Espoolaisen jalkapalloilun mainetta viime vuosina ylläpitänyt FC Honka koki kovia joulukuun aikana.

Joulukuun puolivälissä selvisi, että Hongan pelit Veikkausliigassa ovat toistaiseksi ohi. Espoolainen liikunta-alan yhtiö Esport Oy ei ottanut Hongan liigapaikkaa vastaan pakettiin sisältyneiden suurten velkojen vuoksi, ja sen seurauksena FC Honka ry:llä ei ollut resursseja hakea lisenssiä Veikkausliigaan kaudeksi 2015.

Honka pelaa siis tulevalla kaudella Kakkosta. Seuran murenemisen myötä myös kaudella 2014 joukkueessa pelanneista pelaajista suuri osa hakee työnantajaa muualta, sillä Kakkonen on monen mielestä liian alhainen sarjataso ensi kautta ajatellen.

Yksi uutta seuraa etsivistä pelaajista on HJK:n kanssa tällä hetkellä harjoitteleva Antti Mäkijärvi. 21-vuotiaalle keskikenttäpelaajalle kasvattajaseuran romahdus oli suuri yllätys, vaikka hän olikin luonnollisesti tietoinen seuran viime vuosien kärsimistä talousvaikeuksista.

– Onhan se todella ikävä juttu. Kun se Honka-juttu oli selviämässä, olin asennoitunut siihen, että pelaan siellä ensi kaudella. Minulla ei kuitenkaan ollut sopimusta tehtynä ensi kaudeksi.

– Odotin sitä (liigalisenssi)päätöstä ja olin vähän asennoitunut siihen, että homma jatkuu. Tuli sellaista infoa, että se on melkein varmaa – ja sitten kaatuikin koko juttu, Mäkijärvi muistaa SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

Mäkijärven mukaan Hongassa viime kaudella pelanneet pelaajat ovat puineet vastoinkäymisiä keskenään jonkin verran. Osa viime kauden pelaajista on jo löytänyt uuden seuran ensi kaudelle, mutta moni espoolaisseuran kanssa sopimuksen kaudesta 2015 tehnyt pelaaja jäi tyhjän päälle ja etsii edelleen uutta työnantajaa.

– Olemme jutelleet vain, että mitä kukakin aikoo ja missä ja miten kukin on treenannut. Kaikki olivat samassa tilanteessa kun Honka kaatui. Sieltä oli helppo hakea sellaista tukea, Hongan kasvatti sanoo.

Mäkijärven tilanne seurarintamalla on täysin auki. Hän harjoittelee tällä hetkellä HJK:n kanssa, mutta myöntää neuvotelleensa myös muiden seurojen kanssa. Pelipaikan pitäisi ensisijaisesti löytyä ensi kaudeksi Suomesta.

– Futiksessa ei koskaan tiedä mitä tapahtuu. Lähtökohtaisesti juttelin, että treenaan täällä, katselen eri vaihtoehtoja ja kuka tietää mitä tapahtuu.

Mäkijärven hyvin tunteva HJK-luotsi Mika Lehkosuo otti nuorukaisen ilolla mukaan harjoitusrinkiin. Mäkijärven mukaan pääasia on pitää nyt kuntoa yllä hallitsevan Suomen mestarin harjoituksissa, mutta mahdollisuuksia jatkon suhteen on monia. Mäkijärvi muistuttaa, ettei Hongan kaatuminen ole välttämättä ainoastaan huono asia.

– Ei auta, voi se olla loppujen lopuksi hyväkin juttu. Jonkun loppu voi olla toisen alku.

Christos Zavros
Twitter @CZavros