tänne tekemään parhaamme joukkueen eteen. Se on pääasia. Ei tuota asiaa mieti. Olemme toki ”Kapen” kanssa paljon jutuissa ja puhumme pelillisistä asioista paljon kentän ulkopuolella. Tämä on ihan normaali tilanne.

Sehän on hyvä asia, että taistelu kokoonpanosta käydään niin, että hyvässäkin vireessä olevia kavereita jää penkille.

Kilpailua pitää olla ja sitä todellakin on. Kyse ei ole siitä, että kilpailua olisi vain nyt, kun kaverit ovat tehneet maaleja. Kaikki pelaavat hyvin, ja olemme hyviä pelaajia.

Juoksuvoimaa riittää

Suomen hyökkäyspelin kapellimestari tulee Kreikkaakin vastaan olemaan Roman Eremenko. Hänen syötöistään saavat varmasti nauttia kentälle päästessään niin hänen rinnallaan toiseksi ylimmässä linjassa pelaava toinen kymppipaikan pelaaja kuin piikissä pelaava keskushyökkääjäkin.

Työmoraali on Suomen joukkueessa korkealla ja pelitapa selkäytimessä, eli Huuhkajien hyökkäyksen voi Kreikkaa vastaan odottaa olevan erittäin hyvin liikkuva.

Mitä Kreikka-pelissä vaaditaan Suomen hyökkäykseltä?

Kolmelta ylimmältä pelaajalta vaaditaan, että teemme paljon hommia ja juoksuja linjan taakse. Kreikka on tunnettu siitä, että he puolustavat hyvin. Meidän pitää kärsivällisesti tehdä töitä ja hakea kolmestaan hyviä kombinaatioita. On mentävä boksiin ja lauottava hyvin ja tarkasti. Nämä ovat näitä perusjuttuja joka pelissä. Vastus on totta kai kova.

Juoksuvoimaahan Suomella riittää, kun vaihtoehtoina olette sinä, ”Kappe”, Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo.

Olemme myös puhuneet paljon siitä, että roolitkin voivat vaihtua kesken pelin. Kaikki, jotka pelaavat kolmea ylintä paikkaa, voivat pelata kaikkia paikkoja. Kaikilla on ne ominaisuudet, että voimme juosta linjan taakse ja ajoittaa niitä juoksuja. On myös niitä pelaajia, jotka pystyvät syöttämään linjan taakse. Se on hyvä asia. Meiltä löytyy myös nopeutta, voimaa ja hyvää maalintekotaitoa, niin kuin on nähty viime aikoina. Odotukset ovat korkealla, että voimme voittaa Kreikan.

Puolustaakin pitää

Suomi pelaa kollektiivina. Jos kentällä alkaa sooloilla irtautuen peliryhmityksestä, alkavat joulukuusen havut varista ja kovaa. Tähän kuuluu myös se, että hyökkääjienkin pitää puolustaa todella kovalla asenteella.

Tämän vaatimuksen kääntöpuolena on se, että kun puolustaa hyvin ja laadukkaasti, on oman joukkueen hyökkäyksen aloittaminen aina helpompaa.

Kuinka korkealta lähdette prässäämään, kun Kreikalla on pallo?

Sitä täytyy katsoa, ja sitäkin, millainen fiilis pelissä on, ja mitkä ovat viimeiset taktiset päätöksemme ennen peliä. Sitäkään ei aina tiedä. On vaikea sanoa. Viime aikoina on ollut aika sama kuka on vastassa, olemme lähteneet itse pelaamaan. Kun alla on hyvä alku, ja edessä on karsintojen kotimatsi, haluamme ottaa kolme pistettä. Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää hyökätä.

Millainen on hyökkääjien rooli, kun Suomi puolustaa?

Se on varsin iso. Jokaisella pelaajalla on oma tehtävänsä. Kolmella ylimmäisellä on tehtävät, jotka pitää saavuttaa yhdessä. Kaikilla on iso rooli siinä.

Mitä siihen kuuluu?

Ajatuksena on se, että kun ylimmät pelaajat lähtevät ottamaan palloa pois, haluamme voittaa sen mahdollisimman ylhäällä, että siitä olisi mahdollisimman lyhyt matka vastustajan maaliin. Se olisi optimaalinen tilanne. Mitä ikinä onkaan sovittu joukkueen taktiikaksi tai prässiksi, pitää tehdä oikeat asiat, eli hallita vastustajan toppareita, laitapakkeja ja mahdollisesti jopa keskikentän pohjan pelaajia.

Se on aika iso ruutu kolmelle pelaajalle, mutta meillä on hyvä tuki takana ja paljon energiaa. Teemme hommat aina kurinalaisesti. Se on toimivan joukkueen merkki, että kolme ylintä hyökkääjää hoitavat hommansa myös puolustussuuntaan.

Vain kaksi lepopäivää

Suomen ja Kreikan ottelu päättyy hieman puoli kahdentoista jälkeen lauantai-iltana. Tämän takia joukkue laittaa päät tyynyihin vasta aamuyön puolella.

Edessä on intensiivinen palautumis- ja valmistautumisvaihe tiistaina pelattavaan Romania-kohtaamiseen. Lepäämiseenkin on keskityttävä.

Onko tämä työläs pelitapa vai onko muunlaista olemassakaan?

Ei semmoista ole olemassakaan. Joukkueet pyrkivät nykyään siihen, että pallo voitettaisiin mahdollisimman ylhäällä, että päästäisiin hyökkäämään niin, ettei vastustaja ole valmiina puolustamaan. Tämä on vaativa pelitapa jokaiselle, myös kolmelle ylimmäiselle pelaajalle.

Millainen urakka on seuraavaan valmistautuminen otteluun valmistautuminen?

Tärkein asia on palautua fyysisesti. Videoita pystyy katsomaan fyysisen palautumisen ohella. On siinä kuitenkin sunnuntai ja maanantai aikaa. Meillä on paljon pelaajia, jotka pelaavat kahta matsia viikossa ja joskus jopa enemmänkin. Ei se ole mikään ongelma. Totta kai aika on vähän lyhyempi aikaväli, kun nyt olemme saaneet valmistautua Kreikka-peliin hyvin, mutta näin se nyt vaan menee. Olemme tehneet tämän ennenkin, ja tiedämme, mitä meidän pitää tehdä. Ei palautuminenkaan tule olemaan ongelma.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen