Valioliigan kolmatta sijaa pitävästä Southamptonista sijaan kahdeksaan olevaan Liverpooliin on matkaa seitsemän pistettä. ”Pool” puolestaan on neljännestä sijasta ja sen tämän kauden ”mestaruudesta” eli Mestarien liigan karsijan paikasta viiden pisteen päässä. Europaikoista kamppailevien joukkueiden ottelut voivat kihartaa tätä taistelua tulevana viikonloppuna entisestään, joten tällä kertaa on aihetta syventyä ennakossa siihen.

Kuka maalaisi Villalle?

Liverpool matkustaa lauantaiksi Birminghamiin, jossa vastaan asettuu valtavista maalinteko-ongelmista kärsivä Aston Villa. Liverpoolin hyökkääjäpulmista on puhuttu ja kirjoitettu pitkin kautta, mutta Aston Villan ongelmat ovat aivan omassa kastissaan. 21 Valioliigan ottelussa Villa on pystynyt heiluttamaan verkkoja vain 11 (!) kertaa. Nytkin se on pelannut neljä peräkkäistä liigaottelua tekemättä yhtään osumaa. Jos Liverpoolinkin maali pysyy koskemattomana, venyy Aston Villan maaliton putki Valioliigassa jo yli kuukauden mittaiseksi. Villa saa keskikentälle takaisin pelikieltonsa kärsineen Fabian Delphin, ja lisäksi uusi keskikentän hankinta Carles Gil tehnee Villa-debyyttinsä.

Liverpool sitä vastoin on noususuunnassa. Joulukuun 14. päivänä ManU:lle kärsityn 0-3 –vierastappion jälkeen se on pelannut seitsemän ottelua tappioitta voittaen niistä viisi. Siirtyminen kolmen pelaajan alakertaan on tuonut sen hyökkäyspelaamiseen uutta virkeyttä, ja kesällä Leverkusenista hankitusta Emre Canista on samalla saatu isoa hyötyä. Miinuksena Liverpoolin pelaamisessa on yhä epävarma puolustaminen ja vastustajalle pelinhallinnan antaminen jopa miesylivoimalla pelatessa. Hyökkääjä Daniel Sturridgen pelaaminen on epävarmaa.

ManU matkaa pahaan paikkaan

Jotenkin absurdiltahan se tuntuu kirjoittaa Manchester Unitedin joutuvan pahaan paikkaan, kun viikonlopun pelipaikkana on Loftus Road ja vastassa QPR. Niin se vain kuitenkin on, sillä QPR on liigasijoituksestaan (19.) huolimatta Valioliigan kahdeksanneksi paras kotijoukkue. Se on ottanut kauden kaikki pisteensä kotiotteluistaan. ManU on voittanut viidestä edeltävästä liigaottelustaan vain yhden. Kolme viimeisintä vierasotteluaan Stokea, Tottenhamia ja Aston Villaa vastaan se on pelannut tasan.

Unitedin hyökkäysarsenaali on yhä Valioliigan mittakaavassa pelottavan kova, joten kuuluisan ketsuppipullon korkin auetessa jäljen voi odottaa olevan tuhoisaa. Juan Matan, Michael Carrickin ja Wayne Rooneyn onnistuessa omissa rooleissaan keskikentällä tulee ottelu olemaan ManU:n hallitsema ja paineistama. Angel di Marian pelipaikka on myös mielenkiintoista nähdä, sillä hänen peluuttamisensa kärjessä viime kierroksella Southamptonia vastaan ei ollut onnistunut valinta.

Tottenham voittaa kotonaan

Kannanotot ennakkoon Tottenhamin otteluista – suurin piirtein ketä tahansa vastaan – ovat osoittautuneet monena kautena rohkeiksi ja usein myös mönkään menneiksi. Tästä todisteena tämän vuoden saldo: Chelsean murskaaminen kotona, tappio Crystal Palacelle, ja nousu tappioasemasta voittoon FA-cupin Burnley-ottelussa.

Kotona Tottenham on hyvässä putkessa pelattuaan viisi edellistä kotiotteluaan häviämättä yhtään. Siltä löytyy myös yksi tämän hetken kuumimmista Valioliigan hyökkääjistä, eli kuudessa viime ottelussaan yhtä monta maalia tehnyt Harry Kane. Kanen ja neljä maalia viidessä edellisessä pelissä syöttäneen Nacer Chadlin voi odottaa olevan ”Spursin” kovat syömähampaat tässäkin kamppailussa. Syvässä puolustava Sunderland yrittänee murtaa Tottenhamin puolustuksen kovatempoisilla vastahyökkäyksillä.

Silvalle tarjotaan paikkaa tarjoilla

Viikonlopun päättää Manchester Cityn ja Arsenalin kohtaaminen Etihadilla. Chelseaa jahtaava City on kärjestä kahden pisteen päässä, ja lauantain Swansea-Chelsea –ottelun jäljiltä tiedetään, millaiselta takamatkalta City otteluun lähtee.

City ei ole hävinnyt yhtään 12 viime ottelustaan Valioliigassa voitettuaan niistä peräti yhdeksän. Samalla sen peräpää on vuotanut ihmeellisen runsaasti, sillä joulukuun neljää peräkkäistä nollapeliä on seurannut kaikissa kilpailuissa pelatuissa otteluissa seitsemän ottelun nollaton putki, jonka aikana Cityn verkkoa on heilutettu peräti seitsemän kertaa. Maaleja ovat tehneet esimerkiksi Burnley (2), Sunderland (2) ja West Bromwich (1). Nyt kapteeni ja takalinjojen itseoikeutettu johtaja Vincent Kompany on palaamassa kokoonpanoon. Yaya Toure ja uusi hankinta Wilfried Bony ovat maajoukkuekiireiden takia poissa. Arsenal menetti viime ottelussa alakerrastaan Mathieu Debuchyn, ja poissa ovat myös Jack Wilshere, Mikel Arteta ja Danny Welbeck.

Kaikki nämä kokoonpanouutiset suorastaan tarjoavat suurta valokeilaa David Silvalle. Viisi maalintekopaikkaa Cityn viime ottelussa Evertonia vastaan rakentanut espanjalainen löytänee vähintään kerran Sergio Agüeron. Voi löytää useamminkin, siksi pisteet jäänevät Manchesterin kaupunkiin.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen