Suomen jalkapallomaajoukkueen ja HJK:n puolustaja Veli Lampi elää varsin monivaiheisia viikkoja. Mies valmistautuu Suomen mestaruuden jo varmistaneena Huuhkajien tuleviin EM-karsintaotteluihin, menossa on kova Eurooppa-liigan lohkovaihe, ja kotona huomion vie muutaman viikon ikäinen poikavauva.

Sivustomme piinapenkkiin saapui kuitenkin levollinen mies.

Veka, nyt on pakko aloittaa ihan perinteisellä kysymyksellä: Mitä kuuluu?

Tämä on siinä mielessä tuttua kauraa, että pelejä on koko ajan paljon. Palautumiseen ja muihin juttuihin täytyy kiinnittää huomiota. Siihen on jo tottunut. Perheenlisäys on niin iloinen tapahtuma, että vaikka itse joutuu valvomaan, niin siitä pystyy silti iloitsemaan ja niistä hetkistä nauttimaan.

Miltä lohkovaiheen pelit ovat tuntuneet?

Ne ovat olleet karvaita tappioita. Olemme pysyneet pelillisesti hyvin kyydissä. Viime torstain peli oli todella tyly, kun taululla olivat lukemat 0-3. Siinä korostuu se, mikä Veikkausliigassa on yleensä toisin päin, eli me olemme ratkaisseet jostain vastustajan virheistä tasaiset pelit ja puristaneet ne pinnat siten. Nyt me olemme tehneet virheitä, joista vastustaja on rokottanut. Paikkoja ei tunnu tulevan paria enempää ottelua kohden ja niitä emme ole pystyneet käyttämään, emmekä tehneet maaliakaan.

Toivottavasti näistä opitaan. Jäljellä on vielä neljä peliä, ja kaksi ensimmäistä peliä ovat antaneet fiiliksen, että otamme vielä pisteitä.

Menevätkö tappiota jossain määrin siis kokemattomuudenkin piikkiin?

Jos pelaajistoa katsoo, ei asian pitäisi olla siitä kiinni. Voi olla sattumaakin, että virheitä on tullut.

Miltä vastustajat ovat tuntuneet?

Ne ovat olleet odotetun kovia. Heikkouksia, joihin iskeä, on ollut vaikeampi löytää kuin Veikkausliigassa. Olemme pystyneet haastamaan molemmat, mutta 90 minuutin tasapainoiseen emme ole vielä pystyneet. Viime torstaina teimme pari virhettä, ja vastustaja pääsi johtoon.

Torino taitaa olla vielä niistä kovin?

Ennakkoon ajateltuna se on. Torino pelasi mahtavan viime kauden ja on nyt menettänyt joitain tähtipelaajia. Kyllä he varmasti ovat kova vastus. Enempää paikkoja emme varmasti tule ainakaan saamaan, kun vastassa on italialainen joukkue kotikentällään. Nappisuoritus vaaditaan taas.

Mestareina kohti viikonloppua

Monet onnistumiset ovat nostaneet pelaajien itseluottamusta. HJK:sta Huuhkajissa on Lammen lisäksi mukana Teemu Tainio, ja ryhmässä ovat myös tuoreet Ruotsin mestari Markus Halsti ja Norjan mestari Joona Toivio.

Kärkimiehistä Teemu Pukki, Kasper Hämäläinen ja Joel Pohjanpalo päättivät omat seurajoukkuerupeamansa ennen maaottelutaukoa maaleihin.

Millä ajatuksin lähestytte tulevia karsintapelejä?

Meillä on loistavat fiilikset ja erittäin hyvät lähtökohdat. Karsinnat alkoivat voitolla Färsaarilla, ja tyylikkäällä voitolla kaiken lisäksi. Pelaajisto tuntuu olevan hyvässä vireessä, kun on tullut henkilökohtaistakin menestystä. Meillä on myös useampi mestari tässä joukkueessa.

Terveystilannekin on hyvä, ja nyt saamme valmistautua muutaman päivän kaikessa rauhassa ja alamme hioa pelisuunnitelmaa lauantaita varten. Kaikki ajatukset ovat lauantaissa eikä miettiä tiistaita vielä. Tästä tulee kova haaste, ja totta kai lähdetään voittoa kotikentällä hakemaan.

Mitä voit tässä vaiheessa sanoa Kreikan hyökkäyksestä?

En voi vielä sanoa siitä hirveän paljon. MM-kisoissa sitä tuli seurattua, mutta nyt heillä on eri valmentaja ja osittain eri pelaajiakin mukana. Meillä on ollut vasta yksi palaveri, jossa on katsottu Kreikan pelaamista. Vastassa on hyviä yksilöitä ja hyvä joukkue. Paneudumme siihen vielä viikon mittaan, ja katsomme vahvuudet ja heikkoudet läpi.

Tiukkaa taistelua pelipaikoista

Karsinnathan avattiin vaikeassa paikassa Färsaarilla, ja lopulta Huuhkajat raatoi sieltä ainoa hyväksyttävissä olevan tuloksen eli voiton. Ensimmäisen puoliajan perusteella näytti jo pahalta, kun Suomi ei onnistunut tekemään paikoistaan maaleja, ja kotijoukkue meni jopa johtoon.

Lammen viimeisimmistä maajoukkueminuuteista alkaa olla kohta jo vuosi, sillä viimeksi hän on pelannut A-maajoukkueessa viime vuoden marraskuussa, kun vastassa oli Wales.

Mitä teki joukkueen itseluottamukselle se, että Färsaarilta tuli voitto tappioasemasta nousten ja omasta pelitavasta kiinni pitäen?

Se nostaa sitä, ja vaikka tuli se moka, josta vastustaja sai maalin, ja hukkasimme paikkoja, ei missään vaiheessa tullut paniikkia tai turhautumista. Se näytti alusta loppuun siltä, että maalit tulevat vielä. Jätkät hoitivat homman tyylillä kotiin. Se antaa uskoa, oli vastassa kuka tahansa, kun henkinen kantti pysyy kasassa. Kun jaksamme jauhaa, tulee palkinto.

Omassa pelitavassa pysyminen on siis avainasemassa myös kovempia maita vastaan?

Kyllä se varmasti on. Monesti jalkapallossa huomaa, että vaikka itse tekee maalin, siihen tyydytään, ja annetaan ote vastustajalle. Joskus kun vastustaja tekee maalin, niin oma peli sekoaa. Tämä on tärkeää. Asiaa puoltaa se, että joukkue ja valmennus ovat olleet pitkään kasassa, ja samoja asioita on käyty läpi. Pelaajilla on kaikki asiat selkäytimessä, ja se näkyy tuollaisessa ottelussa, joka Färsaarilla pelattiin.

Millainen taistelu laitapakkien avauskokoonpanon paikoista nähdään tällä viikolla?

Toivon mukaan tiukka. ”Kallu” (Kari Arkivuo) ja Jere (Uronen)ovat olleet ykkösvaihtoehtoja, ja he ovat pelanneet hyvin. Itse olen ollut erinäisistä syistä tämän vuoden tapahtumista sivussa. Siinä mielessä oma asema on varmasti arvoitus. En toki ole ensimmäistä kertaa maajoukkueessa. Olen ollut Mixunkin aikana mukana paljon, ja kausi on mennyt aika kivasti. Olemme valmiita haastamaan ”Seban” (Sorsa) ja Jarkon (Hurme) kanssa, kun alamme treenata. Siellähän ne näytöt annetaan.

Oletko siinä kunnossa, ettei vammojen takia tarvitse antaa tasoitusta?

Kyllä ilman muuta.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen