Kahden lohkon jatkajat ovat vielä ratkomatta Mestarien liigan alkulohkojen viimeisenä pelipäivänä. AS Roma, Manchester City ja TsSKA Moskova jahtaavat tasapisteissä E-lohkon toista paikkaa, ja Sporting ja Schalke taistelevat G-lohkon kakkossijasta.

Asetelma ”kuolemanlohkoksi” nimetyssä E-lohkossa ei ole yksinkertainen. Vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla, mutta selkein tilanne on Romalla. Se on jatkossa, jos se voittaa kotonaan Cityn. Jos TsSKA saa korkeintaan pisteen Bayern Müncheniltä, on Roma tasapelilläkin jatkossa. Jos Bayern voittaa, riittää Romalle 0-0 –tasapeli. Muilla tasapelilukemilla City olisi Bayernin voittaessa jatkossa. Cityn muuna vaihtoehtona jatkoon pääsyyn olisi voitto ja TsSKA:n jääminen ilman voittoa. TsSKA taas pääsee jatkoon, jos se voittaa, ja Roma ei voita.

Näin käy, kun tasapisteissä jatkoonmenijä(t) ratkotaan keskinäisillä otteluilla ja kolmen ollessa tasapisteissä niiden kolmen joukkueen keskinäisellä ”minisarjalla” suoran maalierovertailun sijaan. Pysyypähän jännitys yllä, kun maaleja alkaa illalla syntyä.

Agüero ei ole ainoa poissaolija

Manchester City matkusti Roomaan ilman polvensa loukannutta Sergio Agüeroa. Argentiinalainen loukkaantui viime viikonlopun Everton-voitossa (1-0), jonka City sai hieman kyseenalaisella rangaistuspotkulla. Hyökkääjähuoli on Cityn kohdalla suuri, sillä Agüeron poissaolon lisäksi Edin Dzekokin on vielä toipilas. Yaya Toure, jota tässä tilanteessa voisi pitää Cityn tärkeimpänä voimavarana hyökkäyssuuntaan, on pelikiellossa, ja David Silva kärsii yhä polvivaivasta, eikä miehen pelaaminen ole varmaa.

– Dzeko oli 25-30 minuutin kunnossa, siksi Jose Pozo tuli Agüeron tilalle, kertasi City-manageri Manuel Pellegrini peluutustaan viikonlopun jälkeen.

– Olemme hyökkäävä joukkue, eikä se muutu nytkään. Emme pelanneet kauden alussa hyvin, mutta nyt olemme parantaneet. Jos pystymme voittamaan Bayern Münchenin, voimme voittaa kenet vaan, kuului Pellegrinin kommentti ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa.

Roma kompasteli sunnuntaina liiganousija Sassuolon vieraana 2-2 –tasapelin. Virheet puolustuksessa tarjoilivat Sassuololle paikat kahteen maaliin jo 18 minuutin sisällä. Roma nousi lopulta tasoihin lisäajalla.

Roma pääsee otteluun käytännössä parhaalla kokoonpanollaan.

– Meidän on pelattava järjellä, ei pelkällä sydämellä. Tästä tulee taktinen ottelu. Pelasimme Manchesterissa hyvin (1-1, 30.9.), mutta tämä on eri peli. City on hyvässä vireessä, mutta me olemme kotona. Tämä on kuin finaali molemmille joukkueille, veisteli Roman päävalmentaja Rudi Garcia.

City ei ole koskaan voittanut euro-ottelua vieraskentällä italialaista seuraa vastaan.

Chelsealta tähtiä huilivuorossa

Sporting matkustaa G-lohkon voiton varmistaneen Chelsean vieraaksi. Sille riittää Lontoosta tasapeli jatkopaikkaan, vaikka Schalke voittaisi samaan aikaan vieraissa Mariborin.

Chelsea lähtee otteluun lepuuttaen avainpelaajiaan. Se hävisi viikonloppuna Newcastlelle vieraissa 1-2.

– Meidän ei tarvitse reagoida viikonloppuun. Meidän ei pidä muuttaa filosofiaamme. John Terry, Willian ja Eden Hazard ovat lomalla. Haluaisin antaa koko joukkueelle vapaata, sillä he pelaavat koko ajan, valotti manageri Jose Mourinho.

– Chelsean tappio ei muuta mitään. Tiedämme, että he ovat kova joukkue, ja meidän pitää pelata rajoillamme. Avauskokoonpanomme ei ole paras mahdollinen, mutta kaikki pelaajamme ovat tärkeitä, kertoi Sportingin luotsi Marco Silva.

Sportingilta ovat sivussa Nani, Jefferson ja Cedric.

Schalkella on alla 4-0 –vierasvoitto VfB Stuttgartista. Sen sairaslista on hurja, sillä yhdeksän nimeä sisältävältä listalta löytyvät joukkueen suurimmista tähdistä mm. Julian Draxler, Kevin-Prince Boateng ja Jefferson Farfan.

– Odotan taktista ottelua, jossa pienet asiat ratkaisevat. Emme ajattele mitään muuta kuin tätä ottelua, sanoi Schalken päävalmentaja Roberto Di Matteo.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen