Sami Hyypiän potkut Brightonista taas askelta lähempänä lauantain Wolverhampton-tasapelin myötä. Näin on helppo uskoa jos luki suomalaismedian uutisointia lauantai-iltana. Sinänsä outoa, koska asian luulisi olevan ennemminkin täsmälleen päinvastoin.

Lähtökohta Wolves-otteluun oli Brightonille vaikea. Loukkaantumissuma on melkoinen ja koskee pitkälti nimenomaan runkopelaajia. Jalkeilla oli näin ollen kaikkea muuta kuin ykkösnyrkki. Championshipin kirjoittamaton sääntö on se, että vieraspiste on aina hyvä saavutus ja jos sellainen on tarjolla Wolverhamptonin Molineuxilta, luultavasti moni manageri ottaisi sen ilomielin vastaan ennakkoon tarjottuna.

Brighton johti ottelua pitkään, joutui pelaamaan yli puoli tuntia lopusta vajaamiehisenä ja taisteli sen pisteen matkaansa. Varamiehisenä ja siis vajaalla. Millä tapaa tämä heikentää managerin asemaa, kun tulosta voisi kutsua hyvin likimain voitoksi. Lisäksi Brightonin pelissä oli selkeästi merkkejä siitä, että joukkue on tulossa. Darren Bentia kärjessä pystyttiin nyt hyödyntämään toisella tapaa kuin edellisessä Millwall-ottelussa ja jos toisen puoliajan alussa olisi pelitapahtumien perusteella pitänyt veikata voittajaa, niin aika moni olisi varmasti pistänyt rahansa likoon Brightonin puolesta.

Todennäköisyyksiin voi tietysti aina vedota ja vetää esiin sen kortin, että sarjataulukon peräpäästä lukien 11 joukkueesta Championshipissa jo kahdeksan on vaihtanut manageria syksyn aikana. Miksei siis Hyypiääkin ole laitettu luiskaan ja tuotu tilalle joku toinen, joka kääntää kurssin sormia napsauttamalla?

Pääasiassa kahdesta syystä: ensinnäkään kukaan ei käännä Brightonin kurssia tällä hetkellä noin vain ja toiseksi mahdolliset vaikeudet olivat tiedossa jo ennen kauden alkua. Brighton menetti kesällä käytännössä miltei koko avauskokoonpanonsa rungon, seura lähti rakentamaan uutta – mistä kielii jo Hyypiän monivuotinen sopimus – ja seurajohto tiesi jo kesällä, että edessä on luultavasti jonkinlainen välivuosi.

Uudet pelaajat olivat kysymysmerkkejä ja hankinnat eivät ole osoittautuneet ihan nappiin osuneiksi. Tätäkään ei voida Hyypiän niskoille kaataa, sillä hän tuli tehtäväänsä sen verran myöhäisessä vaiheessa, että joukkue oli käytännössä jo kasattu. Kun syksy on lisäksi tuonut joukkueelle ison kasan avainpelaajien loukkaantumisia, niin onko Brighton oikeasti alisuorittanut?

Seuran puheenjohtaja Tony Bloom laskeskeli taannoisen Derby-ottelun jälkeen, että Brightonin avausmiehistössä oli yksi sama pelaaja kuin joukkueitten kohdatessa viime kevään nousukarsinnoissa – Derbylla yli puolet avauksesta oli samoja pelaajia. Bloomin ynnäily kertoo selkeää kieltä – Hyypiän asema ja haasteet ymmärretään seurajohdossa erittäin hyvin, huomattavan paljon paremmin kuin suomalaismediassa.

Kuvaavaa on, että Bloom ei ole varsinaisesti missään vaiheessa sanonut seurajohdon olevan Hyypiän takana, hän ei yksinkertaisesti ole katsonut tarpeelliseksi kommentoida asiaa mitenkään. Brighton-maalivahti David Stockdale kiteytti asian oivasti Wolves-tasapelin jälkeen.

– Tämä on tulosurheilua, mutta minusta puheenjohtajamme on yksi parhaista jalkapallossa. Hän ymmärtää, hän on Brighton, hän on Brightonin fani. Hän ymmärtää seuran toimintaa ja sen että epävakaus, liiketoiminnassa tai missä hyvänsä, ei ole hyväksi, Stockdale painotti The Argusille.

– Hän uskoo siihen miksi toi managerin seuraan ja me uskomme, että manageri on oikea mies sen myötä miten hän joukkuetta peluuttaa ja miten hän toimii pelaajien kanssa. On todella mukava nähdä, että joku on vain antanut asian olla. Puheenjohtaja ei ole tullut julkisuuteen vakuuttamaan tukeaan tai mitään sellaista.

Stockdale tietää myös tuoreesta kokemuksesta miten managerin vaihtaminen saattaa sekoittaa pakan lopullisesti. Kokenut maalivahti pelasi viime kaudella Fulhamissa, joka vaihtoi manageria kahdesti kauden aikana ja putosi lopulta kaoottisissa tunnelmissa Valioliigasta.

Annetaan siis Stockdalen jatkaa:

– Henki seuran sisällä on positiivinen ja uskomme kaikkeen mitä teemme huipulta pohjalle asti, puheenjohtajasta alaspäin. Hän uskoo vakauteen ja ymmärtää missä olemme menossa ja puhuu managerin kanssa.

– Se on itse asiassa todella hienoa, sillä kolme manageria ei merkitse vain managerin vaihtamista, vaan myös sitä kuka pelaa, kuka on taustalla, kuka valmentaa. Se on iso asia. Kyse ei ole vain managerin erottamisesta tai eroamisesta, vaan koko seuran ja pelaajiston myllerryksestä.

Mutta mitäpä maalivahti Stockdale tai puheenjohtaja Bloom tietäisivät – tai vahvan tukensa Hyypiälle koko pelaajiston puolesta viikolla antanut joukkueen kapteeni Gordon Greer. Ehkäpä kenties sen, että tämänhetkiselle Brightonin joukkueelle pisteen saalistaminen Wolvesin vieraana vajaamiehisenä on erinomainen suoritus ja ennemminkin sulka Hyypiän hattuun kuin ”askel lähemmäs potkuja”.

Matti Heikkilä